Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afganistan’dan Göçü Önlemek İçin Sınıra Duvar

Afganistan’dan Göçü Önlemek İçin Sınıra Duvar


Taleban güçlerinin son aylarda Afganistan’daki ilerleyişi ülkedeki göç hareketlerini de arttırdı.

Tacik, Özbek ve Türkmen ağırlıklı olmak üzere binlerce Afganistan vatandaşı, komşu ülkelere ulaşmaya çalışıyor.

Türkiye de uzun yıllardır Afgan göçmenlerin ulaşmaya çalıştığı ülkeler arasında yer alıyor.

Afgan göçmenler ağırlıklı kısmını yürüyerek geçirdikleri yaklaşık bir aylık bir yolculuktan sonra İran üzerinden Türkiye’ye ulaşıyor.

Ülkelerinden kaçan göçmenler, Türkiye’ye gelene kadar kaçakçılara 1000 ila 4000 dolar para ödüyor.

Türk güvenlik güçleri son dört yılda 400 bine yakın Afganistan uyruklu kişiyi yasadışı giriş yaptığı gerekçesiyle yakaladı.

Afganistan, 2011 yılında iç savaşın başlamasıyla Türkiye’ye düzensiz göçmen akışında liderliği elinde bulunduran Suriye’yi, 2018’den beri geçmiş durumda. Son dört yılda Türkiye’ye yönelik en fazla düzensiz göçün yapıldığı ülke Afganistan.

2018’de 100 bin 841, 2019’da 201 bin 437, 2020’de de 50 bin 161, bu yıl da 7 Temmuz itibariyle 25 bin 643 Afgan uyruklu düzensiz göçmen, Türk güvenlik güçlerince yakalandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, 2020 yılı itibariyle Türkiye’de uluslararası koruma altında 116 bin 400 Afgan göçmen bulunuyor.

Ancak uzmanlar Türkiye’deki göçmen sayısının bu sayının üstünde olduğunu vurguluyor.

İçişleri Bakanlığı: ‘‘Afgan göçmenlere dair videolar algı amaçlı’’

Son günlerde Afganistan’dan Türkiye’ye yönelik düzensiz göç hareketlerinin hızlandığını gösteren fotoğraf ve videoların özellikle sosyal medyada paylaşılması üzerine İçişleri Bakanlığı da Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı imzasıyla bir açıklama yayınladı.

Çataklı öncelikle sosyal medyada yer alan görüntülerin bazılarının Türkiye’yle ilgili olmadığını açıkladı.

İçişleri Bakan Yardımcısı “Bu videoların bir kısmının İran içlerinden, bir kısmının İran – Afganistan sınırından, hatta bir kısmının Afganistan – Tacikistan sınırından olduğu bile görülmektedir. Bu videolarla, sınır güvenliğinin olmadığına ve düzensiz göçmenlerin ülkemiz içerisinde istedikleri şekilde dolaşabildiklerine dair kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığı aşikârdır. Bir takım çevrelerce kasıtlı olarak provokasyon içerikli videolar yoluyla kamuoyunda oluşturulmak istenen algının aksine bütün birimlerimiz tarafından düzensiz göçün önlenmesi amacıyla tüm imkan ve kabiliyetler kullanılmak suretiyle, gerekli tedbirler en üst düzeyde alınmaktadır” dedi.

Türkiye’nin düzensiz göçü kaynağında önlemeye yönelik uluslararası mekanizmaların güçlendirilmesine önem verdiğinin altını çizen İsmail Çataklı, hem sınır güvenlik tedbirlerinin arttırılmasına hem de sınır dışı ve geri gönderme kapasitesinin yükseltilmesine ağırlık verildiğini söyledi.

Türkiye, İran sınırının 149 kilometrelik kısmına duvar ördü

Türkiye düzensiz göçün önlenmesi için bir yandan doğu ve güneydoğu sınırlarına güvenlik duvarı örmeye çalışırken diğer yandan da devriye yolu çalışmalarını ilerletiyor.

Çataklı “54 km’lik Iğdır-İran sınırının tamamı, 84 km’lik Ağrı-İran sınırının 82 km’si ve 121 km’lik Hakkari-İran sınırının 13 km’sinde olmak üzere toplam 149 km’lik kısımda güvenlik duvarı ve devriye yolu çalışmaları tamamlanmıştır. Hakkari-İran sınır hattının 30 km’lik kısmında güvenlik duvarı ve devriye yolu inşa çalışmalarıysa halen devam etmektedir. Van-İran sınır hattının ilk etabı olarak 63 km’lik kısımda, güvenlik duvarı ve devriye yolu yapım çalışmalarına 2021 yılında başlanılmıştır. Iğdır-İran sınırının tamamında ve Ağrı-İran sınırının 25 km’lik kısmında sınır aydınlatma çalışmaları tamamlanmıştır” dedi.

Düzensiz göçü önlemek için AB’yle birlikte İran sınırına elektro-optik kule projesi yapılıyor

Türkiye ayrıca 560 kilometrelik İran sınırını daha iyi denetlemek için Avrupa Birliği’yle ortak olarak yürüttüğü, 108 milyon euro bütçeli Elektro-Optik Kule Projesi kapsamında 141 gözetleme ve 109 haberleşme kulesi, 85 komuta kontrol merkezi ve 329 adet kablosuz sensör seti kurma çalışmalarını da sürdürüyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı son beş yılda yakalanan düzensiz göçmen sayılarını da paylaştı.

Buna göre; 2016 yılında 174 bin 466, 2017 yılında 175 bin 52, 2018 yılında 268 bin 003, 2019 yılında 454 bin 662, 2020 yılında 122 bin 302 ve 2021 yılında ise yılın ilk yedi ayında 62 bin 687 düzensiz göçmen yakalandı.

Exit mobile version