Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KESK: Çarşıda, pazarda yaşanan gerçek enflasyon oranında, insanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz

KESK: Çarşıda, pazarda yaşanan gerçek enflasyon oranında, insanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz


KESK, hükümete memur ve emeklilere Temmuz ayında yapılacak enflasyon zammının “yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücündeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak” yapılması çağrısında bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), hükümete memur ve emeklilere Temmuz ayında yapılacak enflasyon zammının “yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücündeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak” yapılması çağrısında bulundu.

 

KESK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığın savunulurken, elektriğe yapılan yüzde 15 ve doğalgaza yapılan yüzde 12 zam hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

 

“Siyasi iktidarın kaşıkla verdiğini kepçeyle alma politikası yıllara kıyaslandığında ise kaşığın giderek küçüldüğü, kepçenin ise devasa boyutlara ulaştığı herkes tarafından çok iyi biliniyor.”

 

KESK, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlara ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

 

En düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

 

Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.

 

Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınmalı, söz konusu temel ihtiyaçlara zam yapılmamalıdır.

 

Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmelidir.

 

Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telafi etmek için maaşlarımız 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000 (bin) TL artırılmalıdır.

 

Yıllardır yandaş konfederasyonla yapılan satış sözleşmelerine son verilmeli, uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan grev hakkımız engellenmemeli, derhal grevli özgür toplu sözleşme mekanizması kurulmalı, bunun için 4688 sayılı yasa baştan sona yeniden düzenlenmelidir.

 

Emekliler yüzde 8,45; memurlar yüzde 5,45 zam alacak

 

TÜİK tarafından açıklanan Haziran 2021 dönemi verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 17,3 olarak açıklandı. 6 aylık enflasyon verisi ise yüzde 8,45 olarak belirlendi.

 

Bu oranlarla birlikte emekliler Temmuz 2021’de yüzde 8,45; memurlar ise yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak.

Exit mobile version