Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TMO, yurtdışından 395 bin ton buğday ve 320 bin ton arpa alımı için ihale açtı

TMO, yurtdışından 395 bin ton buğday ve 320 bin ton arpa alımı için ihale açtı


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yem fiyatlarının artmaması için piyasaya müdahale edileceğini açıklamıştı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yaklaşık 395,000 ton buğday ve 320,000 ton yemlik arpa alımı için uluslararası ihale açtı.

 

Ticaret kaynakları buğday ithalat ihalesine 30 Haziran’a kadar teklif verilebileceğini söylediler.

 

Yemlik arpa alımı için ise 24 Haziran’a kadar teklif verilebilecek.

 

TMO’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

 

“TMO’nun stoklarındaki ürünler ve ilgili sektörlere uygun fiyatla ürün tedarik etmesi, fiyat istikrarının sigortası niteliğindedir. Bu nedenle TMO stoklarının takviyesi zorunluluk arz etmektedir.

 

TMO olarak 2020/21 sezonunda 1,8 milyon ton yem hammaddesi, besici ve yetiştiricilere uygun fiyatlarla tahsis edilerek, yem maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlanmıştır. Son olarak Haziran ayında 160 bin ton mısır, yetiştiricilerimize 1.950 TL/ton fiyatla satışı gerçekleştirilmiştir. Haziran ayına kadar yapılan satışlarımıza, Temmuz ayından itibaren devam edilecektir.

 

Bilindiği üzere, üreticilerimizin ürün arzının devam ettiği hasat döneminde TMO tarafından ilke olarak ithalat ve satış gerçekleştirilmemektedir. Ancak kuraklık nedeniyle içinde bulunduğumuz olağanüstü dönem, olağanüstü önlemleri gerekli kılmaktadır.

 

Bu nedenle Kuruluşumuz tarafından, hububat ve yem piyasalarında istikrarı sağlamak ve ürün arzında oluşan açığı kapatmak üzere ihtiyacımız olan hammaddenin bir kısmı dış alımla tedarik edilerek uygun fiyatla piyasaya arz edilmesi ve gıda enflasyonu riskinin önüne geçilmesi planlanmaktadır.

 

Bu doğrultuda ilk etapta 320 bin ton arpa ve yaklaşık 400 bin ton buğday ithalat ihaleleri için iş ve işlemler başlatılmıştır.

 

TMO, her koşulda üreticilerimizin yanında olmaya devam etmektedir. Yem hammaddelerine yönelik gerçekleştirdiğimiz son hamlelerimizin temelinde hayvansal üretimin bel kemiği olan besici ve yetiştiricilerimizin ihtiyacını gidermek ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin yem maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlamak yer almaktadır.

 

Kuruluşumuz piyasaları anlık takip etmektedir. Üretici ve tüketicilerimizi koruyan her türlü tedbir zamanında alınmaya devam edilecektir”

 

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2021 yılına ilişkin ilk bitkisel üretim tahminlerine göre tahıl ürünleri üretim miktarının 2021 yılında bir önceki yıla göre %5.5 oranında azalarak yaklaşık 35.1 milyon ton olacağı tahmin edilmişti.

 

Bakan “piyasaya müdahale edeceğiz” demişti

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yetiştiricileri yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceklerini belirterek, “Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz” demişti.

Exit mobile version