Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dere yatağında imara izin verilmesinin araştırılması istendi

Dere yatağında imara izin verilmesinin araştırılması istendi


URFA – Dere yatağında yapılaşmanın araştırılması talebiyle Meclis’e önerge veren HDP’li Ayşe Sürücü,  “Şanlıurfa dahil birçok ilde dere yatağında imara izin verilmeye devam edilmektedir” dedi.  

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Meclis’e verdiği yazılı önerge ile dere yatağında yapılaşma, çarpık kentleşme, imar ve iskan konularında Meclis araştırması açılmasını talep etti. Önergenin gerekçesinde iklim krizine dikkati çeken Sürücü, “Yanlış imar ve iskan kararları, çarpık kentleşme de birçok doğal afete zemin hazırlayan bir pozisyondadır. Özellikle dere yatağına veya yeraltı sularının bulunduğu bölgelerde yapılaşmalara izin verilmesi, yüksek katlı binalar yapılması olası bir selde yeniden birçok can ve mal kaybına sebep olabilir” diye belirtti. 

 

Son dönem artan sel felaketlerine değinen Sürücü, önergenin devamın şunları belirtti: “Dere yataklarına imar izni verilmesinin büyük felaketlere yol açtığını bir kez daha anlaşılmıştır. Dere yatağında yeni yapılmış apartmanlar ve inşaatı devam eden yapılar yaşanan felaketlere rağmen durulmuyor. Şanlıurfa dahil birçok ilde dere yatağında imara izin verilmeye devam edilmektedir. Şanlıurfa’da da özellikle Karaköprü ilçesinde dere yataklarına yapılan yüksek binalar, herhangi bir sel felaketinde can ve mal kayıplarına ve ciddi felaketlere sebep olabilir. İklim krizi yaşadığımız bu süreçte olası bir yoğun yağış Karaköprü ilçemizde herhangi bir sel baskını veya dere taşkını muhtemelen önüne her şeyi kapıp götürecek ve dere yatağında yapılaşmanın önünün açıldığı bu süreçte yaşanan felaketlerin bedelini yurttaşlarımız ağır bir sonuçla ödemek zorunda kalmaktadır.” 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version