Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kayıp silahların üstünü mahkeme başkanları örtmüş: Gerek yok bu sorulara, geçelim!

Sedat Peker’in isim, yer, tarih vererek gündeme getirdiği 15 Temmuz öncesi ve sonrası dağıtılan kayıt dışı silahla ilgili iddialar, askerlerin yargılandığı davalarda sürekli gündeme geldi. Fakat mahkeme başkanları, olayları aydınlatmaya çalışmak yerine “Geçelim bu soruyu, geçelim, gerek yok” gibi ifadeler kullanarak olayların üstünü örttü.

245 kişinin yargılandığı Jandarma Genel Komutanlığı davasında, ölen ve yaralananlara hangi silahla ateş edildiğinin belirlenmesi için yargılanan sanık askerler Özkan Yılmaz, Bülent Ak, Erdoğan Çiçek, yapılan çapraz sorgularda tanıklığına başvurulan emniyet müdürü Yaman Ağırlar gibi kişilere, olaylarda kullanılan silahlarla ilgili kritik sorular yöneltti. Tanık emniyet müdürü Ağırlar, emniyet envanterine kayıtlı uzun namlulu silah olup olmadığını bile bilmediğini söyleyerek komik duruma düştü. Tanıklar sıkışınca her seferinde imdada mahkeme başkanı yetişti. “Geçelim bu soruları, gerek yok” diyerek olayların üstünü örttü.

Bu tür sorular sorulmasına Cumhurbaşkanlığı avukatı da rahatsız oldu ve itiraz etti.

Cumhurbaşkanlığı avukatı Hayrettin Bıyıklıoğlu, çıkartılan 6755 sayılı KHK ile olaylara müdahale eden, karar veren icraatte yer alan bütün kamu görevlileri ve siviller hakkında hiçbir hukuki cezai sorumluluk doğmayacağını savundu.

İşte yargılanan askerlerin olayı aydınlatma çabası, mahkeme başkanının olayların üstünü örtmesi, kayıp silahların gizlenmesi için gösterilen çaba;

Yargılanan asker Özkan Yılmaz, tanık olarak dinlenen polis müdürü Yaman Ağırlar’a soruyor;

Özkan Yılmaz: Jandarma Komutanlığı ek binasında darbenin alt yapısının oluşturduklarını öğrendik diyorsunuz ifadenizde. Bunu size kim söyledi. Siz bundan ne anladınız?

Mahkeme Başkanı: Geçelim bu konuları Özkan. Geçelim bu sorulara gerek yok.

Özkan Yılmaz: Emniyet Müdürlüğü envanterinde G3 piyade tüfeği var mı?

Emniyet müdürü tanık Yaman Ağırlar: Ben lojistik şubeden sorumlu emniyet müdür yardımcısı olmadığım için bilmiyorum.

Özkan Yılmaz: Hangi uzun namlulu silahlar olduğunu bilmiyor musunuz?

Mahkeme Başkanı: Geçelim.

Bir başka askeri sanık Bülent Ak, tanık emniyet müdürü Yaman Ağırlar’a soruyor…

Sanık Bülent Ak: Emniyetteki emniyet müdürlüğünde silahlığın kırdırılarak personele silah dağıtılması ile ilgili bir konu olmuş. Onu anlata bilir misin?

Mahkeme Başkanı: Geçelim gerek yok buna. Geçelim bunu.

Sanık Bülent Ak: Mahmut Karaaslan (Emniyet müdürü) da anlatmıştı.

Mahkeme Başkanı: Geçelim. Geçelim Bülent bunu.

Sanık Bülent Ak: Orada atışlar yaptınız boş kovanlar var. Silahların üzerinden svap alınması, personelin el svabının alınması gibi daha sonra dava dosyasına katkı sağlayabilecek şüpheleri ortadan kaldırabilecek hususlara yönelik olay yeri incelemesi yaptırdınız mı?

Mahkeme Başkanı: Bülent geçelim bu soruyu.

Bir başka sanık asker Erdoğan Çiçek soruyor;

Erdoğan Çiçek: Silahların balistik incelemesi yapıldı mı?

Mahkeme Başkanı: Bu soruları geçelim Erdoğan.

CEZA YAĞDI

Mahkeme Başkanı, 15 Temmuz cinayetlerinin üzerindeki sır perdesini aralayacak tüm soruları “gerek yok” diye kapattıktan sonra 245 kişinin yargılandığı Jandarma Genel Komutanlığı davasında ceza yağdırdı; 86 kişiye “ağırlaştırılmış müebbet”, 35 kişiye “müebbet” hapis cezası verdi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version