Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

NATO liderlerinden ortak açıklama: Avrupa’ya nükleer füze yerleştirme niyetimiz yok, ancak Rusya’nın büyüyen cephaneliğine karşılık verilecek

NATO liderlerinden ortak açıklama: Avrupa'ya nükleer füze yerleştirme niyetimiz yok, ancak Rusya'nın büyüyen cephaneliğine karşılık verilecek


ABD Başkanı Joe Biden’ın ilk kez katıldığı NATO liderler zirvesinin bildirisinde 30 üye ülkenin 2030 Stratejik Konsepti’ni kabul ettiği belirtilirken, Türkiye’ye de yer verildi.

NATO Liderler Zirvesi’nde yapılan ortak açıklamada ittifakın Avrupa’ya nükleer füze yerleştirme gibi bir niyeti olmadığı, ancak Rusya’nın büyüyen cephaneliğine karşılık verileceği belirtildi.

 

Bildiride, “Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir.” denildi ve “Suriye’den Türkiye’yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Müttefikimiz Türkiye’ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz.” ifadeleri yer aldı.

 

Yapılan açıklamada Kabil Uluslararası Havalimanı’nın açık kalması için geçiş dönemi fonlaması sağlanacağı ifade edildi. 

 

Sonuç bildirgesinde ittifakın kolektif olarak “her yönden gelen tüm tehditlere karşı” savunmasını güçlendirme konusunda anlaştığı vurgulandı.

 

NATO aynı zamanda Rusya’ya ABD ve Çekya’yı “dostça davranmayan ülkeler listesi”nden çıkarma çağrısı yaparken,Moskova’nın büyüyen nükleer cephanesine karşılık verileceğini belirtildi. Açıklamada henüz Avrupa’da ana karaya nükleer füze yerleştirmenin planlanmadığı vurgulandı. NATO, İran’a da tüm balistik füze faaliyetlerini durdurma çağrısı yaptı.

 

Öte yanda 30 ülkelik ittifak ilk defa Çin’in NATO’ya “sistematik zorluk”  oluşturduğu ifade etti. 

 

NATO liderleri aynı zamanda ittifakın “İklim değişikliğini anlama ve uyum sağlama konusunda bir numaralı organizasyon haline getirmeyi hedeflediklerini” ifade etti.

 

* Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir.

 

* Suriye’deki Esed yönetimi, füzeleri kendi halkına karşı kullanıyor. Suriye’den Türkiye’yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Suriye’den balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz

 

* Suriye’de güvenlik ve istikrar, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca gerçek bir siyasi süreç olmadan sağlanamaz.

 

* Suriye genelinde bir ateşkes ile BM’nin Suriye halkına insani yardımlarının en az 12 ay boyunca yapılmasını sağlayacak yeniden yetkilendirme yapılması çağrısında bulunuyoruz.

 

* Müttefikimiz Türkiye’ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz.

 

* Tüm yönlerden her türlü tehdide karşı Avrupa-Atlantik bölgesinin kolektif savunması için organize edici çerçeve olarak NATO’yu güçlendireceğiz. 

 

* Baskın ve otoriter güçlerden sistematik rekabet ve büyüyen güvenlik meydan okumalarıyla karşı karşıyayız.

 

* Başlıca endişelerimiz Rusya, Çin, terörizm, kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik tehditler, göç ve siber güvenlik.

 

* Her zamankinden daha karmaşık şekilde ortaya çıkan yıkıcı teknolojilerin kötü niyetli kullanımı sonucu siber, hibrit ve diğer asimetrik tehditlerle -dezenformasyon kampanyaları da dahil olmak üzere- giderek daha çok karşılaşıyoruz.

 

* Rusya uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülükleriyle sorumluluklarına döndüğünü gösterene dek, olağan duruma (2014 öncesindeki ilişkilere) geri dönüş sözkonusu olamaz.

 

* (Moskova’nın 2019’da ABD’nin çıktığı INF Anlaşması kapsamında yasaklanan füzelerin karşılıklı konuşlandırılmaması önerisine ret) Öneri Rusya’nın eylemleriyle tutarsız.

 

* Rusya’nın artan füze cephaneliğine ölçülü ve dengeli şekilde yanıt vereceğiz. Avrupa’da karaya nükleer silahlar konuşlandırmayı planlamıyoruz.

 

* Çin’in belirtilen hırsları ve baskın davranışları, kurallara dayalı uluslararası düzene ve ittifakın güvenliğiyle ilgili alanlara sistemik meydan okumalar sunuyor.

 

* Çin zor kullanan politikalara başvuruyor, silahlı kuvvetlerini gizlice güçlendiriyor, hedeflerine ulaşmak için dezenformasyonu kullanıyor.

 

* Çin, uluslararası sistem içinde sorumlu davranmalı ve taahhütlerine saygı göstermeli.

 

* Çin’in büyüyen nüfuzu ve uluslararası politikaları ittifak olarak hep birlikte karşılık vermemiz gereken meydan okumalar oluşturabilir. Çin ile ittifakın güvenlik çıkarlarını savunan bakış açısıyla muhatap olacağız.

Exit mobile version