Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Genç bir Afgan kadının gözünden Taliban ve Kabil’de hayat

Genç bir Afgan kadının gözünden Taliban ve Kabil’de hayat


Biz okuyan bir nesiliz. İslam’da neyin caiz olup olmadığını daha iyi biliyoruz. İslam’da yüz ve kolların açık olması caizdir ama Taliban’a göre çarşafla yüzün kapatılması gerekiyor. Bizim onlardan 10 kat daha fazla Kur’an ve İslam bilgimiz var.

ÖZEL RÖPORTAJ | EHSANULLAH ZİYAYİ, KABİL TR724

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinden 3 gün sonra dışarı çıkan ve Taliban askerlerine “Benim giyiniş tarzım size göre caiz mi?” sorusunu yönelterek, “İslam’da neyin caiz olup olmadığını Taliban’dan daha iyi biliyor ve onlardan daha fazla İslami bilgimiz var” diyen genç Afgan kadın Asya Ahmet’le Taliban’ı ve geleceğe dair planlarını konuştuk.

Henüz 22 yaşında hukuk mezunu olan Asya Ahmet, Instagram sayfasından canlı yayınladığı, Taliban askerleriyle yaptığı kısa söyleşide nasıl giyinmesi gerektiğini sorunca sosyal medyada adeta fenomen oldu. Asya Ahmet, bu çıkışını ve bir kadın olarak Taliban’a bakışını ve Afganistan’ın geleceğine dair planlarını konuşurken yaşananları “bir kabus” olarak özetledi.

Aynı zamanda bir kadın hakları savunucusu da olan Asya Ahmet, rejimin bu kadar hızlı çökeceğini asla düşünmediğini söyleyerek, “Bu bir kabus. Hiçbir zaman böyle olacağını düşünmüyordum. Kabil’in aniden bu şekilde el değiştirmesi imkansız gibiydi. 200-300 bin askerin olduğu bir yerde bu hızla rejimin değişmesi gerçekten akıldışı.” dedi.

TALİBAN ANNEMİ KIRBAÇLADI VE AYAĞINDAN KURŞUNLADI

Taliban’ın Kabil’in etrafını kuşattığı gün ailesinin evden çıkmasına izin vermediğini ifade eden Asya, o günden beri ev hapsinde olduklarını hatırlatarak, annesinin sosyal medyaya yansıyan görüntüleri çektiği gün çok ağladığını çünkü önceki Taliban döneminde annesinin birçok kere Taliban tarafından kırbaçlandığını hatta ayağından kurşunlandığını dile getirdi.

Annesinin bu korkudan dolayı kardeşlerinin ve kendisinin dışarıya çıkmasını ve çalışmalarını istemediğini belirten Asya Ahmet, “Dönem ve devir değişti. Artık kadınlar eskisi gibi değiller. Kadınlar artık hakları için mücadele edebilecekler,” ifadelerini kullandı.

TALİBAN’IN İDEOLOJİSİ DEĞİŞMEDİ

“Taliban’ın ideolojisinin değiştiğini hiç düşünmüyorum” saptamasında bulunan Ahmet, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü Taliban aşırılık yanlısı bir grup. Ama bizim onlara böyle bir ideolojinin bizim tarafımızdan kabul edilemeyeceğini ve neslin artık değiştiğini göstermemiz gerekiyor. Biz artık okuyan bir nesiliz. İslam’da neyin caiz olup olmadığını daha iyi biliriz. İslam’da yüz ve kolların açık olması caizdir ama Taliban’a göre çarşafla yüzün kapatılması gerekiyor. Bizim onlardan 10 kat daha fazla Kuran ve İslam bilgimiz var.”

Taliban’ın eskiye göre kadın hakları, ifade özgürlüğü gibi konulara uyacaklarını ifade etmelerine karşılık Asya Ahmet, “Benim kanaatim, milletin güvenini kazanmak için şimdilik böyle ifadeler kullandıkları yönünde. Taliban sözcüsü yaptığı basın toplantısında kadın haklarına sadık kalacaklarını ifade etti ama kadın haklarının ne demek olduğu henüz açıklanmadı.” şeklinde konuştu.

KARDEŞLERİMİN KORKULARINI DİNDİRMEK İSTEDİM

Geleceğe dair her şeye rağmen ümitli olduğunu söyleyen Asya, canı pahasına da olsa mücadelesini sürdüreceğini dile getirdi. Taliban askerleriyle kadınların giyimi üzerine sohbetini Instagram’dan paylaşırken korkup korkmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “Biz dört kız kardeşiz. Kardeşlerim hem çalışıyor hem de okuyorlar. Küçük kız kardeşim, ‘ben saç tıraşı olacağım öyle dışarıya çıkacağım’ diyor. Diğeri, ‘ben artık okula gitmeyeceğim’ diyor. Yani her birinin farklı korkuları var. Ben ablaları olarak, bunların korkularını dindirmek istedim. Çok korkan kız kardeşime, dışarıda hayatın devam ettiğini ve herkesin dışarıda gezdiğini söyledim ve dışarıya çıkalım dedim. WhatsApp durumumda, “Kızlar ben çarşıya çıkıyorum. Benimle gelmek isteyenler gelsin” diye not yazdım. Herkese Instagram sayfamdan dışarının genel havasını aktarmak istedim. Evden ofise giderken canlı paylaşım yaptım ve karşılaştığım Taliban ile kısa bir diyalog gerçekleştirdim.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version