Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hafızayı sanatla canlı tutuyorlar

Hafızayı sanatla canlı tutuyorlar


VAN – Açlık grevleri ve sokağa çıkma yasaklarında yaşananları tuvallerine işleyen Neşe Toprak ve Senan Doğan Dağdeviren, hafızayı sanatla canlı tuttuklarını söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi tarafından kentte düzenlenen “Kadın Doğa Kültür ve Sanat Festivali”nde resim sergisi açan Neşe Toprak ve Senan Doğan Dağdeviren’in eserleri oldukça ilgi gördü. Açlık grevleri, sokağa çıkma yasaklarında yaşananlar ve daha birçok konuyu tuvallerine işleyen kadın ressamlar, Kürdistan’da yaşananları sanat diliyle anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

 

KADIN FESTİVALİ’YLE BAŞLADI 

 

Tüm dünyayı saran Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle uzun bir süredir eserlerini sergileyememekten yakınan ressam Neşe Toprak, uzun zaman sonra bir kadın festivali ile başlamanın kendileri için son derece güzel olduğunu ifade etti. Toprak, “Kadın sanatçılar olarak bu festivalde yer aldık ve bunun gururunu da yaşıyoruz. Beş kadın sanatçı kendisini burada ifade etme, güncel konular üzerinden topladığı çalışmalarını sergileme şansı buldu. Gelen insanların çalışmalarımıza karşı ilgisi fazlaydı. Merak ettiler, çalışmalarımızı anlatmamızı istediler. Biz de anlattık ve bu bizim de hoşumuza gitti” dedi. 

 

AÇLIK GREVLERİNE DİKKAT ÇEKMEK 

 

Açılan sergide dört eseri yer alan Toprak, gazete kağıtları üzerine yaptığı bu çalışmalarını cezaevlerinde açlık grevini sürdüren kadın tutuklulara ithaf ettiğini belirtti. Toprak, tablolarını gazete üzerine çizmesinin nedenini ise şöyle dile getirdi: “Olayları sadece kendi medyamızdan duyuyoruz. Yani başka medya alanları bunu gündemine almıyor. Biraz onu da içine katarak kadınların hem yaşadığı o zor koşulları hem de hiçbir sağlık, temizlik ve hijyen koşullarının olmadığı cezaevindeki mücadelelerine ithafen bu çalışmalarımı yaptım. Hem zor ama aynı zamanda çok güçlü olduğumuz bir fikirle ortaya çıktı bu çalışmalar. Gazete üzerine kullandığım mavi renk umuttur. Siyah biraz daha karanlık. İkisinin bir olduğu ama mavinin daha ağır bastığı bir çalışmayı ortaya koydum. ‘Ne kadar güncel bir konuya değinmişsiniz. Gerçekten değinilmesi gereken bir konu’ diyerek, gelen olumlu dönüşleri aldım. Çünkü sanat demek bir mesaj vermektir. Bir olay varsa onu toplumla buluşturmaktır. Biz de bunu sanat diliyle yapıyoruz.” 

 

HALKLA BULUŞTURMAK 

 

Sanatın topluma ışık olması gerektiğini, sanatçının da bunun derdine düşmesi gerektiğini söyleyen Toprak, ‘Sanatçı toplumu ilgilendiren iyi ya da kötü olayları kendi sanat çerçevesinde çalışmalarına yansıtmalı. Bu amaçla zaten açlık grevleri, bütün toplumu, Kürt kadınlarını ve Kürdistan bölgesini ilgilendiren çok ciddi bir problem. Açlık grevleri halen devam ediyor. Bu konuya sanat çalışmalarımızla sürekli vurgu yapmak gerekiyor. Herkes kendi alanında bunu yapmalı. Sanatçı sanatıyla, basın kendi haberiyle, başka biri kendi diliyle bunu muhakkak güncel tutmalı” diye konuştu. Toprak, sergiyi gezici hale getirip, çalışmalarını Kürdistan’ın dört parçasında halkla buluşturmak istediklerini de kaydetti.

 

GAZETELERDEN TUVALE AKTARILAN YAŞAMLAR

 

Kavramsal sanatla ilgilenen ressam Senan Doğan Dağdeviren de eserlerinde sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı süreçte yerle bir edilen Kürt kentlerine dair gazetelerde yer alan haberleri tuval üzerine aktardığını belirtti. Serginin, Kürt kimliğimden kaynaklı olaylara bakış açısını yansıtan bir nitelik taşıdığını eden Dağdeviren, çalışmalarının daha önce Pale Art Haus’ta ‘Rojev Bîr’ adıyla sergilendiğini paylaştı. “Çalışmalarımı resmederken açıkçası daha çok olaylara karşı öfkemi anlatacak şekilde aktarmaya çalıştım” diyen Dağdeviren, izleyicilerin de daha çok bu hissi duyumsadığını gördüğünü vurguladı. Böylece amacına ulaştığını söyleyen Dağdeviren, sanatçılar olarak halkın yaşadığı süreçleri her zaman tüm çıplaklığıyla ve gerçekliğiyle yansıtmaya devam edeceklerini belirtti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version