Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezaevinde fazladan yatan binlerce kişi var

Cezaevinde fazladan yatan binlerce kişi var


Cezasının infazını doldurduğu halde Yargıtay karar vermediği için binlerce kişi hürriyetinden yoksun bırakılıyor.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Yargıtay’dan dosyası gelmediği için binlerce kişinin fazladan cezaevinde özgürlüğünden mahrum bırakıldığını belirtti.

 

Yargıtay’ın Ahlatlıbel’deki binasına taşınması ve adli tatil nedeniyle dosyalarla ilgili karar verilmesinin yıl sonunu bulacağının altını çizen Saygı Öztürk, ”Yargıtay’dan dosya ile ilgili “bozma” ya da “onama” çıksa bile yatar süresini dolduran ve tahliye edilmesi gereken binlerce tutuklu cezaevinde. Avukatlar, dilekçe veriyor, müvekkilinin fazladan yattığını, denetimli serbestlikten yararlanması gerekirken dosyaları incelenmediği için cezaevinde fazla tutulduğunu belirtiyor” ifadelerini kullandı.

 

Öztürk’ün yazısı şöyle:

 

“Cezaevlerinde yer kalmadığı için sıkça infaz sisteminde değişiklik yapılıyor. Bazı suçlar denetimli serbestlik dışında tutuluyor. Yararlanması gerekenler de, yargının üzerindeki ağır yük nedeniyle zamanında tahliye edilemiyor. Yargıtay’dan dosya ile ilgili “bozma” ya da “onama” çıksa bile yatar süresini dolduran ve tahliye edilmesi gereken binlerce tutuklu cezaevinde.

 

Bazı suçlar için “Denetimli Serbestlik” uygulaması var. Ama Yargıtay’dan dosyalar gelmediği için bunlar da zamanında gerçekleştirilemiyor. Açıkçası, mahkum, yatması gereken cezadan fazlasını yatıyor. Bu iş yoğunluğu devam ettikçe mahkeme eliyle kişi hürriyeti kısıtlaması devam edecek gibi gözüküyor.

 

FAZLADAN YATAN BİNLERCE KİŞİ VAR

 

Özellikle son bir yıldır Yargıtay’a gelen dosya sayısında önemli artış oldu. Bu durum, tahliyeleri hayli geciktiriyor. Ankara Barosu Avukatlarından Osman Oğuzhan’a sordum, sıkıntıların giderek arttığına dikkat çekti ve şunları söyledi: “Yargıtay’a gelen dosyanın incelenmesi ve karar verilmesi yılları buluyor. Yargıtay aşaması uzun sürdüğü için mahkumlar, çarptırıldıkları hapis cezasından da fazla yatıyor. Denetimli Serbestlikten yararlanamıyor. Yargıtay, elindeki dosya ile ilgili bozma ya da onama kararı verse bile tahliye elindeki dosya ile ilgili bozma ya da onama kararı verse bile tahliye edilmesi gerekenler, dosya yerel mahkemeye ulaşmadığı için tahliye edilemiyor. Şu anda cezaevinde fazladan yatan binlerce kişi var. Mahkeme eliyle kişi hürriyeti tahdit ediliyor.”

 

TAŞINMA DA UZATACAK

 

Terör davalarına, Yargıtay 3. Ceza Dairesi bakacak. Halen 16. Ceza Dairesi’nde bulunan dosyalar 3. Ceza Dairesi’ne devredilecek. Bu devir işlemlerinin yaratacağı gecikme bir yana, Yargıtay’da, Ahlatlıbel’e taşınıyor. 20 Temmuz’da da adli tatil başlayacak.

 

Bu durumda, bir dosyanın ele alınması Eylül ayını bulacak. İncelenmesi, dosya ile ilgili onama ya da bozma kararının verilmesi neredeyse yılsonunu bulacak. Şu anda yasal süresinden fazla yatmaya devam edenlere, ailelerine Allah sabır versin. Avukatlar, dilekçe veriyor, müvekkilinin fazladan yattığını, denetimli serbestlikten yararlanması gerekirken dosyaları incelenmediği için cezaevinde fazla tutulduğunu belirtiyor. Yargıtay’a gönderilen dilekçelerden örnekler verelim:

 

FAZLADAN YATILIYOR

 

“Müvekkilim S.E, 18 Haziran 2016 tarihinde gözaltına alındı, 20 Temmuz 2016 tarihinde tutuklandı. Yargılama sonucu 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ekteki hesaplama cetveli dikkate alındığında müvekkilin yatarı 5 yıl 7 ay 16 gün olup, tahliyesine 1 yıl kala Denetimli Serbestlikten yararlanarak cezaevinden tahliye edilecektir. Dolayısıyla müvekkil cezanın 4 yıl 7 ay 16 gününü cezaevinde çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlanarak serbest bırakılmalıdır. Müvekkilin yukarıdaki hesaplama uyarınca 4 yıl 7 ay 27 gün cezaevinde fiilen kaldığı için Denetimli Serbestlikten faydalanarak tahliyesi gerekecektir.

 

Ancak gerek Bölge Adliye Mahkemesi gerek Yargıtay’daki safahatın çok uzun sürmesi sebebiyle müvekkil lehine olan İnfaz Kanunundaki Denetimli Serbestlikten faydalanamamış böylece hakkı sekteye uğrayarak mağdur olmuştur. Yüksek Dairece müvekkilin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla öncelikle tahliyesine veya Denetimli Serbestlik ilkesinin uygulanmasını temin için öncelikle ve ivedilikle derdest dosyanın ele alınarak bir hüküm verilmesini talep ediyoruz.”

 

Yine S.E ucuz kurtuldu, cezaevinde 3 ay fazla yattıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanıp tahliye edildi. Kardın mahkum B.T. cezaevinde 3 ay fazla tutuldu. H.O.D ise . tahliye edilmesi gereken sürenin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen halen cezaevinde tutuluyor.”

Exit mobile version