Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayatını kaybeden mülteciler için Lahey sahilinde binlerce anıt

Hayatını kaybeden mülteciler için Lahey sahilinde binlerce anıt


BASRİ DOĞAN-AMSTERDAM, TR724

Hollanda’nın Lahey şehrindeki Scheveningen sahilinde, Dünya Mülteciler Günü kapsamında ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan ve çıktıkları uzun yolculukta hayatlarını kaybeden binlerce kişi için temsili anıt hazırlandı.

Mültecilerin isimlerinin ve hayatlarını kaybettikleri yerlerin yazılı olduğu anıtlar, ülkenin dört bir yanından gelen gönüllüler tarafından oluşturuldu.

Yapılan organizasyonla 1993-2020 yılları arasında Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden mültecilerden 44 bin kişi anıldı.

Hollanda Mülteciler MiGreat Vakfı’ndan yönetmen Roos Ykema, “Plajdaki hemen hemen herkes gelip bakmaya geliyor ve birçok insan burada gördükleri karşısında duygulanıyor. Bu, elbette boğulan elli kişiyle ilgili bir gazetede yer alan haberden çok daha etkileyici ve düşündürücü” ifadelerini kullandı.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK

MiGreat Mülteci Vakfı gönülleri arasında Avrupa’ya ulaşmanın ne kadar zor olduğunu ilk elden deneyimleyen göçmenlerin de yer aldığını söyleyen Ykema, “Bugün Yunanistan, Polonya, Bosna ve Norveç dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de anıtlar var. Ayrıca Scheveningen sahilinde Dünya Mülteciler gününde konuşmacılar, şiirler ve müzik eşliğinde ölenleri andılar. En önemlisi ise güvenli ve demokratik buldukları Avrupa’nın yeterince insanı kabul etmesine rağmen sınırlarını nasıl inanılmaz derecede ölümcül şekilde koruduğu konusunda farkındalık yaratmak için bu anıtı oluşturduk ” dedi.

TÜRKİYE’DEN ÇIKARKEN HAYATİNİ KAYBEDEN ÇOCUKLAR

Uluslararası Lost in Europe Mültecileri Araştırma Kurumu, 2018’den bu yana 440’ı çocuk olmak üzere en az 9 bin 901 kişinin Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken öldüğünü bildirdi. Kurum, 1993’ten bu yana Avrupa’ya giderken ölen mülteciler hakkında veri toplayan UNITED Against Refugee Deaths isimli kuruluşunun verilerini analiz etti. Göç yollarında çocukların çoğunlukla Fas, Libya ve Türkiye’den geçerken hayatlarını kaybettiği aktarılıyor.

MÜLTECİ KAMPI

Lost in Europe Kurumu ayrıca, Avrupa’ya geldikten sonra da çocukların hayatlarını kaybettiğine dikkat çekiyor. Yapılan değerlendirmelerde, mülteci kamplarında yaşanan olaylarda çocukların öldüğünü aktarılıyor. Ayrıca, umut yolculuğunda yaşanan kazalar ve sınır muhafızları tarafından çocukların vurulduğuna dair haberlere de vurgu yapılıyor.

Exit mobile version