Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kadın Festivali’nde tecride karşı mücadele vurgusu

Kadın Festivali’nde tecride karşı mücadele vurgusu


VAN – Kadın, Doğa, Kültür ve Sanat Festivali sona erdi. Kadınların seslendirdiği Kürtçe ezgilerle son bulan festivalde tecride karşı mücadele vurgusu öne çıktı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından düzenlenen Kadın, Doğa, Kültür ve Sanat Festivali’nin 3’üncü günü sona erdi. Festival Kapsamında Koma Aryen ve Dengbej Hediye konser verdi. Kentteki bir otelde gerçekleşen konsere HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP il eşbaşkanları, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile çok sayıda kişi katıldı. Festivalin son gününde tecride karşı mücadele vurgusu öne çıktı. Festivalde, “Biji berxwedane zindanan” ve “Tecridi yıkacağız” sloganları atıldı.

Etkinlikte önce Koma Aryen sahne aldı. Kadınların seslendirdikleri ezgilerle halk halaya durdu.

Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, kadınlar üzerinden sürdürülen savaş ve tecride değindi. İmralı’da başlayan tecritle beraber Türkiye’de kadınlar ve Kürtlere yönelik tecridin başladığına değinen Dağ, her gün kadınların katledildiğini, Kürt kentlerinde her gün bir orman yangını çıktığını ve bu yangınların özel savaş politikasının birer parçası olduğunu söyledi. Kürtlerin Kürtçe konuştukları için katledildiğini ve cezalarla karşı karşıya geldiğini belirten Dağ, “270 gündür cezaevlerinde açlık grevinde olan arkadaşlarımız Kürtçe şarkı söyledikleri için cezalandırılıyorlar. Halen Türkiye’de Kürtçe bilinmeyen bir dil olarak kabul ediliyor” diye konuştu.

‘TECRİT BÜTÜN HALKLARA UYGULANIYOR’

Yaşanan sorunların temelinde tecridin olduğunu kaydeden Dağ, “Biz biliyoruz ki imha,inkar, asimilasyon ve yok etme politikaları kökenini İmralı tecridinden alır. Ne zamanki İmralı’da tecrit politikasına başvurulsa Kürdistan coğrafyasında savaş başlıyor. Kürtlerin coğrafyası ve doğası yakılıyor ve talan ediliyor. Kürtlerin dili ve iradesi aynı zamanda yok sayılıyor. Kürtçe diline sahip çıkmak tecride karşı direniştir. Tecrit sadece bir kişi üzerinden değil tecrit Kürt halk önderi şahsında bütün halklara uygulanıyor. Hayatımızın olağan akışında bile tecritin etkilerini görüyor ve yaşıyoruz. Tecrit kırılıp Öcalan özgür kalıncaya dek mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Cezaevlerinde süren açlık grevlerine de değinen Dağ, tutuklulara selam gönderdi.

Konuşmanın ardından Dengbej Hediye sahneye çıktı. Kürtçe şarkı söyledikleri için cezaevinde ceza alan kadınlara selam yollayan Dengbej Hediye, Kürtçeyi her yerde seslendirerek, mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Dengbej Hediye’nin seslendirdiği klamlardan sonra festival sona erdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version