Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters: Taliban, Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için Türkiye’den teknik destek istedi


Taliban’ın kabil Havalimanı’nın işletilmesi için Türkiye’den teknik destek istediği ancak Türk askerlerinin de 31 Ağustos’ta ülkeden ayrılmasında ısrar ettiği öne sürüldü.

Milli Savunma Bakanlığı ise, çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Afganistan’dan tahliyesine başlandığını bildirdi.

Reuters haber ajansının ismini açıklamak istemeyen 2 Türk diplomata dayandırdığı habere göre, Taliban havalimanı işletmesi için Türkiye’den teknik yardım istedi. Ancak örgüt daha önce de açıkladığı gibi Türk askerlerinin de 31 Ağustos’ta ülkeden ayrılmasında ısrarcı oldu.

Türk diplomatlar, havalimanında Türk askeri olmadan çalışanların güvenliği noktasında risk oluşacağını belirtirken, Taliban ile görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Bu temaslar devam ederken havalimanında bulunan Türk askerlerinin 31 Ağustos’ta ayrılmaı için yapılan hazırlıklar da tamamlandı.

Reuters, Türk askerinin güvenlik sağlamadığı bir durumda Türkiye’nin teknik destek verip vermeyeceğinin henüz net olmadığını yazdı. Başka bir Türk kaynak ise son kararın 31 Ağustos’a kadar verilmiş olacağını kaydetti.

“Türk askeri istemiyoruz”

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, dün Afganistan’da bulunan Türk askeriyle ilgili soruya “Türkiye Müslüman bir ülkedir. Bu ülkenin hükümeti ve halkıyla iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz ancak Kabil Havaalanı’ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Mücahid, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pencşir’dekilerin hayatlarının güvende olduğunu vurgulayan Mücahid, “Çabalarımız ciddi şekilde devam ediyor. Pencşir’de bir çatışmanın çıkmama ihtimali yüzde 80. Bu sorun büyük ihtimalle kısa sürede çözüme kavuşacak.” ifadelerini kullandı.

Mücahid, Pencşir’i kontrol eden gruplar tarafından bölgeye götürülen tüm askeri teçhizatın teslim edilmesini istedi.

Taliban’ın kapı kapı dolaşarak eski yönetim çalışanlarını aradığı yönündeki iddialara da değinen Mücahid, “Ülkenin hiçbir yerinde kimse takip altında değil. Genel af ilan ettiğimiz için eskiden kalan listemiz yok ve geçmişteki her şeyi unuttuk.” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version