Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

G7 Afganistan gündemiyle toplanıyor; Neler konuşulacak?

G7 Afganistan gündemiyle toplanıyor; Neler konuşulacak?


HABER | ERSAN AY, BRÜKSEL TR724

G7 zirvesi ‘Afganistan’ ana gündemiyle toplanıyor. Avrupa liderlerinin, ABD Başkanı Joe Biden’a Amerikan askerlerinin görev sürelerinin uzatılması ve çekilme sürecinin ertelenmesi konusunda çağrıda bulunması bekleniyor.

Bugün video-konferans üzerinden düzenlenecek olan G7 zirvesine liderlerin yanı sıra NATO ve BM genel sekreterleri, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi başkanları da katılacak.

Joe Biden’ın Avrupalı müttefiklere danışmadan Amerikan askerlerinin Afganistan’daki görevlerinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini açıklaması tahliye sürecini zora soktuğu için tepki çekmişti.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, çekilme sürecinin uzatılmasının daha fazla insanı kurtarabilmek için çok önemli olduğunu açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un zirvede bu talebi Joe Biden’a resmi olarak ileteceğini duyurdu. Fakat Wallace’a göre, çekilme sürecinin ertelenmesi çok olası değil. Joe Biden’in yapmış olduğu açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda ikna edilmesi pek mümkün gözükmüyor.

İngiltere’nin yanı sıra Almanya, Fransa ve İspanya da çekilme süresinin uzatılması istiyor. Bu ülkelerin 31 Ağustos’a kadar tahliye sürecini sonlandırabilmeleri pek mümkün görünmüyor.

Öte yandan Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, Amerikan askerlerinin belirtilen tarihte çekilmesinin kırmızı çizgileri olduğunu, olası bir ertelemenin işgalin uzaması anlamına geleceğini ve bunu yeni sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunmuştu.

Zirvede ne konuşulacak?

Zirvede tahliye sürecinin yanı sıra Taliban sonrası Afganistan’da insan hakları ihlallerinin, kadınların ve azınlıkların durumunun, 2015’te Avrupa’yı ciddi bir çıkmaza sokan mülteci krizinin olası tekerrürünün ve Afgan halkına yapılacak insani yardımın da ele alınması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’yi temsilen katılacağı G7 zirvesinde Avrupa Birliği bütçesinden Afganlara verilecek olan insani desteğin 50 milyon Euro’dan 200 milyon Euro’ya artırıldığını duyuracağını belirtti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version