Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sivas Katliamı 28’inci yılında anılıyor: ‘O gün özgürlük 35 kez hançerlendi’

Sivas Katliamı 28’inci yılında anılıyor: 'O gün özgürlük 35 kez hançerlendi'


Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen aydın, sanatçı ve otel görevlileri katliamın 28’inci yılında törenlerle anılıyor.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te, gerici kalkışma sonucu Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi, katliamın 28’inci yılında anılıyor.

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım, pandemi kurallarına uygun şekilde gerçekleştirilecek Madımak Katliamı anma etkinliğinin, Seyrantepe’de bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önünden Madımak Oteli’ne yapılacak yürüyüş ile başlayacağını duyurdu. 28 yıl önce otelde katledilen aydın ve sanatçılar adına oluşturulan anı köşesine karanfiller bırakılarak, anma gerçekleştiriliyor.

 

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde çoğunluğu 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yakılarak öldürüldü. Sivas katliamında yaşamını yitirenler her yıl olduğu gibi bugün de Türkiye’nin farklı yerlerinde düzenlenen eylem ve etkinliklerle anılıyor.

 

2 Temmuz, bir katliam tarihi olarak hafızalara kazınmış durumda. Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişinin Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürülmesinin üzerinden 28 yıl geçti. Olaylar sonucunda iki otel görevlisi ile iki gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti.

 

1993 senesinde gerçekleşen katlimada Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak bu kente gelmişti.

 

Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

 

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.

 

Bu yıl anmaya katılımın daha yoğun olacağını, 28 yıldır dile getirdikleri taleplerini bu yıl da tekrarlayacaklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

 

“O gün kanlı Sivas’ta halkın bağrı Madımak’ta 35 kez bıçaklandı. O gün özgürlük 35 kez hançerlendi. O gün özgürlük adına, semah dönerek yola çıkanlar 35 kez katledildi. O gün zulmün ateşi ve kara dumanı tüm ülkeyi kapladı. O gün insanlık bir kez daha Sivas’ta yakıldı. 28 yıldır dile getirdiğimiz taleplerimiz değişmedi. Madımak hâlâ utanç müzesi yapılmadı. Oluşturulan anı köşesinde Madımak’ı yakmaya gelenlerin isimleri en başta hâlâ yazılı duruyor. Madımak katili affedilmiş. Sivas’ta normal yaşantısını sürdürüyor. Arananlar bulunamıyor ama Cafer Erçakmak öldükten sonra emniyete yakın bir mesafede oturduğu ortaya çıkıyor. Adalet yerini bulmamış, katliamın perde arkası aydınlatılamamıştır. Madımak yangını yüreklerde, insanım diyenlerin bilincinde hâlâ sürüyor.”

 

Amasya’da Eğitim-Sen Amasya Şubesi Atatürk anıtı önünde anma programı ve basın açıklaması yapacak. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından da Madımak Katliamı’nın 28’inci, Çorum Katliamı’nın 41’inci yılı nedeniyle kent genelinde bir dizi konser ve toplantı gerçekleştirilecek. Tokat, Samsun ve yurdun çeşitli illerinde ise yaşamını yitirenler anılacak.

Exit mobile version