Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya’da iki öğretmen, Türkiye’ye iade riskiyle karşı karşıya

Almanya’da iki öğretmen, Türkiye’ye iade riskiyle karşı karşıya


Almanya’ya iltica eden ve 36 gündür Frankfurt Havalimanı’nda tutulan öğretmenler Jülide Çetin ve Şeyma Demirel hakkında Bulgaristan’a deport kararı çıktı. İki kadın öğretmenin Türkiye’ye iade edilen çok sayıda Gülen Hareketi mensubuyla aynı hukuksuzluğu yaşamasından endişe ediliyor. Bulgaristan’ın bu konudaki dosyası hayli kabarık.

Almanya’ya sığınma talebinde bulunan İngilizce öğretmenleri Jülide Çetin ve Şeyma Demirel’in iltica başvurusu reddedildi. 18 Haziran’da çalıştıkları ülkeden Almanya’ya Bulgaristan vizesiyle geldikleri için haklarında deport kararı çıkartılan Çetin ve Demirel, Türkiye’ye iade edilip tutuklanan öğretmenlerle aynı kaderi yaşamaktan endişe ettiklerini belirtiyor.

Bold Medya’dan Sevinç Özarslan’ın haberine göre Jülide Çetin ve Şeyma Demirel, Bulgaristan’da can güvenliklerinin olmadığını, sınır dışı edilmelerinin uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu söyledi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Almanya’dan vize alamadıkları için Bulgaristan’a başvurduklarını söyleyen genç öğretmenler, Bulgaristan’a gitmek istemediklerini, eğer giderlerse Türkiye’ye iade edilip işkence görmekten korktuklarını vurguladı.

36 gündür havaalanında, nezarette kaldıklarını belirten Jülide Çetin, sağlıklarının ve psikolojilerinin bozulduğunu da ifade etti. Çetin ve Demirel, 15 Temmuz’dan sonra Vietnam’a komşu olan Tayland, Malezya, Mynmar, Endonezya gibi ülkelerden birçok Gülen Hareketi mensubu, yasa dışı yollarla kaçırılıp Türkiye’ye iade edildiği için Almanya’ya sığınmak istediklerini de sözlerine ekledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version