Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya: Türkiye’nin Azerbaycan’da üs açma ihtimalini yakından takip ediyoruz, güvenliğimizi sağlamak için adımlar atabiliriz

Rusya: Türkiye’nin Azerbaycan’da üs açma ihtimalini yakından takip ediyoruz, güvenliğimizi sağlamak için adımlar atabiliriz


Türkiye – Azerbaycan askeri ilişkilerinin geliştirilmesi sürecini yakından takip eden Kremlin, Türkiye’nin Azerbaycan’da askeri üs kurmasını, “Rusya’yı güvenlik önlemi almaya zorlayacak bir hamle” olarak değerlendirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye’nin Azerbaycan’da üs açma ihtimalini yakından takip ettiklerini söyledi.

 

Güney Kafkasya’nın güvenliği için Türkiye ile sürekli iletişim halinde olduklarını aktaran Peskov “NATO ülkelerinin askeri altyapılarını sınırımıza yakın noktalara taşıma ihtimalini özel bir ilgiyle takip ediyoruz. Güvenliğimiz ve çıkarlarımızı korumak için ek adımlar atabiliriz” dedi.

 

Türkiye ve Azerbaycan bu hafta yeni bir güvenlik işbirliği anlaşması imzalamıştı.

 

Anlaşma hakkında konuşan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev “Bu anlaşmanın en önemli kısmı iki ülkenin savunma sanayisi ve karşılıklı askeri yardım konusundaki işbirliğinin artırılmasıdır” demişti.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’da bir askeri üs açılması ihtimaline yönelik bir soruya “Şimdi bu, açıkladığımız maddelerin dışında değil. Burada daha sonra gelişme, genişleme olabilir” demişti.

 

Şuşa Beyannamesi’nde askeri iş birliği vurgusu

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran’daki Azerbaycan ziyareti sırasında imzalanan Şuşa Beyannamesi ile Türkiye ve Azerbaycan arasındaki, bir çok alanda olduğu gibi askeri iş birliğinin de artırılmasının kararlaştırıldığı duyurulmuştu.

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Müttefiklik İlişkileri Hakkında Şuşa Beyannamesi” askeri, savunma sanayi teknolojileri, enerji, taşımacılık, ekonomik ve insani ilişkileri kapsıyor.

 

Şuşa Beyannamesi’nde “Taraflar, Ermeni işgalinden kurtarılan rayonlarda başta mayınlı arazilerin temizlenmesi olmak üzere hayatın normalleştirilmesi faaliyetlerini destekleyeceklerdir. Taraflar, savunma yeteneklerinin ve askeri güvenliğin güçlendirilmesine yönelik personel mübadelesini, ortak eğitim ve tatbikatların düzenlenmesini, iki ülke silahlı kuvvetlerinin birlikte çalışabilirliğinin artırılmasını, modern teknolojilere dayalı silah ve mühimmatların yönetilmesinde yakın iş birliğini ve bu amaçla yetkili kurum ve kuruluşların koordineli faaliyetinin sağlanmasını teşvik edeceklerdir. Türkiye ve Azerbaycan diğer dost devletlerin orduları ile birlikte askeri tatbikatların düzenlenmesini destekleyeceklerdir” ifadeleri yer aldı.

Exit mobile version