Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye kenevir üretimini arttırmayı deniyor

Türkiye kenevir üretimini arttırmayı deniyor


Türkiye’nin yeniden kenevir üretimini arttırma çabalarını İngiliz Guardian gazetesi haber yaptı.

Bethan McKernan imzalı haberde Türkiye’de kenevir üretimine en fazla destek veren isimlerin başında Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın geldiği belirtildi.

 

“İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmemesini isteyen kadınları seks işçilerine benzettiği için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeliğinden çıkarılan Dilipak keneviri savunacak biri gibi görünmese de ülkede bu konuda en fazla sesi çıkan kişi” denilen haberde Dilipak’ın “Keneviri bin bir mucizesi var. Bu bitki Allah’ın bir lütfu. Suyu, havayı, toprağı temizler” sözlerine yer verildi.

 

Kenevir üretimine yasak getirilene kadar Karadeniz kıyılarında yetiştirildiği, 1970’den sonra ise üretiminin azaldığı, 2000 yılı itibariyle de kenevir kağıdı ve tekstil üretim fabrikalarının kapatılıp, Hindistan’dan ithal edildiği aktarıldı.

 

Uyuşturucunun Türkiye’de bir tabu olmasına karşın, İstanbul’un atık sularında yapılan bir araştırma sonucunda Barselona’dan sonra dünyada madde tüketiminin en yüksek olduğu ikinci şehir konumunda bulunduğu, eroin kullanımında ise New York’tan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

 

Ekonomik olarak zor günler geçiren Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında sürpriz sayılacak bir biçimde kenevir üretimini arttırmaya yöneleceklerini açıkladığı vurgulandı. Bu bağlamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin çalışmalarını arttırdığı belirtildi.

 

Üniversiteden Selim Aytaç’ın, “2013 yılından bu yana endüstriyel kullanım için ince lifli bir ürün yetiştirdik. İlaç maddesi miktarını azaltmak için tohum geliştiriyoruz ve şimdiye kadar büyük başarı elde ettik” sözlerine de yer verildi.

 

Haberin detayına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version