Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ankara, Taliban’ın Türk askerine karşı ‘saldırganca bir tutum’ içinde olmasını beklemiyor

Ankara, Taliban'ın Türk askerine karşı 'saldırganca bir tutum' içinde olmasını beklemiyor


ABD ve NATO güçlerinin çekildiği Afganistan’ın başkenti Kabil’deki havalimanının güvenliğini sağlayacak olan Türkiye, burada ABD’den finans, ağır silah ve istihbarat desteği almaya devam edecek.

Ancak emir-komuta Türkiye’de olacak. Öncesinde ise TBMM’den tezkere çıkması planlanıyor.

 

BBC Türkçe’nin Türk ve Amerikalı yetkililerden edindiği bilgiye göre, Türk askerinin “sadece havalimanına bir saldırı olması halinde, meşru müdafaa gerektiren durumlarda muharip görev üstlenmesi” planlanıyor.

 

Taliban’ın yaptığı son açıklamalar ise Ankara’da “sembolik” olarak değerlendiriliyor. Taliban’ın uluslararası alanda tanınırlık arayışında olduğunu; Türkiye’nin yürüttüğü görüşmeler doğrultusunda da Taliban’ın Türkiye’ye karşı saldırganca bir tutum içinde olmadığı belirtiliyor.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü Diyarbakır’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Biz şu anda ABD ve NATO ile Türkiye’nin Hamid Karzai’deki görev alanı ne olacak, burada neleri kabulleniyoruz, neleri kabullenmiyoruz, bunların kararlarını aldık. En ideal şekliyle Afganistan’daki bu adımı atmış olacağız” demişti.

 

Bir yandan da Taliban, Salı günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin, başkent Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini üstlenme yönünde attığı adımları “menfur” olarak nitelendirdi. Türkiye’yi “ülkedeki güçlerini genişletmeme konusunda” uyaran Taliban’dan yapılan açıklamada, “Karar ihtiyatsız bir karar ve egemenliğimizin, toprak bütünlüğümüzün ihlali ve ulusal çıkarlarımıza aykırı” ifadeleri kullanıldı.

 

Hem Taliban’ın açıklaması karşısında Türkiye’nin alacağı tutumu hem de cevapsız soruların yanıtlarını Türk ve Amerikalı güvenlik yetkilileriyle diplomatlara sorduk.

 

Taliban’ın tepkisi ne anlama geliyor?

 

Taliban’ın ABD askerlerinin 1 Mayıs’ta başlayan çekilme sürecinde yaptığı yabancı askerleri hedef alan açıklamaları, Ankara’da “Buranın patronu biziz” mesajı olarak algılanıyor.

 

Salı günü doğrudan Türkiye’yi hedef alarak yapılan açıklama da, bu “göstermelik açıklamaların bir devamı” olarak yorumlanıyor.

 

Ankara’da, Taliban’la yapılan görüşmelerle bu sorunun ortadan kaldırılabileceği, misyonun Taliban’a karşı değil sadece havalimanının güvenliğini sağlamak için gerçekleştirileceği değerlendiriliyor.

 

BBC Türkçe’ye konuyla ilgili bilgi veren bir güvenlik yetkilisi, Taliban’ın ABD’nin çekilmesinin ardından uluslararası alanda bir tanınırlık girişiminde olduğunu, bunun için Rusya, İran ve Çin’le görüşmelere başladığını, bu kapsamda saldırganca bir tutum takınmalarının beklenmediğini söyledi:

 

“Amerikan askerlerini işgalci olarak gördükleri doğru. Ancak bizim temasımız var, bizim bir işgal amacımız olmadığını biliyorlar. Bunlar sembolik açıklamalar. Arka planda uluslararası camiaya verilen ‘Bizim dediğimizin dışında bir şey olmaz’ mesajı bu. Dolayısıyla Türkiye’ye yönelik saldırganca tutum olacağını sanmıyoruz.”

 

BBC Türkçe’ye konuyla ilgili bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar da, misyonun ‘Afgan halkının yararına yapıldığına’ dikkat çekiyor:

 

“Taliban’ın ülkedeki tüm yabancı askerlerin ayrılmaları yönündeki tutumu biliniyor. Ancak söz konusu misyonun, Afgan halkının karşı karşıya olduğu ciddi insani kriz karşısında, tüm Afgan halkının yararına olacağı vurgusu yapılmaya devam edilecektir.”

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE – ECE GÖKSEDEF

Exit mobile version