Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mardin’in sahte ‘gizli tanıkları’ da HDP iddianamesinde

Mardin’in sahte ‘gizli tanıkları’ da HDP iddianamesinde


HDP’nin kapatılması iddianamesinde, daha önce sahte oldukları resmi yazılarla mahkemeye sunulan “gizli tanık beyanları”na yer verildiği ortaya çıktı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılmasına ilişkin hazırlanarak Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından kabul edilen iddianamede, hakkında siyasi yasak talep edilen isimler arasında görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz, Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Semire Nergiz, Derik Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez ve Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Nalan Özaydın da bulunuyor. 

 

Eşbaşkanların görevden alınmasına gerekçe yapılan davalarda yer alan gizli tanık beyanları, bu kez HDP’nin kapatılması iddianamesinde yer aldı. Eşbaşkanlar hakkında görülen dava duruşmalarında gizli tanıkların sahte olduğu ortaya çıkmasına rağmen HDP iddianamesinde yer alması dikkat çekti. 

 

İddianamede, Mardin’de yapılan yargılamalarda sık sık rastlanan, “Boksör”, “ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)”, “P1L5EV3NE8 (PLEVNE)”, “1T4PK6P5 (TOPKAPI)” ve “1KO3SOV0A8 (KOSOVA)”  isimli “gizli tanıkların” eşbaşkanlara dair iddialarına da yer verildi.  

 

BOKSÖR 2008’DEN BERİ YOK

 

HDP iddianamesinde beyanlarına yer verilen “Boksör” isimli gizli tanıkla ilgili eşbaşkanların yargılamalarının devam ettiği sırada Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dinlenmeleri talep edildi. 2008 yılından bu yana beyanları onlarca dosyada kullanılan “Boksör” ile ilgili 2020 yılında mahkemeye gelen yazıyla, beyanlarının gerçek olmadığı ortaya çıktı. “Boksör” ile ilgili TEM Şube tarafından Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazıda, gizli tanığın ifade tutanaklarına rastlanılmadığı belirtilerek, “Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinin 2020/71 Esas numaralı dosya içerisinde gizli tanık Boksör’ün 21/10/2011 tarihli ifadesinin imzasız olduğu anlaşılmakla gizli tanığın usule uygun şekilde alınmış ifadesinin onaylı suretinin ivedi şekilde gönderilmesi istenilmiştir. Müdürlüğümüz ARŞİV kayıtlarında söz konusu gizli tanığın imzalı ifadesine rastlanılamamıştır” denildi.

 

Bunun üzerine mahkeme, Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı’na yazı yazarak, “Boksör”ü dinlenmesini istedi. Ancak Tanık Koruma Daire Başkanlığı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, “Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından arşiv kayıtlarında yapılan araştırmada B19O9L6D2P0L1T5 (2019/1642) ve Boksör (2008/3543) kod isimleri ve soruşturma numaralarıyla verilmiş herhangi bir Tanık Koruma Tedbir Kararına rastlanılmadığı bildirilmiş olup, mahkemenizce bahse konu tanıklar hakkında Tanık Koruma Kararlarını veren adli mercii bilgisi ve karar numarasının tarafımıza bildirilmesi halinde gerekli araştırmanın yapılacağı hususunu arz ederim” ifadelerine yer verilmişti.

 

PLEVNE: SÖYLEMEDİM 

 

İddianamede yer alan bir diğer gizli tanık “P1L5EV3NE8 (PLEVNE)” ise yeniden dinlenmesi üzerine HDP’liler ile ilgili beyanlarını kabul etmeyerek, tutanaklara doğru geçirilmediğini söylemişti. “P1L5EV3NE8” Emniyet aşamasındaki beyanının aksine, “PKK/KCK’nin Mardin ilinde belediye başkanları ve meclis üyelerinin seçimi için HDP’den aday olan kişilere mülakat yaptığına ilişkin herhangi bir bilgim yoktur. B.K., N.Ç. ve M.S.’yi sadece parti çalışanı olarak bilirim. Bu kişilerin nereden geldiğini bilmiyorum. Aynı zamanda bu kişilerin Mardin ilinde herhangi bir faaliyetleri olup olmadığını bilmiyorum. Belediye başkanları seçimden önce mülakata alınmışlardı. Bu doğrudur. Ancak mülakata kimin aldığını bilmiyorum. Mülakata alan kişilerin PKK/KCK tarafından görevlendirildiğini söylemedim” beyanlarında bulunmuştu.

 

MALAZGİRT’E ULAŞILAMADI

 

“ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)” ile ilgili de Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin dinleme kararı üzerine çarpıcı bilgiler ortaya çıkmıştı. “ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)” için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan yazı ile hazır edilmesi istendi. Ancak emniyetin mahkemeye gönderdiği yazıda, “ML1Z0G7R1T kod isimli şahıs hakkında Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı tarafından verilen herhangi bir Tanık Koruma Tedbir Kararı olmaması, ilgi sayılı talimatta şahsın iletişim ve açık kimlik bilgilerinin bulunmaması sebebiyle belirtilen kod ismiyle şahsın tespit edilemediği” ifadelerine yer verilmişti.

 

MAHKEME VAZGEÇTİ

 

Söz konusu gizli tanıklara dair ortaya çıkan bilgiler üzerine Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi ile Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gizli tanıkların yeniden dinlenmesinden vazgeçmişti.

 

KAYNAK: MEZOPOTAMYA AJANSI – AHMET KANBAL

Exit mobile version