Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP rejimi, sosyal medyada ağır sansüre hazırlanıyor

sosyal medya


AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya açıklaması, gözlerin AKP’nin yapacağı çalışmaya çevrilmesine neden oldu. AKP’nin Ekim ayında Meclis gündemine getirmeyi planladığı sosyal medya çalışmasıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.
Almanya, Fransa, İngiltere ile AB ülkelerinin yaptığı sosyal medya çalışmalarını da tek tek inceleyen AKP, Türkiye’ye özel bir model getirmeyi hedefliyor. Özellikle Almanya modelinin yakından incelendiği, bazı cezai yaptırımlar getirilmesinin planlandığı ifade ediliyor.

Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış’a konuştu. Ali Özkaya, “Daha önce de sosyal medya ile ilgili bir kanun çalışması yapmıştık. O zaman da aynı tartışmalar yaşandı, ‘sansür’ denildi fakat niyetin sansür olmadığı görüldü. Sosyal medyada bir yalan haberi ya da terör suçunu, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor.” dedi.

5 YILA KADAR HAPİS ÖNERİSİ

Almanya’da dezenformasyon yapan bir sosyal medya kullanıcısına 1 yıldan 5 yıla kadar ceza verilebileceğini söyleyen Özkaya, “Ceza Kanunu’nda ifade özgürlüğünü sınırlamayan, kamuya açık sosyal paylaşım ve ifade özgürlüğü alanında bilginin doğru yayılmasını sağlayan bir düzenleme için çalışma yapabiliriz.” ifadesini kullandı.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, 23 Temmuz’da yazdığı yazısında, Erdoğan’ın, sosyal medyadaki tepkilere karşı oldukça hassas olduğunu ve yaşanan durumu ‘yalan terörü’ olarak adlandırdığını belirtmişti.

YAMAN AKDENİZ: ZATEN ÇOK FAZLA YAPTIRIM VAR

Siber haklar uzmanı ve hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise Almanya ve Türkiye’nin durumlarının farklı olduğunu vurguluyor. Halk TV’de katıldığı programda konuşan Akdeniz, Türkiye’de sosyal medya ve internet üzerine oldukça fazla yaptırım olduğunu söylüyor. Akdeniz, “Hali hazırda yargı, bir haberin kaldırılmasına karar verirse, kaldırmak zorunda kalıyoruz. Sosyal medya platformlarının Türkiye’de Ekim 2020 sonra temsilciliklerini oluşturdu. Türkiye’de internet ve sosyal medya ciddi bir baskı altında. Erişime engelleniyor, haberler engelleniyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Akdeniz, Almanya-Türkiye kıyaslamasının da doğru olmadığını anlatıyor. Akdeniz, “Bu model geçtiğimiz sene de gündeme gelmişti. Almanya daha demokratik bir ülke. Almanya’da yargının bağımsız işlediği bir yapıyı görüyoruz. Türkiye’de ise yargı bağımsızlığına dair çok ciddi sorunlar var. Almanya’ya baktığımız zaman Şansölye Merkel’in mahkemelere başvurup, haber sitelerini, haber sitelerinin sosyal medya hesaplarını engelletmeye yönelik bir baskıdan da bahsetmiyoruz. Türkiye’de ise bu her kademede, gazeteciler, medya kuruluşları baskı altında. Dolayısıyla bütün bunları bir tarafa bırakarak Almanya ve Türkiye kıyaslaması yapmak doğru olmaz.” ifadelerini kullanıyor.

Akdeniz ayrıca Almanya’nın yaptığı her şeyin doğru olarak algılanmaması gerektiğini anlatıyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version