Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere Başbakanı Johnson’dan normalleşme açıklaması: Halk koronavirüsle yaşamayı öğrenmeli


İngiltere Başbakanı Boris Johnson düzenlediği basın toplantısında halkın koronavirüsle yaşamayı öğrenmesi ve kendi kanaatini kullanması gerektiğini söyledi. Johnson, Covid-19 kısıtlamalarının büyük çoğunluğunun 19 Temmuz’da kaldırılmasını öngördüğünü, ancak bunun için son kararın 12 Temmuz’da verileceğini açıkladı.

Pandeminin henüz bitmediğinin altını çizen Johnson, koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığından dolayı ağır hastalık ve can kaybının süreceğini, ancak ülkede kullanılan Covid-19 aşıları sayesinde bu oranın çok daha düşük seviyede devam edeceğini belirtti ve risklerin dengelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yürüttükleri etkin aşılama kampanyasının koronavirüs kaynaklı hastaneye yatma, ağır hastalık ve can kaybı arasındaki bağı zayıflattığına vurgu yapan Boris Johnson, “Halkın tıpkı grip virüsü gibi koronavirüsle de yaşamayı öğrenmesi gerek” ifadesini kullandı.

İngiltere’de Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları kullanılıyor.

Daha önce 21 Haziran’da başlaması planlanan tam normalleşme takvimi ilk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantının ülkedeki yayılma hızının artması üzerine 19 Temmuz tarihine ertelenmişti.

İngiltere’de tam açılmanın önünü açacak dört test için son durum ne?

  1. Aşılama programının başarılı bir şekilde sürmesi:

Ülkede bugünkü verilere göre toplam 79 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Yetişkin nüfusun yüzde 86’sı bir doz, yüzde 64’ü iki doz aşı oldu. 19 Temmuz itibarıyla bütün yetişkin nüfusa Covid-19 aşısının birinci dozunun, üçte ikisine ise ikinci dozunun sunulması bekleniyor.
18 yaş ve üzeri bütün yetişkinleri bedava aşı kampanyasından yararlanmak için teşvik eden Johnson 50 yaş üzeri ve ağır hastalık riski taşıyanlar için sonbaharda üçüncü doz yani takviye aşı için planlamaların sürdüğünü belirtti.

  1. Aşıların kişilerin hastaneye yatma ve can kaybı azaltmada etkin olduğunun kanıtlanması

İngiliz Halk Sağlığı verilerine göre ülkede yapılan Covid-19 aşıları ağır hastalık ve hastaneye yatış riskine karşı yüksek derecede etkili. Analizler ikişer doz Pfizer/BioNTech aşısının yüzde 96, Oxford/AstraZeneca aşının ise yüzde 92 oranında hastaneye yatışı önlediğini gösteriyor.

  1. Artan vakaların hastaneye yatış oranında ani bir yükselişe neden olmaması ve Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) üzerinde sürdürülemez baskıya yol açmaması

Ülkede son haftalarda yeni Covid-19 vakası yükselirken, can kaybı ve hastaneye yatış oranı geçtiğimiz dalgalara göre daha düşük seviyede ilerliyor. Son bir haftada ortalama 178 bin 128 kişi koronavirüse yakalandı, 128 kişi Covid-19 dolayısıyla yaşamını yitirdi. 29 Haziran’da açıklanan verilere göre son yedi günde bin 953 kişi Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırıldı.

  1. Yeni varyantların risk değerlendirmesini temelden değiştirmemesi

Delta varyantının baskın olduğu ülkede bu varyanta karşı aşıların etkinliğini anlamaya yönelik çalışmalar sürüyor.

Tam açılma ile neler değişecek?

Başbakan Johnson kişilerin kendi risk değerlendirmesini yapmasını tam açılmanın merkezine yerleştirdi. Covid-19 salgınının önlenmesi için getirilen kısıtlamaların yasal olmaktan çıkarılacağını belirten Johnson “Virüsle yaşamayı öğrenmeye başlarken, hepimiz çok dikkatli bir şekilde Covid riskini yönetmek ve hayatımıza devam ederken kendi kanaatimizi kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kaldırılması planlanan kısıtlamalar arasında:

  • İç mekanda toplanma sayısında sayı sınırlaması,
  • Restoran ve barlarda yalnızca masaya servis ile sınırlandırılması,
  • Her türlü QR kodu uygulaması,
  • Sinema ve tiyatrolarda kapasite sınırlaması
  • Gece kulüplerine açılma izninin verilmesi,

  • En az 1 metrelik sosyal mesafe kuralının sona ermesi,

  • İç mekanlarda zorunlu olan maske uygulaması kişinin tercihine bırakılması,
  • Evden çalışma zorunluluğu sona ermesi öngörülüyor.

Covid-19’a yakalanan kişilerle temasta olanların 10 gün süreyle kişisel karantina uygulamasına girmesi zorunluluğunda da değişikliğe gidileceğini belirten Johnson okullarda ve seyahat kurallarında bu değişikliklerin nasıl uygulanacağı konusunda önümüzdeki günlerde ilgili bakanlıkların açıklamada bulunacağını bildirdi.

Uluslararası seyahatlerde kırmızı liste kalkacak mı?

Başbakan Johnson Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan zorunlu durumlar dışında seyahat edilmesine getirilen kısıtlamaların gözden geçirileceğini açıkladı. Ancak kırmızı liste uygulaması, toplumsal testler ve dizilim çalışmalarının yeni varyantların tespiti ve izole edilmesi açısından etkin yöntemler olduğunu ve bu uygulamalardan henüz vazgeçilmeyeceğini belirtti. Türkiye halen İngiltere’nin kırmızı listesinde bulunuyor. Türkiye’den İngiltere’ye seyahat edenlerin masrafları kendileri tarafından karşılanmak şartıyla 10 gün süreyle hükümetin belirlediği otellerde karantinada kalması isteniyor.

Öte yandan Johnson sarı listede iki doz aşı olanlar için bazı kolaylıklar getirilebileceğinin işaretini verdi. Sarı listede bulunan ülkelerden İngiltere’ye seyahat edenlerin 10 gün süreyle evde karantinada kalması zorunlu. İngiltere’nin uluslararası seyahatler için uyguladığı trafik ışığı sisteminde son güncelleme 15 Temmuz’da yapılacak.

Başbakan Johnson’ın açıkladığı kurallar ve takvim yalnızca İngiltere için bağlayıcı. Birleşik Krallık içinde İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda kendi açılma takvimlerini ve kaldıracakları önlemleri ayrıca belirliyor.

Exit mobile version