Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taliban, Kabil’e ulaştı; “Yönetimin devri için müzakerelere başlanacak”

Taliban, Kabil'e ulaştı


Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını açıkladı. Taliban sözcüsü, başkentin sınır kapılarında bekleme talimatı aldıklarını, “barışçıl bir güç değişimi” istediklerini duyurdu.

Günlerdir Afganistan’da vilayet merkezlerini ele geçiren Taliban, Kabil’e ulaştı. Afganistan İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasının ardından Taliban, militanların Kabil sınır kapılarında durma, şehre girmeme talimatı aldığını duyurdu. Taliban, Afganistan’da iktidarın “barışçıl bir şekilde devredilmesi için” müzakerelerin sürdüğünü söyledi. 

 

İşte, Taliban’ın Kabil’e ulaşmasıyla Afganistan’da yaşananlar….

 

Taliban’dan açıklama

 

Reuters’ın aktardığına göre, Doha’da bulunan Taliban lideri, militanlardan Kabil’de şiddete başvurmamalarını, şehri terketmek isteyenlere güvenli geçiş sağlamalarını ve kadınları güvenli bölgelere yönlendirmelerini istedi. 

 

Taliban sözcüsü, militanların Kabil’in sınır kapılarında durma, şehre girmeme talimatı aldığını söyledi. Taliban’dan yapılan açıklamada “Güçlerimiz Kabil şehrine girmiyor ve barışçıl bir güç değişimi talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

 

Taliban tarafından internet üzerinden yayımlanan açıklamada, güçlerin Kabil’i güç kullanarak ele geçirmeyeceği belirtildi. Açıklamada “Geçiş sürecinin güvenli bir şekilde yapılması için müzakereler sürüyor” açıklaması yer aldı. Açıklamada, kentin güvenlik sorumluluğunun şimdilik hükümete ait olduğu belirtilerek, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.

 

Taliban, Afgan halkına da ülkede kalmaları çağrısı yaparak, “her kesimden insanın, gelecekteki İslami sistemde herkese hizmet eden ve herkesin kabul edeceği sorumlu bir hükümeti kendilerinin görmelerini” istediklerini vurguladı.

 

Al Mayadeen News’un bir kaynağına dayandırdığı haberinde, Kabil’de “kaosun hakim olduğu” ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yi taşıdığı tahmin edilen bir cumhurbaşkanlığı uçağının görüldüğü belirtildi. 

 

Afganistan Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle acil durum görüşmeleri gerçekleştirdiğini söyledi.

 

“Geçiş hükûmeti için müzakereler başlayacak”

 

Afganistan’da yerel Tolo TV’de yayımlanan bir videoda Afganistan İçişleri Bakanı, bir geçiş hükümeti için “iktidarın barışçıl transferi” olacağını söyledi. 

 

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu. İçişleri Bakanı, Afganistan’da bir geçiş hükûmetine, barışçıl bir yönetim devri yaşanacağını söyledi.

 

ABD, tahliye çalışmalarına başladı

 

Taliban’ın Kabil’e ulaşmasıyla ABD ve NATO birliklerinin tahliye süreçleri de hız kazandı. ABD askerleri, ülkedeki diplomatlar ve personelin tahliyesine başladı.  ABDli bir yetkili, ABD ekibinden “çekirdek” bir grubun Kabil havalimanından çalıştığını belirtti. Bir NATO yetkilisi ise bazı Avrupa Birliği yetkililerinin güvenli bir yere götürüldüğünü aktardı.

 

34 vilayet merkezinden 25’i Taliban’ın kontrolünde

 

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban ile barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

 

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

 

Afganistan-İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Ardından çoğu kuzey ve güneyde olmak üzere 25 vilayet merkezinde Afgan güvenlik güçleri, Taliban’a karşı kontrolü kaybetti. Kabil yönetimi halen 9 vilayet merkezinde hakim durumdaydı.

 

Taliban, bu sabah başkent Kabil’e saldırılarını hızlandırdı ve pek çok yönden şehre girmeye başladı.

 

ABD istihbaratı, iki gün önce Taliban’ın Kabil’i kuşatma ihtimaline ilişkin bir rapor yayınlamıştı. Raporda, Kabil’in bir ay içinde kuşatılabileceği belirtilmişti. 

 

Bir ayda binlerce sivil kayıp

 

Çatışmaların son aylarda yoğunlaşması sivil kayıplarını ve göçleri artırdı.

 

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 2021’in ilk yarısında 1659 sivil hayatını kaybederken son bir ayda 1000’den fazla sivil yaşamını yitirdi.

 

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

 

BM, 18 milyon Afgan’ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildiriyor.

 

20 yıldır Afganistan’da bulunan ABD ve NATO’ya bağlı birlikler ülkeden çekilmelerini tamamlamak üzere.

 

Taliban: Başkent Kabil ‘kuşatıldı’

 

Taliban, savaşçılarının başkente girdiği yönündeki haberlerin ardından açıklama yaparak Kabil’in etrafının kuşatıldığını duyurdu.

 

Taliban, son 10 günde hızla ilerleyerek birçok vilayet merkezini ele geçirdikten sonra Pazar günü başkentin bulunduğu Kabil vilayetine de girdi.

 

Bir Taliban yetkilisi, savaşçılarının kutlama amacıyla silahla ateş etmelerine izin verilmeyeceğini söyledi. Yetkili, Afgan ordusuna mensup askerlerin de evlerine dönmelerine müsaade edileceğini belirtti.

 

Taliban yetkilisi, havaalanı ve hastanelerin işleyişine devam edeceğini, acil ihtiyaçların karşılanmasına engel olunmayacağını kaydetti.

 

Başkentteki yabancıların kenti terk etmelerine izin verileceği, kalmak isteyenlerinse Taliban yöneticilerine kayıt yaptırmaları gerektiği belirtildi.

 

ABD, Kabil’e gönderdiği 5000 askerle büyükelçilik personelinin tahliyesini hızlandırdı.

 

CHP İstanbul Milletvekili Çeviköz: Askerlerimiz de artık en kısa zamanda Afganistan’dan çekilmeli

 

CHP İstanbul Milletvekili eski diplomat Ünal Çeviköz, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Afganistan’daki gelişmelere değinerek “Askerlerimiz de artık en kısa zamanda çekilmeli” dedi.

 

 

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği: Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımız Buyükelçiliğimizle iletişime geçmeli

 

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımızın Buyükelçiliğimizle iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri rica olunur” dedi.

 

Taliban Kabil vilayetinde üç bölgeye girdi, 20 yıl önce Buda heykellerini bombaladığı Bamyan’ı da yeniden ele geçirdi

 

Associated Press ajansına konuşan üç Afgan yetkili, Taliban’ın Kabil vilayetinde Kalakan, Karabağ ve Pagman bölgelerine girdiğini söyledi.

 

Afganistan’dan gelen haberlere göre Taliban, 20 yıl önce Buda heykellerini bombaladığı Bamyan bölgesinde de kontrolü yeniden ele geçirdi.

 

Deykundi vilayetinin merkezi Nili kentinin de fazla direniş göstermeden Taliban’a teslim olduğu bildirildi.

 

Taliban’ın başkente girmesiyle Kabil sakinleri kenti terk etmeye çalışıyor

 

Kabil’de insanların araçlarıyla başkenti terk etmeye çalıştığını ve yollarda yoğun araç trafiği oluştuğu bildiriliyor.

 

Taliban, savaşçılarına Kabil kapılarında beklemeleri, şiddete başvurmamaları ve kenti terk etmek isteyenlere izin verilmesi yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.

 

Reuters haber ajansı, bazı insanların araçlarını yolda bırakıp havaalanına doğru yürüdüğünü bildirdi.

 

Afganistan’da bakanlar “iktidarın barışçıl transferine hazırlanıyor”

 

Afganistan’da yerel Tolo TV’de yayımlanan bir videoda Afganistan İçişleri Bakanı, bir geçiş hükümeti için “iktidarın barışçıl transferi” olacağını söyledi.

 

Bakan, Kabil’e saldırının söz konusu olmayacağını ifade etti.

 

Associated Press haber ajansına göre, Afgan yetkili, Taliban müzakerecilerinin, iktidarın “devri” için hazırlık amacıyla Cumhurbaşkanlığı sarayına gideceğini söyledi.

 

Taliban, savaşçılarına Kabil kapılarında beklemeleri yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.

 

Taliban’dan açıklama: Kabil’in güvenlik sorumluluğu şimdilik hükümete ait, iktidarın barışçıl devri için müzakereler sürüyor

 

Taliban, savaşçılarına başkent Kabil’e giriş noktalarında kalmaları yönünde talimat verdiklerini belirten bir açıklama yaptı.

 

4,5 milyona yakın nüfusa sahip başkentte sivillerin risk altında olması, gerekçe gösterildi.

 

Açıklamada, kentin güvenlik sorumluluğunun şimdilik hükümete ait olduğu belirtilerek, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.

 

Taliban, Afgan halkına da ülkede kalmaları çağrısı yaparak, “her kesimden insanın, gelecekteki İslami sistemde herkese hizmet eden ve herkesin kabul edeceği sorumlu bir hükümeti kendilerinin görmelerini” istediklerini vurguladı.

 

Ancak Kabil’de silah sesleri işitildiği ve Taliban savaşçılarının sokaklarda bayraklarla dolaştığına dair haberler geliyor.

 

Afgan hükümeti durumun “kontrol altında” olduğunu söyledi

 

Afganistan’da Taliban’ın başkent Kabil’e girdiği haberlerine rağmen, Cumhurbaşkanlığı’nın Twitter hesabından yayımlanan bir mesajda, durumun “kontrol altında” olduğu bildirildi.

 

Mesajda, “Kabil’de aralıklarla silahla ateş ediliyor, Kabil’e saldırılmadı, ülkenin güvenlik ve savunma güçleri, kentin güvenliğini sağlamak için uluslararası ortaklarıyla birlikte çalışıyor, durum kontrol altında” denildi.

 

Taliban, savaşçılarına Kabil’de şiddetten kaçınmaları talimatı verdi

 

Kabil’e giren Taliban, savaşçılarına şiddette başvurmamaları yönünde talimat verdi.

 

Reuters haber ajansı, Doha’da konuşan Taliban liderinin, Kabil’den ayrılmak isteyenlere izin verilmesini söylediğini bildirdi.

 

Taliban lideri kadınların da koruma altındaki bölgelere götürülmesini istedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version