Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunus Cumhurbaşkanı Said: Yasa dışı göçün gerçek nedenleri araştırılmalı


Avrupa Birliği (AB) yakın zamanda Tunus’un demokratik dönüşümüne destek karşılığında küresel göç ortaklığını yeniden canlandırmaya yönelik müzakereleri hızlandırdı. Euronews, Brüksel’de Avrupalı liderlerle katıldığı toplantının oturum aralarında Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüştü.

euronews: İş ziyareti için Brüksel’de bulunuyorsunuz, oldukça önemli birçok konuya ilişkin Avrupalı yetkililerle masaya oturdunuz, özellikle de göç ortaklığı gündemde. Ülkeniz Tunus’tan Avrupa’ya düzensiz hareketlerle ilgili bilgi alışverişi konusunda ne gibi stratejiler planlıyor?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said: “Yasa dışı ve düzensiz göç hakkında defalarca konuştum. Birçokları güvenlik sorunundan hareketle bu meseleye dair çözümlerden bahsediyor. Ancak bu görüşün göçmen dalgasını durdurmak için yeterli olmadığı ortada. Eğer bu yasa dışı göçmenler daha iyi yaşamak, hayallerini gerçekleştirmek ve Avrupa vatandaşlarının ülkelerinde sahip olduğu imkanlara sahip olmak gibi amaçlara ulaşırlarsa göç konusu gündeme getirilmeyecek. Olayı analiz etmek yerine göçün gerçek nedenleri araştırılmalı.

Kuzey Afrika ve Tunus’tan Avrupa’ya ulaşan birçok yasa dışı göçmen kendilerine kolaylık sağlayan suç örgütleri tarafından sömürülüyor, yasa dışı işlere maruz bırakılıyor ve mülteci hakları ihlal ediliyor. Akademisyenler ve diğer yüksek nitelikli işçilerin düzenli göçleri hakkında da konuşmalıyız. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 doktor Avrupa’ya gitti.”

‘Yasa dışı göçün nedenlerini ortadan kaldırmadıkça güvenlik ve huzur olmayacak’

euronews: Tunus’ta faaliyet gösteren insan kaçakçılığı ağlarıyla mücadelede Tunus’un ihtiyaç duyduğu AB kaynakları neler?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said: “Tunus’ta ve aynı zamanda Avrupa’da bu ağlarla mücadele etmek için… Tunus’un kuzeyinde tarlalarda ve fabrikalarda ya da kara ve yasa dışı olarak adlandırılan pazarlarda çalıştıklarında onları kim kabul ediyor? Avrupa içinde insan kaçakçılığı yapan ağlarla da mücadele etmek gerekiyor.

Yasa dışı göçün nedenlerini ortadan kaldırmadıkça burada güvenlik ve huzur olmayacak. Yasa dışı göçmenlerin bir kısmı her türlü umutlarını kaybettiği için buna mecbur kaldılar, hayalleri kalmadı.”

euronews: AB ve Tunus 2012’de Ayrıcalıklı Ortaklık inşa etti ve bu eylem planıyla öncelik sosyo-ekonomik kalkınmaya verildi. Tunus’ta işsizlikle mücadele etmek için iş fırsatları yaratmaya yönelik bu ortaklık sayesinde nasıl yatırım yapabilirsiniz?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said: “Gençlere istihdam oluşturulması için birçok Avrupa ülkesi ve Avrupa Birliği ile elbette anlaşmalar yapıldı. Onlara, dünyada adaleti tesis etmek için yeni mekanizmalar kurmamız gerektiğini söyledim.”

euronews: Onlara, virüsün yayılımını emgellemek için Covid-19 aşısı bulmada Tunus’un karşılaştığı zorluklardan bahsettiğinizde Avrupalılar sizi dinledi mi?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said: “Evet, bizi dinliyorlar. Ben burada operasyonel çözümlerden bahsediyorum. Tunus’ta biz aşılamayla ilgili çok sayıda eylem planı harekete geçirdik ancak bunlar hâlâ yetersiz ve etkisiz. Son günlerde Tunus’un oksijen cihazı ve tıbbı malzeme sıkıntısı çeken çeşitli bölgelerinden sinyal aldık ve durumu kontrol altına almayı başardık. Bu afet durumlarına tek bir ülkenin gayretleriyle değil, küresel bir yaklaşımla müdahale edilebilir.”

Said: ‘Tunus terörün hedefi olan bir ülke değil’

euronews: Terörle mücadele konusuna geçelim, 2011 Devrimi’nden (“Arap Baharı”) hemen sonra Tunus, Libya ve Cezayir sınırı yakınlarında artan cihatçı hareketlerle karşı karşıya kaldı.

Tunus bugün cihatçı gruplarla mücadelede nerede?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said: “Tunus her gün terörün hedefi olan bir ülke değil, güvenli bir ülkeyiz biz. Toplumumuzu, özellikle belirli bir entelektüel güvencesizliğin kurbanı olanları tehdit eden terörizmden kurtarmayı amaçlayan bir kültürel değer platformu kurarak korumaya almalıyız.”

euronews: Bu yıl bazı Arap ülkeleri İsrail ile resmi ve diplomatik ilişkiler geliştirdi. Tunus bu adımı nasıl görüyor?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said: “Ülkelerin karar alma özgürlüğüne saygı duyuyoruz, devletlerin kararlarına karışmayı hiç istemiyoruz. Hepsi özgür ancak biz de dilediğimiz gibi karar almakta özgürüz.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version