Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye ile Katar arasında imzalan Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği anlaşmasında ne var?


Türkiye ile Katar arasında yapılan Askeri Eğitim ve İş Birliği Protokolü gereğince Türk ve Katar vatandaşları için karşılıklı tıp, diş hekimliği, eczacılık sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabilme imkanı sunuldu.

23 Mart 2021’de Katar’ın başkenti Doha’da imzalanan anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete‘de yayımlandı.

Anlaşmada Katarlı öğrencilerin Türkiye’de ‘sınavsız eğitim alacakları’ yönünde bir ifade yer almıyor. Ancak ‘sınava tabi tutulacaklarına’ dair bir vurgu da yok. Bunun yerine ‘mevzuata göre’ deniliyor.

Protokolün ayrıntıları:

Hangi kurumlar ve eğitim dallarını kapsıyor?

Protokolde eğitim kurumları olarak Türkiye’deki sağlık eğitim kurumları ve hastanelerinin, Katar’da ise askeri sağlık eğitim kurumları ve hastanelerinin olduğu ifade edildi.

Protokol eğitim dalları olarak tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik ve sağlık alanındaki diğer eğitimlerin muhtelif dalları kapsıyor.

Eğitim faaliyetlerine katılım nasıl seçilecek?

Protokole göre eğitim amacıyla gönderilecek misafir personel ve misafir öğrenciler, taraflarca mutabakat çerçevesinde, kabul eden tarafın mevzuatına ve imkanlarına uygun olarak seçilecek.

Eğitim süresi de kabul eden tarafın mevzuatına göre belirlenecek.

Eğitim verilecek alanlara ilişkin kontenjanlar her yıl iki ülkenin eğitim kurumlarının eşgüdümü sonucu belirlenecek.

Eğitim hangi dilde yapılacak?

Eğitim dili Türkiye’de Türkçe/İngilizce, Katar’da Arapça/İngilizce olacak ve bir yılı aşan eğitim ve öğretimler Türkiye’de Türkçe, Katar’da Arapça verilecek.

İhtiyaç durumunda taraflar karşılıklı olarak lisan öğrenme imkanı sunulacak .

Eğitimin mali hususları konusunda ise gönderen taraf misafir öğrencinin gidiş dönüş ulaşım masraflarını karşılayacak.

Masraflar kim tarafından karşılanacak?

Faaliyetlerin ücretli, ücretsiz veya cari/indirilmiş ücret karşılığında düzenlenmesine kabul eden taraf karar verecek.

Gönderen taraf, misafir personel ve yakınları ile misafir öğrencilerin kabul eden tarafa gidiş ve dönüş ulaşım masraflarını karşılayacak.

Kabul eden tarafin faaliyetlerin ücretsiz düzenlenmesine karar vermesi durumunda:

– Misafir personelin aylık ücret, eğitim-öğretim masrafları, uzmanlık eğitimi gören doktorlar için nöbet ücreti ve üniforma masrafları ile;

– Misafir öğrencilerin eğitim süresince iaşe ve ibate, harçlık, Tıp Fakültesi 6’nci sınıf öğrencilerine intörn eğitimi döneminde ödenen ücretler, eğitim-öğretim masrafları ve üniforma giderleri kabul eden taraf tarafından karşılanacak.

Beş yıl süreyle geçerli olacak.

Exit mobile version