Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yüksek yargı: ‘4 bin hakim savcı meslekten atıldı, yerlerine deneyimsiz hakimler geldi; kararları ailemize bile izah edemiyoruz’

Yüksek yargı: ‘4 bin hakim savcı meslekten atıldı, yerlerine deneyimsiz hakimler geldi; kararları ailemize bile izah edemiyoruz’


TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’na bilgi vermek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen yüksek yargı mensupları, yargının içinde bulunduğu duruma isyan eden açıklamalarda bulundular.

Sözde fetö ile 4 bine yakın hâkim ve savcı meslekten atıldığını anlatan Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil, “Bu hâkimler, önemli mahkemelerde görev alan hâkimlerdi, bunların yerine yeniden yeni hukuk fakültesi mezunu, belki stajını bile tam yapamamış, zorunlu atama yapmak zorunda kalındı yani deneyimsiz hâkimler ki bizde yine bir söz vardır: “On yıl geçmeden hâkim yetişmez” diye en az on yıl görev yapması lazım. Yani deneyimsiz hâkimlerden dolayı gerçekten bizi de hakikaten rahatsız eden kararlar var” dedi.

Yargıtay Ceza Genel Kurul Üyesi Fatih Akdoğan’da yargının içinde bulunduğu durumu anlatırken, 84 milyonluk bir ülkede 22 bin hakim ve savcı bulunduğunun altını çizerek, alınan bazı kararları ailesine bile anlatmakta zorlandıklarını söyledi.

ANKA Haber Ajansı’ndan Mehtap Belen’in haberine göre Adalet mekanizmasının zirvesinde bulunan önemli isimler, komisyonda yaptıkları açıklamalarda deneyimsiz hakimler tarafından alınan bazı kararların yargının itibarını zedelediğini vurgulayarak, ceza indirimi dahil birçok konuda alınan kararları kendi ailelerine dahi izah etmekte zorlandıklarının altını çizdiler.

HSK DAİRE BAŞKANI KOÇ AÇIKLADI:” 1.210 HAKİM YARGILANIYOR”

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Daire Başkanı Halil Koç, son altı yılda 1.210 hakimin görevi ihmal ve suiistimalden yargılandıklarını açıklayarak, “ Bunların içinde tabii, son 2016 sonrası f.. terör örgütü irtibatı, iltisakı nedeniyle görevden ihraç edilen hâkim, savcıların da birtakım verdikleri kararlarla ilgili şikayetler de söz konusu ve bunların terör örgütü üyesi olma saikiyle karar vermiş olması dikkate alınarak bunlarla ilgili de kovuşturma izni verilmişti ve bunlar şu ana kadar devam ediyor. Onlarla ilgili kovuşturmalar bittikten sonra da gerekli disiplin işlemi yapılıyor” dedi.

YARGITAY CEZA GENEL KURULU BAŞKANI YEŞİL: “ TUTUKLULUK KONUSUNDA ZORLANDIĞIMIZ HUSUSLAR VAR”

Komisyona bilgi veren Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil’de, Türkiye’de yargının içinde bulunduğu duruma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sözlerine, “ Demokrasiye, kuvvetler ayrılığı ilkesine sonsuz inancımız var ve bu doğrultuda hakimler de kanunlara, Anayasa’ya göre karar vermek zorundadırlar” diye başlayan Eyüp Yeşil, şunları söyledi:

“Zorlandığımız hususun biri de tutukluluk konusudur. Bakın, toplumun önemli kesimi bizi şu şekilde eleştiriyor: “Niye bu kadar uzun tutukluluk, niye tutuklu yargılıyorsunuz?” Asıl olan tutuksuz yargılamadır ama bazı suçlarda veya bunları nasıl tutuklama olmaz bu nasıl dışarıda dolaşır şekilde, gerçekten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde de Anayasa Mahkemesinde de en fazla da ihlal yediğimiz hususlar bu tutukluluk durumuyla ilgili .

DENEYİMSİZ HAKİMLERDEN ŞİKAYET ETTİ: “ BİZİ RAHATSIZ EDEN KARARLAR VAR”

Sözde fetö ile 4 bine yakın hâkim ve savcı atıldığını anlatan Eyüp Yeşil, “Bu hâkimler, önemli mahkemelerde görev alan hâkimlerdi, bunların yerine yeniden yeni hukuk fakültesi mezunu , belki stajını bile tam yapamamış, zorunlu atama yapmak zorunda kalındı yani deneyimsiz hâkimler ki bizde yine bir söz vardır: “On yıl geçmeden hâkim yetişmez” diye en az on yıl görev yapması lazım. Yani deneyimsiz hâkimlerden dolayı gerçekten bizi de hakikaten rahatsız eden kararlar var.

YARGITAY CEZA GENEL KURUL ÜYESİ FATİH AKDOĞAN, “ BAZI KARARLARI AİLEME DAHİ İZAH EDEMİYORUM”

Komisyona bilgi veren Yargıtay Ceza Genel Kurul Üyesi Fatih Akdoğan’da yargının içinde bulunduğu durumu anlatırken, 84 milyonluk bir ülkede 22 bin hakim ve savcı bulunduğunun altını çizerek, alınan bazı kararları ailesine bile anlatmakta zorlandığını şu sözlerle ifade etti:

“Benim kendi ailem zaman zaman haberleri izleyip soru soruyorlar. “Oğlum, mahkeme böyle bir karar vermiş ne düşünüyorsun, nasıl bir karar bu?” diyor, ben onlara dahi izah edemiyorum bu kararı. Klasik söylemimiz şu: Dosyasına bakmak lazım.

Exit mobile version