Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof Dr. Veysel Ulusoy: Ortalama gelirli bir ailenin artık ev hatta bir araba alması hayalin de ötesine geçti

Mütekabiliyet yasasıyla yabancılara konut satışı 8 yılda 245 bine yaklaştı


Cumhuriyet gazetesi yazarı ve ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, köşesinde “Ortalama gelire sahip bir vatandaşın veya ailenin artık bir konut (hatta bir araba) alması hayalin de ötesine geçti… Konut fiyatlarındaki fırlama öyle böyle seviyede değil…” dedi.

Ulusoy, “konut fiyatlarındaki fırlama öyle böyle seviyede değil...” diyerek “Onca faiz desteğine, bankalara yapılan sözde yönlendirme sonucu açılan kredi hacmindeki artışa rağmen, konut arz ve talebinde anlaşılmaz bir dengesizlik oldu. Neredeyse arsa fiyatlarında son bir yılda yüzde 100, konutta da bir o kadar fiyat artışları yaşandı.” diye yazdı.

Ulusoy, mevcut durumunun en büyük sebebinin ise “gelirsizlik” olduğunu belirterek şöyle yazdı:

Gelir artışı, gelirdeki payın adil dağılımı ile devletin yoksullar ve az gelirliler için yaratacağı, yaşam tarzı, üretim birimleri ve ulaşımı ile kaynaşmanın sağlandığı konut alanları orta-uzun vadede çözümün anahtarı olacaktır. TOKİ, kesikli bir konut üretim politikası ile bunu başarabilecek bir yapıdan çok uzak bir görünüm vermektedir. 

Konut ve gelir yaratma politikasının sil baştan ele alınması ve piyasasının düzenlenmesi zamanıdır şimdi, çünkü 3-4 kişilik bir ailede bir kişinin çalışma hayatı boyunca sadece kira için emeğini arz edeceği tehlikeli bir döneme girdik.

Yazının tamamı için tıklayın

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version