Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere, Türkiye’nin PKK üyeliği ve çifte cinayet nedeniyle iadesini istediği bir kişiyi, adil yargılanmayacağı nedeniyle iade etmedi

İngiltere, Türkiye’nin PKK üyeliği ve çifte cinayet nedeniyle iadesini istediği bir kişiyi, adil yargılanmayacağı nedeniyle iade etmedi


İngiltere’de Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin PKK üyesi olmakla suçladığı ve iki cinayetten aranan Özgür Tanış adlı bir kişi için yapılan iade başvurusunu reddetti.

Press Association ajansının aktardığı habere göre Özgür Tanış Ekim 1997’de bir otoyolda soygun yapmak, Nisan 1999’da iki kişiyi boğarak öldürmek ve aktif PKK üyesi olmakla suçlanıyordu.

 

Londra’da yaşayan 45 yaşındaki Tanış ise suçlamaları reddediyor ve Türkiye’de işkence gördüğünü söylüyordu.

 

Türkiye Tanış’ın iadesini Mayıs 2019’da talep etmişti.

 

Yerel mahkemeler Türkiye’deki hücre cezasının insanlık dışı olduğuna ve Türkiye’de adil yargılanmayacağına hükmetmiş, Türkiye ise bu kararlara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvurmuştu.

 

Yüksek Mahkeme heyetinden Yargıç Adam Martin Johnson “Bilirkişi raporuna göre Türkiye’de bağımsız yargı olmaması, avukatların müvekkillerini özgürce ve korkusuzca savunmayacak bir pozisyonda olması ve Tanış’a yöneltilen suçlamaların mahiyeti nedeniyle adil yargılanması mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Yargıç Johnson “Yerel mahkemenin Türkiye’de yargının bağımsız olmadığına ve hukukun üstünlüğünün bulunmadığına hükmetmesi, Tanış’ın Türkiye’de önyargıyla karşılaşacağını düşünmesi için yeterlidir” dedi ve Türkiye’nin “hücre hapsi insanlık dışı değildir” itirazını da reddetti.

Exit mobile version