Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ressam Çakmak zifti tuvalle buluşturdu

Ressam Çakmak zifti tuvalle buluşturdu


MARDİN – Kürt ressam Nurettin Çakmak, boya yerine zift kullanarak ortaya çıkardığı tablolarla farklı eserlere imza atıyor.

Katrandan elde edilen zift, yıllarca ahşap ya da metal tenekelerin altını sıvamak ya da asfalt yol inşaatında kullanılırken, Mardinli Kürt ressam Nurettin Çakmak (45) tabloların yapımında kullanılıyor. Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Çakmak, 18 yıla yakın bir süredir alışılmışın dışına çıkarak, tablolarında yağlı boya veya kara kalem yerine zift kullanıyor. Kürt sanatçılar ve Kürtlerin önde gelen isimlerinin yanı sıra Mardin’in tarihi eserlerini tuvale yansıtan Çakmak, tarihi bir taş evi atölye olarak kullanıyor. Çakmak, taş eve bağlı bir mağarayı ise çerçeveleri ve tuvallerini ürettiği bir marangoz atölyesine çevirmiş durumda.

 

Tablolarıyla hayranlık uyandıran Çakmak, bir arkadaşının “Bu ziftle bir şey yapabilir misin” diye önermesi üzerine denemeler yapmaya başlamış. Yaptığı denemeler sonucunda boya yerine kullanılabileceği sonucuna varan Çakmak, şimdi çalışmalarının tamamına yakınını bu yöntemle sürdürüyor.

 

DENEYEREK KEŞFETTİ

 

Zifti ilk kullanmaya başladığı süreci anlatan Çakmak, “Başta biraz sulu geldi. Bez tuval üzerinde dağılıyordu. Sonra tahta tuval üzerinde çalışmayı denedim. Etkisi çok güzel geldi. Ardından da yavaş yavaş çalıştım ve Mardin’in taşlarını, tarihi yapılarını çok iyi gösterdiğini fark ettim. Öyle devam ettim. Önce mazotla yumuşatmayı denedim. Ama parmaklarıma zarar verdiğini fark ettim. Sonra tiner ile yumuşatmayı denedim. Daha iyi oldu. İlk başlarda zor geliyordu. Hazırlamak gerekiyordu. Şimdi alıştım, rahat oluyor. Şu an bu tekniği sadece ben kullanıyorum. Başka var mı bilmiyorum. Portre de, insan yüzleri de Mardin’in tarihi yapıları üzerinde de etkisi çok iyi” dedi.

 

ZİFTEN RENKLER 

 

Ziftin normalde siyah olduğunu ancak bir kimyasal çözücü madde olan terebentin kullanarak, farklı renkler verebildiğini belirten Çakmak, ziftten beyaz rengi dahi elde edebildiğini kaydetti. Kullandığı maddelerin kimyasal olduğunu hatırlatan Çakmak, bu nedenle kapalı ortamda kullanılmaması gerektiğine dikkati çekti.

 

TARİHİ PORTRELER

 

Çalışmalarına değinen Çakmak, hayatını okuduğu tarihi kişiliklerin portrelerini yapmaya özen gösterdiğini dile getirerek, çalışmaların kendisinde farklı bir etkisi olduğunu söyledi. Çakmak, Kürt, Arap, Süryani ve farklı halklardan tarihi kişilikleri çizmeye gayret ettiğini ifade etti. Çakmak, en değerli portreleri arasında Kürtlerin tanınan simalarından Şakîro ve Mele Mustafa Barzani ile Mardin’deki Deyrul Zaferan Manastırı’nda 70 yıl boyunca annesinin dönmesini beklerken hayatını kaybeden Süryani Bahe Amca’nın portresi olduğunu vurguladı. Şu an Kürt sanatçı Ayşe Şan’ın portresini çalışan Çakmak, ziftle çalışmalardan keyif aldığını ifade etti. Çalışmaları arasında kentin tarihi yapılarının olduğuna da dikkati çeken Çakmak, şehrin tarihi ve kültürel dokusunun çalışmalarında ilham verici olduğunu dile getirdi. 

 

MA / Ahmet Kanbal

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version