Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kırgızistan’da iki gündür ‘kayıp olan’ Türk öğretmen için Bişkek Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi

Kırgızistan’da iki gündür ‘kayıp olan’ Türk öğretmen için Bişkek Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi


Kırgızistan’da ‘Gülen Cemaati’ne yakın ‘Sapat’ adlı okulların kurucusu ve müdürü Orhan İnandı’dan 31 Mayıs gecesinden beri haber alınamıyor.

BBC Kırgız Servisi’nin haberine göre, Orhan’ı MİT’in kaçırmış olabileceğine inanan bir grup, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

 

Orhan İnandı’nın eşi Reyhan İnandı, BBC’ye, eşinin arabasının terk edilmiş, lastiği de sönük halde bulunduğunu söyledi ve “Kırgızistan istihbaratının haberi var, yetkililer ülkede olduğunu söyledi. 1995 yılından beri buradayız, eşimin de burada olduğunu düşünüyoruz. Kırgızistan demokratik bir ülke, yetkililerle de aramız iyi. Hala aranıyor” dedi.

 

BBC Kırgız Servisi’nin haberine göre Sapat okulları Genel Müdürü Nurlan Kudaiberdiev, “Türkiye siyasi olaylar nedeniyle farklı ülkelerden vatandaşlarını kaçırıyor. Benzer bir durum olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanlığı Komitesi’ne İnandı’nın bulunması için çabaları artırmaları talimatı verdi.

 

BBC Monitoring’in Kırgız basınına dayandırdığı habere göre Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi ve İçişleri Bakanlığı, 1 Haziran’daki açıklamalarında, İnandı’yı 2019 yılında ‘bir suç örgütünün kendisini kaçırma planları yaptığı’ konusunda uyardıklarını ifade etti.

 

Komite, Kırgız haber ajansı AKIPress’te yayımlanan açıklamalarında “O dönem, bazı organize suç örgütü mensuplarının İnandı’yı fidye karşılığı kaçırmak istediklerine dair ihbarlar aldıklarını” söyledi.

 

31 Mayıs’ta Fethullah Gülen’in yeğeni Selahaddin Gülen’in MİT tarafından yurt dışında yakalanarak Türkiye’ye götürüldüğü açıklanmıştı. Selahaddin Gülen’in Kenya’da bulunan eşi Serriye Gülen, eşinin 3 Mayıs’ta kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığını söylemiş ve Türkiye’ye götürüldüğünden şüphelendiğini ifade etmişti.

Exit mobile version