Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KESK: Toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1’lik üye şartı, eşitlik ilkesine aykırı; dava açacağız

KESK: Toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1’lik üye şartı, eşitlik ilkesine aykırı; dava açacağız


Resmi Gazete’de yayımlanan 6. Dönem Toplu Sözleşme’de memurlara 400 TL tutarında toplu sözleşme ikramiyesi ödeneceği açıklandı.

Ancak sözleşmenin 23. maddesine göre ikramiye, yalnızca üye sayısı toplam sendikalara üye memur sayısının yüzde 1’ini geçen sendikalara üye olan memurlara verilecek.

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, bu durumun Anayasa’da belirtilen eşitlik ve örgütlenme ile ilkesine aykırı olduğunu belirterek, bu durumu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

 

KESK’in yalnızca Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası’nda yüzde 1’i sağlayamadığını belirten Bozgeyik, bu maddeyle birlikte hükümetin amacının, “üye sayısı fazla olan sendikayı tek sendika olarak ilan etmek” olduğunu söyledi.

 

Bozgeyik, hak ihlali olarak tanımladığı ilgili hükmü Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (İLO) de rapor edeceklerini ifade etti.

 

KESK, Türkiye’de toplamda 1 milyon 800 kamu emekçisi ve 2 milyon emekli memurun toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacağını duyurdu:

 

“Refah payı talebi yine görmezden gelinmiştir. Bunun yerine hali hazırda sadece sendika üyesi kamu emekçilerinin yararlandığı 3 ayda 135 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesi 265 TL artırılarak 3 ayda 400 TL’ye çıkarılmıştır. Söz konusu artıştan sendika üyesi olmayan ve 4688 sayılı yasaya göre sendika üyesi olması yasaklanmış bulunan toplamda en az 1 milyon 800 bin kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisi yararlanamayacaktır. Dolayısıyla toplu sözleşme ikramiyesinde artışın refah payı talebi ile kıyaslanması veya “refah payı vermiyoruz ama toplu sözleşme ikramiyesini artırdık” denmesinin bir karşılığı yoktur.”

 

‘Sendika tekeli teşvik ediliyor’

 

BirGün gazetesi yazarı ve Kocaeli Üniversitesi’nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden Doç. Dr. Aziz Çelik, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, bu sözleşme hükmüne dava açılabileceğini belirtti.

 

Doç. Dr. Çelik konuya ilişkin, “Sendika tekeli teşvik edilirken, sendika seçme özgürlüğü toplu sözleşmeyle baltalanmış oldu” yorumunu yaptı.

 

Memur-Sen ve hükümet arasında yapılan görüşmeler sonucunda memur ve memur emeklisinin maaşına 2022’nin ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ayı için yüzde 7, 2023’ün ilk altı ayı için yüzde 8, ikinci altı ayı için yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version