Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

15 Temmuz’un 3 ay öncesi! Dursun Çiçek: Fethullahçıların darbe yapma gücü sıfır

15 Temmuz’un 3 ay öncesi! Dursun Çiçek: Fethullahçıların darbe yapma gücü sıfır

Ergenekon, Balyoz davalarında yargılanan eski asker ve milletvekili Dursun Çiçek, 15 Temmuz’dan 3 ay önce Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a verdiği röportajda, cemaatin darbe yapıp yapamayacağını değerlendirdi;

  • Ordudaki Fethullahçıların darbe yapma gücü sıfır. Ben buna güler geçerim. Böyle bir tehdit algılamıyorum.
  • Genelkurmay’da yüzde 10 Cemaatçi var.
  • Özellikle son 10 yıl içinde yapılandıkları için üst rütbelerden ziyade daha küçük rütbedeler.
  • Cemaatçiler hakkında delil bulunamıyor. Şu anda temel sıkıntı bu.

TSK’nın içinden gelen Dursun Çiçek, 15 Temmuz’dan önce tabloyu böyle özetlerken cemaat nasıl darbe yapmaya kalkışmış olabilir? Bu kadar az gücü olan bir grup, kendisinden kaç kişi olduğunu, darbe yapamayacağını bilmiyor olabilir mi? Hulusi Akar, “23 bin 364 kişi TSK’dan ihraç edilmiştir” dedi. TSK’da tüm kuvvet komutanlıklarında yaklaşık 40 bin subay var. Ordudan atılan subaylar yüzde 50’den fazla. Madem yüzde 10 cemaatçiydi, ordudan atılan diğerleri kimler?

Birileri “cemaatçi” fitnesiyle Türk ordusunu zayıflattı, yok olma noktasına geldi. Silah arkadaşları birbirine güvenmez, şüphe içinde bakar oldu. Ordunun içinde olan ayak oyunları akıl almaz boyutlara ulaştı.

Tarih, Hulusi Akar’ı para ve makam için kendi ordusunu yok eden, silah arkadaşlarına tuzak kuran komutan olarak kayıtlara geçecek. Fakat olan Türk milletine, yok olan ordusuna olacak!

İşte Dursun Çiçek’in 15 Temmuz’dan 3 ay önce verdiği röportaj;

Haftanın konuğu: İstanbul Milletvekili Emekli Albay Dursun Çiçek

Ordudaki Fethullahçıların darbe yapma gücü sıfır

Bir süre önce yaptığınız açıklamada “Genelkurmay’da yüzde 10 Cemaatçi var” dediniz. Bunu neye dayanarak söylediniz?

DURSUN ÇİÇEK: Ben 7 yıl Genelkurmay Psikolojik Harekât’ta görev yaptım. 7 yıl da Deniz Kuvvetleri Karargâhı’nda görev yaptım. Bize akan bilgiler ve tespitlerimiz bunu gösteriyor. AKP, iktidara gelince YAŞ kararlarına şerh koydu. Bu durum Silahlı Kuvvetler üzerinde baskı oluşturdu ve Cemaatçilerin ordudan uzaklaştırılmaları zorlaştı. 2003’ten itibaren atılmalar azaldı, ondan sonra da sıfırlandı.

Daha çok hangi rütbedeler Cemaatçiler?
DURSUN ÇİÇEK: Özellikle son 10 yıl içinde yapılandıkları için üst rütbelerden ziyade daha küçük rütbedeler. Cemaat, Emniyet’i ele geçirdi ama Silahlı Kuvvetleri ele geçirmenin çok uzun bir süreç gerektirdiğini bildiği için operasyon yapmayı tercih etti.

Kimdir bu Cemaatçi subaylar? İsimleri belli mi?
DURSUN ÇİÇEK: Şu anda temel sıkıntı bu. Haklarında delil bulunamıyor. En son görevden alınan birkaç kişi oldu, demek ki haklarındaki deliller olgunlaştı. Bir de şu var: Silahlı Kuvvetler şu anda çok meşgul. Terörle mücadele ediyor. Geçmişte herkes birbirini “Ergenekoncu” diye damgalıyordu, şimdi “Cemaatçi” diye damgalıyor. Silahlı Kuvvetler içinde böyle bir çatışmanın yaratılması, terörle mücadeleyi zafiyete uğratır. Buna dikkat ediliyor ve somut deliller aranıyor.

Ordudaki Fethullahçıların darbe yapma gücü sıfır

“Yüzde 10” diyorsunuz, bunu neye dayandırıyorsunuz?
DURSUN ÇİÇEK: Bu yaklaşık rakam. Bazıları yüzde 40 falan diyor. Öyle olsa orduyu teslim almış olurlardı ve Ergenekon, Balyoz operasyonlarını yaparak etkisizleştirmeye kalkışmazlardı.

Genelkurmay’daki bu yüzde 10’luk yapı, darbe yapabilir mi?
DURSUN ÇİÇEK: Ben buna güler geçerim. Böyle bir tehdit algılamıyorum. Fethullahçılar zaten şu anda Fethullahçı olmadıklarını kanıtlamaya çalışıyorlar.

Genelkurmay’da Fethullahçı subaylar meselesinin üzerine nasıl gidiliyor?
DURSUN ÇİÇEK: Silahlı Kuvvetler içinde bu soruşturmayı yapan askeri yargı. Askeri yargı, somut delil olmadığı sürece bu tür suçlamalara prim vermiyor. “Deliliniz varsa getirin” diyor. Komuta kademesi de bu yaklaşımı destekliyor.

Siyasi iktidar Genelkurmay’a “İçinizdeki Cemaatçileri temizleyin” diye mesaj vermiyor mu?
DURSUN ÇİÇEK: Baskı yapıyor. Geçmişte YAŞ kararlarına şerh koyarak Cemaatçilerin atılmasına itiraz eden siyasi iktidar, şimdi “Biz polisi temizliyoruz, yargıda operasyon yapıyoruz, siz kendi içinizdekileri niye atmıyorsunuz” diyor.

General rütbesinde bir Cemaatçi var mı?
DURSUN ÇİÇEK: Mutlaka vardır. Bir ara siyasi iktidarın danışmanları, bu konuda bizden isim istediler, “İsim verin, bunları terfi ettirmeyelim” dediler. Bizde “Geçmiş askeri şûralarda size Cemaat mahfillerinden ‘terfi ettirin’ diye isimler vermişlerdi, onlara bakın” dedik. Haklarında somut bilgimiz olan bazı isimleri de o danışmana verdik.

İşlem yapıldı mı onlar hakkında?
DURSUN ÇİÇEK: Yapıldı. Bir kısmı pasif görevler aldı, bir kısmı terfi edilmeyerek sistemin dışına çıkarıldı.

Kaynak: 23 Mart 2016 Hürriyet / https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/ordudaki-fethullahcilarin-darbe-yapma-gucu-sifir-40074000


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version