Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa’da çalışma saatleri düşüyor: Türkiye zirvede, son sırada Hollanda var

Avrupa’da çalışma saatleri düşüyor: Türkiye zirvede, son sırada Hollanda var


Koronavirüs salgının etkisiyle alınan önlemler, Avrupa ülkelerinde işgücü piyasasını etkilemeye devam ediyor. Hükümetlerin aldıkları önlemler sonrası, Avrupa’nın neredeyse bütün ülkelerinde haftalık ortalama çalışma saatleri düşüş yaşıyor.

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, işgücü piyasasını da derinden etkiledi. Hükümetlerin aldıkları önlemler sonrası ekonomik akşamların aksadığı ülkelerde, 2020 yılının son çeyreğinde çalışma saatleri de düşüşe geçti. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayımladığı rapora göre, Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin koronavirüse karşı aldıkları önlemlerden bazıları, çalışanların çalışma saatleri üzerinden doğrudan bir etkiye sahip oldu. Peki, 2020’nin son çeyreğinde Avrupa ülkeleri arasında haftalık çalışma saatinin en fazla olduğu ülke hangisi? Türkiye’de durum ne?

 

Koronavirüsün en etkili olduğu bölgelerden biri olan Avrupa kıtasında haftalık çalışma saatleri, alınan önlemler neticesinde düşüş yaşadı. AB’de 2020 yılının üçüncü çeyreğinde 36.6 saat olan haftalık çalışma saati, 2020 yılının son çeyreğinde 35.7 saate düştü. AB’de yer alan Lüksemburg’da haftalık çalışma saatleri 2020 yılının üçüncü çeyreğine göre artış yaşasa da, azınlık ülkelerde ciddi düşüş yaşadı. Türkiye ise Avrupa kıtasında haftalık çalışma saatlerinin en yüksek olduğu ülke konumunda.

 

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞSE BİLE AVRUPA’DA HALEN DAHA ZİRVEDE

 

Koronavirüse karşı alınan önlemler neticesinde işgücü piyasası doğrudan etkilenmeye devam ediyor. Bazı devletler çalışma saatlerini düşürürken, bazıları da evden çalışmaya teşvik ediyor. Avrupa’da kısıtlamaların en zayıf olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de ise durum tam tersi. Eurostat’ın verilerine göre, Türkiye’de haftalık çalışma saatleri 2020 yılının üçüncü çeyreğine göre düşüş yaşasa da Avrupa ülkeleri arasında çalışma saatlerinin en yüksek olduğu ülke konumunda. Türkiye’de haftalık çalışma saati 2020 yılının 3. çeyreğinde 43.8 saat olan haftalık çalışma saati, 2020 yılının son çeyreğinde 43.3 saate geriledi. Öte yandan, Türkiye’de çalışanların yüzde 64’ü işini kaybetme korkusu yaşıyor. Bu alanda Türkiye’nin en yakın takipçisi ise 41.4 saat ile Sırbistan oldu. AB üyesi devletler arasında ise çalışma saatlerinin en fazla olduğu ülke Yunanistan oldu. Yunanistan’da bir çalışan haftalık ortalama 40 saat mesai yapıyor. Avrupa’da haftalık mesai saatlerinin en yüksek olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: Makedonya (39.6 saat), Bulgaristan (39.1 saat), Slovenya (38.9 saat) ve Romanya (38.7 saat).

 

 

AB’nin dev ülkeleri arasında yer alan Hollanda, bu alanda listenin son sırasında yer alıyor. AB ortalamasının çok altında yer alan Hollanda’da haftalık ortalama çalışma saati 31.5 saat olarak açıklandı. 2020 yılının son çeyreğinde en düşük çalışma saatine sahip olan Hollanda’yı Norveç takip etti. İskandinavya ülkesinde bir çalışan haftalık ortalama 32.8 saat mesai yapıyor. Kıtanın en fazla nüfusa sahip ülkeleri arasında yer alan Fransa’da ise haftalık çalışma saati toplam 35.8 olarak açıklandı. Eurostat’ın raporunda Almanya’nın verilerine ise yer verilmedi.

 

ASGARİ ÜCRETİN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE LÜKSEMBURG’DA SAATLER ARTTIRILDI

 

AB’de en yüksek asgari ücrete sahip olan ülke Lüksemburg’da haftalık ortalama çalışma saatleri 2020 yılının son çeyreğinde yükselişe geçti. Koronavirüs salgının etkisini yitirdiği küçük Avrupa ülkesinde 2020 yılının üçüncü çeyreğinde 37.1 saat olan haftalık çalışma saatleri, 2020 yılının son çeyreğinde 37.4 saate yükseldi. Avrupa ülkeleri arasında yer alan Malta ve İsviçre’de ise haftalık çalışma saatlerinde herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

 

KAYNAK: KRONOS – ZAFER ÇAĞRI

Exit mobile version