Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Macaristan Parlamentosu, LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasayı kabul etti

Macaristan Parlamentosu, LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasayı kabul etti


Macaristan Parlamentosu, LGBTİ+ haklarını büyük oranda kısıtlayan yasa tasarısını kabul etti. Oylama öncesi tasarıya tepki gösteren binlerce kişi parlamento binası önünde protesto gösterileri düzenledi.

İnsan hakları savunucuları, düzenlemenin LGBTİ+ topluluğunun kamusal alanda görünürlüğünü ciddi şekilde kısıtlayacağı ve bazı cezai yaptırımları beraberinde getireceğini söyleyerek, hükümeti eleştiriyor. Hükümet ise yasanın “pedofili ile mücadele için gerekli olduğunu” öne sürüyor.

 

Macaristan’da kabul edilen yasa, Rusya’dakine benzer nitelikte. Bu yasayla, cinsiyet geçiş süreci gibi LGBTİ+ topluluğuna dair konuların kamusal alanda tartışılması suç olarak tanımlanıyor. Yasayla eğitim-öğretim sürecinde, öğrencilere cinsellik ve cinsiyet geçişi gibi konuların işlenmesine sıkı düzenlemeler getiriliyor.

 

Okullarda öğrencilere cinsiyet eğitimi bundan böyle sadece öğretmenler tarafından ya da bu konuda bir devlet kuruluşunca uygun görülüp onaylı listelerde adı bulunan kurumlar tarafından verilebilecek. Sivil kuruluşlarının bu tür eğitimlere dahil edilmesi yasaklanıyor.

 

Getirilen bir diğer kısıtlama da televizyonlarda ve medyada “eşcinselliği normal bir olgu gibi” gösterdiği iddia edilen içeriklerin yayınına dair Cinsellik içeren veya cinsiyet geçiş gibi konuları ele alan reklam ve içeriklerin “+18” ibaresiyle verilmesi zorunlu tutuluyor.

 

Yasanın kabulünün arıdndan Macaristan’ın en çok izlenen kanalı olan RTL Klub, Harry Potter, Bridget Jones ve Billy Elliot gibi filmlerin artık gece geç saatlerde ve +18 ibaresiyle yayına girebileceğini açıkladı.

 

Muhalefet yasaya sert tepki gösterdi

 

İktidardaki sağcı otoriter parti FİDESZ ve Hristiyan Demokratlar tarafından sunulan yasa tasarısına, milliyetçi Jobbik dışında 2022 seçimlerine ittifak yaparak ortak adayla katılmaya hazırlanan muhalefet bloku karşı çıktı ve sert tepki gösterdi.

 

Oylama öncesi yaklaşık 10 bin kişi yasa taslağını parlamentonun önünde protesto etti.

 

Muhalefet, insan hakları konusunda Macaristan’ın süratle Rusya’ya yaklaştığı kanısında.

 

Geçen yıl da bir yasayla Macaristan’da birlikte yaşayan LGBTİ’lerin aile sayılamayacağı, dolayısıyla birlikte yaşayan evlat edinemeyecekleri kurala bağlanmıştı.

 

Hükümet tarafından formüle edilen “Aile annenin kadın, babanın erkek olduğu en küçük toplumsal birimdir” tanımlaması sadece Macaristan’da değil, pek çok ülkede insan hakları savunucuları tarafından eleştirilmişti.

 

Avrupa Parlamentosu Macaristan Raportörü Gwendoline Delbos-Corfield, Macar hükümetinin “çocuk istismarının önlenmesi gibi kutsal bir amacın gerisine sığınarak LGBTİ+ haklarını hedef aldığını” belirterek, bu adımı sert bir dille eleştirdi.

Exit mobile version