Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aydeniz: Halk çözüm için ‘Öcalan’ diyor

Aydeniz: Halk çözüm için 'Öcalan' diyor


BİNGÖL – DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 5 günlük Bingöl ziyaretlerinde halkın ülke sorunlarının çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı işaret ettiğini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile bir grup partili, 3-7 Temmuz tarihleri arasında “Faşizme karşı direnişi büyütüyoruz” şiarıyla Bingöl merkez, bağlı ilçe ve köylerde bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. DTK ve DBP heyeti, program kapsamında kanat önderleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, kadınlar ve yurttaşlarla bir araya gelerek, sorun ve önerilerini dinledi. Bingöl programları sona eren heyetin bir sonraki adresi ise Hakkari olacak. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 5 gün boyunca devam eden programda gündeme gelen konulara dair değerlendirmelerde bulundu.

 

KÜRTLERİN TALEPLERİ

 

Aydeniz, Ekim 2020’den bu yana PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Kürt sorunu, ülkedeki baskı ortamı, belediyelere atanan kayyımlar ve kadın katliamları gündemleriyle birçok kentte buluşmalar gerçekleştirdiklerini aktardı. Bu çalışmalarının sonuncusunun Dersim ve Bingöl’de gerçekleştiğini ifade eden Aydeniz, 8 Mart Kadınlar Günü ve 21 Mart Newrozu’nda öne çıkan başlıkların bu ziyaretlerde de başlıca gündemler olduğunu kaydetti. Aydeniz, “Baskı, katliam, tecrit ve kayyım politikalarının rejim şekline dönüştürüldüğü bir sistemle karşı karşıya olmamıza rağmen Kürt halkının, özgürlük mücadelesinde dilini, kültürünü ve kendi kendini yönetme taleplerinden vazgeçmeyeceği sonucuyla karşılaştık” dedi. 

 

ÇÖZÜMÜN ADRESİ 

 

Doğa katliamları, kadına yönelik şiddet, soruşturma, gözaltı ve tutuklamaların her kesime sirayet ettiğini bu buluşmalarda gördüklerini dile getiren Aydeniz, devletin siyasetçilerin yanı sıra tüm topluma “zulüm” ettiğini kaydetti. Aydeniz, “Kürdistan doğasının operasyonlar adı altında nasıl tahrip edildiğini gördük. İktidarın nasıl faşizmi kurumlaştırmak istediğini, Kürt halkına, coğrafyasına ve kadınlara olan düşmanlığını çok net gördük. Bu sorunların çözümünde muhatabın Sayın Abdullah Öcalan olduğunu her buluştuğumuz alanda ifade edildi. İktidarın, Rojava (Kuzey-Doğu Suriye) ve Başûrê Kürdistan’a saldırısının sebebinin Kürt düşmanlığı olduğunu çok net görmek gerektiği ifade edildi” diye kaydetti. 

 

100 YILLIK POLİTİKA

 

Kürtlerin, yaşadıkları toprakların 4 parçaya ayrıldığı günden bu yana dilini, coğrafyasını, kültürünü ve kendi kendini yönetme hakkını hep savunduğuna dikkati çeken Aydeniz, buna karşı iktidarların da aynı yol ve yöntemleri kullandıklarını söyledi. Aydeniz, “Zorunlu göç, köylerin boşaltılması, faili meçhuller, köylerin bombalanması bugün Başûrê Kürdistan’da ve Rojava’da yapılıyor. İktidarın yüzyıllık yol ve yöntemlerle savaşta ısrar ettiğini ve özgürlük mücadelesini tasfiyesini önüne koyduğunu halkımız da çok iyi okuyor” dedi. 

 

UMUT VE HEYECAN 

 

Gittikleri her kentte büyük bir coşkuyla karşılandıklarına değinen Aydeniz, şunları söyledi: “AKP-MHP iktidarı, yandaş medyayla ve özel savaş yöntemleriyle Kürt halkının özgürlük talebinden, dilinden ve kültüründen vazgeçtiğini, sindirildiğine yönelik algı yaratmaya çalışıyor. Gittiğimiz her yerde büyük bir heyecanla, umut ve kararlılıkla karşılandık. İktidarın artık topluma siyasi, toplumsal, ekonomik olarak söyleyebileceği hiçbir şey kalmadı. İktidarın tek bildiği şiddet, baskı ve cezaevi sopasını kullanmaktır. Mücadeleyle faşizmin kırılacağı ve yenileceğini çok net ifade etmek gerekiyor. 7 Haziran’da, Kobanê zaferinde, 29 Mart seçimlerinde faşizmin birlikte nasıl yenilebileceğini deneyimlemiş bir tecrübeye sahibiz. Kürt halkı demokrasiyi inşa etmenin mücadelesini veriyor, vermeye devam edecek.”

 

MA / Ayşe Sürme

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version