Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sancar: Çıkış geniş bir demokrasi ittifakı ile mümkün

Sancar: Çıkış geniş bir demokrasi ittifakı ile mümkün


HDP’nin, parti binalarına yönelik saldırılar ve kapatma davasına karşı yürüttüğü “HDP’liyiz, her yerdeyiz” programı kapsamında yürütülen il gezileri devam ediyor.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet Aydın’da ziyaret ve buluşmalar gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Kuşadası’nda ilçe binasını ziyaret eden Sancar, ardından esnaf ziyaretinde bulundu. Daha sonra Kuşadası STK temsilcileriyle bir araya gelen Sancar, Aydın’a geçerek orada da STK ve yerel basın temsilcileriyle görüştü. Burada yaptığı konuşmada Sancar dikkat çekici ifadeler kullandı.

 

“Bir programımız var. Bu programımız aslında Türkiye’de en geniş demokrasi ittifakını kurma hedefimizin yeni bir aşamasını oluşturuyor” diyen Sancar, “Esas amacımız buradan fikirler almak, öneriler almak; burada birlikte tartışmak, ülke sorunlarına çözümü birlikte aramak ve özel olarak çözüm yolunu sizlerle tartışarak belirlemek” şeklinde konuştu.

 

‘YOLUMUZ DEMOKRATİK CUMHURİYETİ BİRLİKTE KURMA YOLUDUR’

 

HDP’ye yönelik kapatma davası ve İzmir’le Marmaris’teki fiziki saldırıları da hatırlatan Mithat Sancar, “Ama biz yolumuzdan sapmıyoruz, yolumuza devam ediyoruz. Yolumuz esas olarak Demokratik Cumhuriyeti birlikte kurma yoludur. Bunu da bütün halklarla ve inanç gruplarıyla birlikte yapmak istiyoruz. Türkiye’de demokrasiyi isteyen, adalet ve özgürlük hasreti çeken bütün çevrelerle buluşma amacındayız. Çünkü çıkışın ancak böyle geniş bir demokrasi ittifakı ile mümkün olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

‘HDP’YE SALDIRI DEMOKRASİ GÜÇLERİNE YÖNELİK BİR PLANININ SİSTEMLİ UYGULAMASI’

 

Partiye yönelik saldırıların sadece HDP’yi hedef almadığını savunan Mithat Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kapatma davası açıldığı andan itibaren bunu bütün Türkiye’ye ilan ettik. Partiyi sonuna kadar savunacağız, yaşatacağız ve büyüteceğiz. Bu konuda imkanlarımız da var inancımız da var kararlığımız da var. Fakat HDP’ye yapılan saldırıların hiçbiri sadece HDP’yi hedef almıyor. Bizim inancımız bunun Türkiye’de bütün demokrasi güçlerine yönelik bir planının sistemli uygulaması olduğudur. HDP’yi hedef almalarının en önemli nedeni HDP’nin kararlı bir şekilde baskılara boyun eğmeden mücadele etmesidir, ama bir başka amaç daha var. Bu toplantı da bunun bir örneğidir. HDP, halklar arasında sağlam köprülerin kurulması için her türlü çabayı harcamaya kararlıdır. Bizim varoluş temelimiz budur. Türkiye’de halkların ortak iradesini egemen kılmak, halkların eşitliğine, inançların özgürlüğüne dayalı Demokratik Cumhuriyeti inşa etmek. İşte HDP’ye saldırıların belki de en önemli sebebi bu konuda kararlı yürüyüşünden sapmamasıdır. Yani halkları buluşturan, inançları bir araya getiren, eşit yurttaşlığı savunan çizgisinden taviz vermemesidir.”

 

‘NE YAPACAĞIMIZI SİZLERLE BELİRLEMEK İSTİYORUZ’

 

“Parti kapatılırsa ne yapacaksanız?” sorusunun sürekli sorulduğunu kaydeden Sancar, “Bizim Türkiye’de siyasi gücü etkili kullanma imkanlarımız var, bu konuda hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Önümüzde seçimler olacak öyle ya da böyle erken ya da zamanında. Biz seçimlerin erken yapılmasını istiyoruz. ‘HDP seçimlerde nasıl bir yol izleyecek?’ diye sorular soruluyor. Partiyi kapattırmamak için her türlü mücadeleyi sürdüreceğiz, hukuki alanda da siyasi alanda da mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Parti kapatılsa bile Türkiye’de siyasi dengeleri belirleyen, geleceğin inşasında aktör olan konumumuzu yine ortaya koyacağız. Bunun somut yöntemi ne olmalıdır? İşte bu buluşmaların asıl hedeflerinden biri de budur. Sizlerle birlikte belirlemek istiyoruz.”

 

‘DEMOKRASİ GÜÇLERİYLE BİRLİKTE YÜRÜMEK İSTİYORUZ’

 

“Gittiğimiz yerlerde de oradaki bütün demokrasi güçleriyle buluşup birlikte yürümeyi istiyoruz. Bugün burada buluşmamızın nedeninin bu olduğunu tekrar edeyim. Temel sorunlardan biri demokrasi ve özgürlük sorunudur, hukuk devleti sorunudur. Bütün bunların temelinde de her yerde açık konuşmamız gereken bir sorun var, o da Kürt sorununda çözümsüzlüğün bugüne kadar nasıl tahribatlar yarattığı ve derin acılara yol açtığıdır. Bunları konuşmamız ve bu konuşmaların üzerine de demokratik çözümü birlikte tartışmamız gerekiyor. Bütün demokrasi güçlerinin bunu Türkiye’de Demokratik Cumhuriyet hedefinin temel meselelerinden biri olarak görmesini istiyoruz. Biz Kürt meselesinin mutlaka çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunun da bir tek yolu var o da demokratik çözüm, demokratik siyaset, diyalog, müzakere ve toplumsal meşruiyettir. Bu dört unsuru bir araya getirdiğimizde, Kürt sorununun çözümünü iktidarlardan beklemek gibi bir yanlışa düşmekten kurtuluruz.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version