Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Venezuela’da son 20 yılda 800 milyar dolar para aklanmış

Venezuela'da son 20 yılda 800 milyar dolar para aklanmış


ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanan ve kara para aklamakla suçlanan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’a ait özel jetin 2019-2020 yıllarında Venezuela’ya 40 defa gittiği ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine kara para aklamada Venezuela’nın rolü tartışmalara neden oldu.

 

Oganize suç uzmanı Alejandro Rebolledo, son yirmi yılda Venezuela’da yaklaşık 800 milyar dolar kara para aklandığına dikkat çekti.

 

Kişi başı cinayet oranı en yüksek ülkelerden olan Venezuela’da bir gecekondu mahallesini yöneten küçük çetelerden, üst düzey asker ve bürokratlarla ittifaklar yaparak eyalet yöneten suç kartellerine kadar irili ufaklı yaklaşık 13 bin suç örgütünün faaliyette olduğu bildiriliyor.

 

Amerika’nın sesinde yer alan habere göre, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Venezuela ofisinin araştırmasına göre bu örgütler arasında büyük suç çeteleri, uyuşturucu kaçakçıları, silahlı siyasi gruplar, rüşvetçi holdingler, silahlı çeteler ve gerilla örgütleri gibi oluşumlar da yer alıyor.

 

Organize suç uzmanı Alejandro Rebolledo organize suç örgütlerinin önemli faaliyetlerinden birinin de uluslararası mali suçlar olduğunu, son yirmi yılda Venezuela’da yaklaşık 800 milyar dolar kara para aklandığını söylüyor.

 

Venezuela, yıllık bin 128 tonla dünya kokain üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı Kolombiya ile 2 bin 219 kilometre uzunluğunda ve kontrol edilmesi zor bir sınır hattına sahip. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya kaynaklı kokainin yüzde 8’inin Venezuela üzerinden sevk edilmek istendiğini doğruluyor.

 

Resmi verilere göre geçen yıl Venezuela’da 46,7 ton uyuşturucu yakalanarak imha edildi ancak Venezuela üzerinden kokain sevkiyatının yıllık 200 tonu aştığını iddia eden uzmanlar bulunuyor.

 

Devlet bakanlığı da yapmış, Venezuela Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun eski başkanı Carlos Tablante “Venezuela’da kleptokrasi denilen, iktidar ve çevresindeki küçük bir kesimin ülke kaynaklarını talan ettiği bir rejim yaşanıyor” diyor.

 

Tablante, Venezuela’da paraya yönelik kayda değer bir denetim mekanizması olmadığını, ayrıca kara para aklama işlerinin ucu devlete kadar ulaşan şebekeler tarafından organize ettiğini iddia ediyor.

Exit mobile version