Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanal İstanbul’un ilk köprüsünün temel atma töreni yapıldı

Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temel atma töreni yapıldı


Kanal İstanbul projesinin geçiş noktasında yer alan Sazlıdere köprüsünün temeli atıldı. Erdoğan “Bize sorulmadı diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuştur” dedi.

Kanal İstanbul projesine eleştiriler sürerken, projenin geçiş noktasında yer alan Sazlıdere köprüsünün temeli atıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, çok sayıda siyasetçi ve vatandaşlar katıldı.

 

Törende konuşma yapan Erdoğan, “Boğaz’dan 1930’lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı” dedi. Boğaz’da hem kuzey hem güney hem doğu-batı istikametinde her sınıf ve kapasiteden çok yoğun bir gemi trafiği yaşandığıın söyleyen Erdoğan, Kanal İstanbul’a “İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak baktıklarını” belirtti.

 

Yapılan projeksiyonların 2050 yılında Boğaz’dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını gösterdiğini söyleyen Erdoğan, “(Kanal İstanbul) Boğaz’ın tarihi ve kültürel dokusunu güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır” dedi. Erdoğan Kanal İstanbul’un yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

 

Erdoğan konuşmasında, “Bize sorulmadı diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola öyle çıkılmıştır” diye konuştu.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da yaptığı konuşmada, simülasyonlara göre Kanal İstanbul’un seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı’ndan 13 kat daha güvenli olacağını söyledi.

 

Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy sınırları içerisinde yer alacak Kanal İstanbul Projesi, 45 kilometre uzunluğunda, 20,75 metre derinliğinde olacak. Kanal İstanbul’un üzerine 6 köprü yapılacak.

 

Proje tartışmalı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “en büyük hayalim” dediği, muhalefetin ise karşı çıktığı proje yaklaşık 10 yıldır tartışılıyor.

 

Siyasi muhalefetin yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğündeki sivil toplum kuruluşları ve çevre örgütleri de projeye karşı çıkıyor.

 

ÇED raporuna göre proje alanının yüzde 52’si tarım alanı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul Çalıştayı raporuna göre ise kanalın geçeceği alanda toplam 200 bin ağaç kesilecek, 136 milyon metrekare tarım alanı, 13 milyon metrekare de mera alanı yok olacak. Yap işlet devret modeliyle yapılması öngörülen proje için henüz ihale süreci başlatılmadı. 

 

Exit mobile version