Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in son kullanma tarihi yaklaşan 700 bin Pfizer/BioNTech aşısına Güney Kore talip oldu


İsrail’in elinde kalan ve son kullanma tarihi yaklaşan Pfizer/BioNTech aşılarına Güney Kore talip oldu.

İki ülke arasında yapılan takas anlaşmasına göre İsrail bu hafta 700 bin adet Pfizer/BioNTech aşısını Güney Kore’ye gönderecek. Güney Kore ise bu aşıların karşılığında eylül ve ekim aylarındaki siparişlerinden 700 bin adet aşıyı İsrail’e devredecek.

Güney Kore bu takas ile başkent Seul’de artan vakalara karşı aşılama girişimini hızlandırmayı planlıyor.

Güney Kore ile varılan anlaşmayı “Pandemiyi birilkte alt edeceğiz” sözleriyle duyuran İsrail Başbakanı Naftali Bennet “kazan-kazan” olarak nitelediği anlaşma gereğince aşıların birkaç saat içerisinde uçaklara yükleneceğini açıkladı.

Aşıların birkaç gün içinde ülkeye varması ve 13 Temmuz itibarıyla aşılamada kullanılması planlanıyor.

Nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına iki doz aşılamayı tamamlayan ve ergenlerin aşılanmasına devam eden İsrail’in elinde aşı fazlası bulunuyor.

İsrail daha önce son tarihi yaklaşan bu aşıları Güney Kore ile varılan takas anlaşmasına benzer bir anlaşma karşılığında Filistin’e vereceğini duyurmuş, ancak Filistin tarafı aşıların son kullanma tarihinin çok yakın olması gerekçesiyle anlaşmayı iptal etmişti.

“Güney Kore’ye gönderilen aşılar Filistin yönetimine önerilenlerle aynı değil”

İsrail’le varılan anlaşmayla ilgili bilgi veren Güney Koreli yetkili bu takasa konu olan aşıların Filistin yönetimine önerilenlerle aynı olmadığını bildirdi. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Kurumu Direktörü Jeong-Eun-kyeong bu takas sayesinde ülkesinin aşılama planlarını hızlandıracağını bildirdi.

Bu aşıların kimlere yapılacağına yerel yönetimlerin karar vereceğini belirten Jeong önceliğin sokak temizleyicileri, kargo ve dağıtım görevlilieri ile perakende sektöründe çalışanlara verileceğini açıkladı.

Güney Koreli yetkililer ülke nüfusunun en az yüzde 70’ini kasım ayından önce en az bir doz ile aşılayarak toplumsal bağışıklık oluşturmayı hedefliyor. Yetkililer, genellikle Pfizer/BioNTech gibi mRNA aşısının kullanıldığı takas anlaşması gereği İsrail’e aşı gönderse de yine de ülkede yıl sonu itibarıyla aşı stokunda fazlalık kalacağını ve bunları başka ülkelerle paylaşma arayışında olacağını belirtiyor.

Güney Kore’de Covid-19 salgınında son durum

Bazı sosyal mesafe kurallarının gevşetilemesi planının geciktirildiği Güney Kore’de vaka sayısı da artmayı sürdürüyor. Güney Kore haber ajansı Yonhab’a göre pazartesi günü tespit edilen vaka sayısı 746 iken, bu rakam bugün itibarıyla bini geçmiş durumda.

Our World in data internet sitesindeki verilere göre 5 Temmuz itibarıyla Güney Kore’de nüfusun yaklaşık yüzde 30’una en az bir doz aşı yapıldı.

Exit mobile version