Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afgan aile Taliban’ı anlattı: ‘Hiç acımadan öldürür, onlar ne Müslüman ne de insan’

Afgan aile Taliban'ı anlattı: 'Hiç acımadan öldürür, onlar ne Müslüman ne de insan'


ABD, çekilmenin alt yapısını oluşturmadan Afganistan’dan çekilmeye başladı ve ülke, şeriat yönetimine geçen ve muhalifleri gözünü kırpmadan öldüren Taliban’a terk edildi.

Kabil Havalimanı’nda binlerce insan can havliyle uçaklara binerek ülkeden kaçmaya çalışırken, uçakların uçuş takımlarına ya da yüzeyine tutunarak seyahat etmeye çalışan Afganlıların ölüm görüntüleri kabusun boyutunu gözler önüne serdi.

 

Dört yıl önce İstanbul’a yerleşen Afgan bir aile, Taliban’ı ve vahşi metotlarını anlattı.

 

Aile, Taliban için, “Hiç acımadan öldürür. Onlar ne Müslüman ne de insan. Afganistan emniyetli bir hale gelene kadar biz burada kalacağız. Ne zaman ki tam emniyet sağlanır biz o zaman döneriz” ifadelerini kullandı. 

 

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, aile Afganistan’daki durumu, Taliban’ı ve ne zaman döneceklerini şu sözlerle değerlendirdi

 

“Şu an Türkiye’nin bizi göndermeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü Afganistan’ın durumunu görüyorsunuz. Gönderilirsek de mecburen döneceğiz elbette. Ama bu bizi korkutuyor. Çünkü orası gerçekten çok tehlikeli.” Aile, bazı Afganların Türkiye’de karıştığı suçlara ilişkin ise “Her ülkede kötü insanlar vardır. Afganlar kötü bir davranışta bulunurlarsa burada gerekli cezaları almaları gerekir.

 

20 yıl önce Taliban, uluslararası güçlerin ve ABD’nin yardımıyla başarısızlığa uğratıldı. Sözde bizi korumak için gelen askerler, kendilerine saldırılmaması için Taliban’a para veriyordu. Bu süre zarfında, başta Pakistan olmak üzere Katar, Suudi Arabistan, İran, Rusya ve Çin gibi ülkeler Taliban’a dışardan destek oldular. Taliban zaman geçtikçe güçlendi ve sınırdaki bazı bölgeleri işgal etmeye başladı. Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban’a sempati besliyordu. Bu nedenle çok sayıdaki suça karışmış Afganı cezaevlerinden tahliye etti. Bu da güçlerine güç kattı. Karzai’nin politikası Taliban’a saldırmama, sadece savunmada kalma şeklindeydi. Özetle; Taliban’ı güçlendiren dört faktör var; devlet, dışardan destekleyen çevre ülkeler, uluslararası terör grupları ve elbette uyuşturucu kaçakçılığı. Dünyadaki afyon kaçakçılığının yüzde 90’ı Afganistan’dan sağlanıyor. Umarım süreç bu şekilde devam etmez. Ederse, Peştunlar dışındaki herkes Afganistan’da çok zor duruma düşecek.”

 

Bir başka kadın ise, “Taliban, kızları, kadınları hepsini götürüyor ve onlara çok kötü davranıyor. 12 yaşının üstündeki tüm kız çocuklarını alıkoyuyor, zorla nikâh yapıyor. Taliban gelmeden önce durum daha iyiydi ama geldiğinde her şey çok kötüleşti. Ailemi Kâbil’de bırakmak zorunda kaldım. Ablalarım ve kız çocukları, Taliban onları da alacak diye korku içinde bekliyor. Taliban benim polis olduğumu öğrenirse hem ben hem de ailem çok tehlikeli bir duruma girecek. Daha önceki akşam çok sayıda kadın polis arkadaşımın öldürüldüğünü öğrendim” dedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version