Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Peri masalı bitti, futbol eve dönüş yolunda

Peri masalı bitti, futbol eve dönüş yolunda


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Ya futbol evine dönecek ya da peri masalı tekrarlanacaktı. Futbolun anavatanı kabul edilen İngiltere, Euro 2020 yarı finalinde Danimarka’yı konuk etti. Ev sahibi olma gibi bir avantajla rakibinin karşısına çıkan İngilizler, maça hızlı başladı. İlk çeyrekten sonra dengeyi kuran Danimarka, rakip kale önünde daha kalabalıktı. Dakikalar ilerlediğinde İngilizleri mutlak favori göstermenin gerçekçi olmadığı ortaya çıktı. Ancak Danimarka’nın da nefesi bir yere kadardı. Yıldız ayakların devreye girmesiyle uzatmalara giden maçta gülen taraf İngilizler oldu.

YILLARIN AÇLIĞI

İngilizlerin yarı final oynaması ne kadar sıradansa, Danimarka’nın o seviyeye ulaşması da o kadar sıradışıydı. Gruplarda ilk iki maçını kaybeden Vikingler, Rusya’yı farklı yenerek 3 puanlı 3 takım arasında grubu averajla ikinci bitirmişti. Sonradan açılan motor misali Galler ve Çek Cumhuriyeti engelini aşıp yarı finale kadar yükseldiğinde akıllara Euro 92 başarısı geldi doğal olarak. Bu noktada artık rakibin adının önemi yoktu.

İngiltere cephesinde, yılların açlığı vardı. Futbolun mucidi bir ülkenin tek büyük turnuva başarısı tartışmalı bir golle gelen 1966 Dünya Kupasıydı. Turnuvaların erken elenen takımı olmayı artık içine sindirmek istemiyordu. Gruptan lider çıkan İngilizler, son 16 turunda Almanya’yı yenerek Euro 96’nın rövanşını almıştı. Çeyrek finalde Ukrayna’yı rahat geçti. Turnuva boyunca kalesini gole kapatmıştı. Oyuncu kalitesi olarak Danimarka’dan birkaç gömlek üstün olunca, mutlak favori gösteriliyordu.

DAMSGAARD VE KJAER

Bu atmosferde başlayan maçta ilk düdükle İngilizler, Danimarka kalesine yüklendi. Sol kanatta Sterling-Shaw ortaklığıyla Danimarka kalesinde pozisyon aradı. İngilizler, Simon Kjaer ve Andreas Christensen’in hatasız oyunuyla pozisyon bulmakta zorlandı. Dakikalar ilerledikçe dengeyi kuran Danimarka, Wembley’i susturan golü 30. dakikada Mikkel Damsgaard’un ayağından serbest vuruşla buldu. Cristiano Ronaldo tarzı bir vuruşla topu ağlarla buluşturdu.  

Gol sonrası yaşanan şaşkınlığı çabuk atlatan İngilizler aradığı golü 39. dakikada Simon Kjaer’in ayağından buldu. Aslında golün kopyası olan bir pozisyonu birkaç dakika önce yakalamış ancak Sterling kaleci Schmeichel’i geçememişti. Simon Kjaer kendi kalesine attı ama zaten bir adım gerisinde boş kaleye topu göndermeyi bekleyen Sterling vardı.

HEYECAN UZATMALARA TAŞTI

İkinci devre pozisyon zenginliğiyle başladı. İngilizler tıpkı ilk devrenin başında olduğu gibi oyunu Danimarka alanına yıktı. Harry Maguire’nin kafa vuruşunda Kasper Schmeichel babası Peter’e nazire yapan bir kurtarışa imza attı. Futbol tabiriyle ‘adeta uzayıp’ topu çıkardı. Oyun tamamen İngiltere’nin kontrolünde devam etti. Kaleyi bulan toplara Kasper Schmeichel geçit vermeyince, normal süre 1-1 sona erdi.

Uzatma devrelerinde tek kaleye dönen maçta, Kasper Schmeichel bir kaleciden daha fazlasını yaptı. Raheem Sterling’in düşürülmesiyle İngiltere’nin kazandığı penaltıda Kane’in vuruşunu çelen Schmeichel, dönen topu tekrar yakalayan Kane karşısında çaresiz kaldı. Dakikalar 104’ü gösterdiğinde İngilizler oyun üstünlüğünü skora da taşıdı: 2-1.

TARTIŞMALI PENALTI

Penaltı kararı tartışılmaya devam edecek. Euro 2020 standartlarına uymayan bir penaltı kararıydı. Hem de VAR’a rağmen. Evet, oyun üstünlüğü İngiltere’nindi ama şaibe kokan bir penaltı, oyunlarına gölge düşürdü. Tıpkı 1966 Dünya Kupası finalinde gelen tartışmalı gol gibi.

Uzatma devrelerinin ikincisi yarısında Danimarka sahada 10 kişiydi. Oyuna 88. dakikada Delaney’in yerine giren Mathias Jensen sakatlanıp, devam edemedi. 6 oyuncu değişiklik hakkını kullandığı için yenik olduğu maça 10 kişi devam etti. Skor üstünlüğünün yanı sıra sayı üstünlüğü de İngilizlere geçince, çaresiz bir Danimarka ortaya çıktı.

FİNAL: İTALYA-İNGİLTERE

Danimarka, Euro 2020’ye büyük bir iz bırakarak yarı finalde veda etti. Takım bir anlamda Finlandiya maçında sahada kalbi duran Christian Eriksen için oynadı. Kolej takımı havasıyla sempati topladılar. İngilizler ise güçlü kadrolarıyla evlerinde finale geldiler. Raheem Sterling, final yolunu açan isim oldu. 1966 Dünya Kupası sonrası İngiltere ilk kez bir uluslararası turnuvada final gördü. Pazar günü İtalya-İngiltere buluşması şampiyonu belirleyecek.

Exit mobile version