Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Halk, Sedat Peker’in videoları hakkında ne düşünüyor?

Halk, Sedat Peker’in videoları hakkında ne düşünüyor?


Yeraltı dünyasının bilinen isimlerinden Sedat Peker yayınlanan videolarıyla milyonlarca insanın gündemi olmaya devam ediyor

Peker’in söyledikleri hem muhalif medyada hem de sosyal medyada en çok konuşulan konulardan olurken Google aramalarında da en çok aratılan konuların başında geliyor.

 

Önceleri iktidar medyasının görmezden geldiği Peker’in iddialarına, şimdilerde iktidar  ve ona bağlı medya da kayıtsız değil. Peki kamuoyu Sedat Peker hakkında ne düşünüyor? Videolarından ve anlattıklarından haberdar mı? Özellikle Sedat Peker’in sık vurguladığı “Ben 40 yaş altındakilere konuşuyorum” iddiasına 40 yaş altındakiler ve üstündekiler ne diyor?

 

AKP’nin yoğun oy aldığı yerlerden olan biri olan Fatih’te gençlere Peker’in iddialarını ve 40 yaş altındaki söylemini soruyoruz.  6 yıldır Fatih’te yaşadığını aktaran Yusuf Demir, Sedat Peker’in videolarının garip olduğunu söylüyor. Bir çay ocağında çalıştığını belirten genç emekçiye göre memleketin asıl sorunu ise adaletsizlik. Sedat Peker de bu adaletsiz sistemin sonucu olarak ortaya çıktı. Dediğine göre insanların İslam’dan ve Allah’tan uzaklaştıkta kendine başka tapacak putlar buluyor. Bu yeri gelir bir kral olur yeri gelir bir mafya babası olur. 

 

Kendinden bahseden Demir, 26 yaşında ve bekar. Sedat Peker’in adını ilk kez akademisyenlerin kendisine açtığı dava esnasında duymuş. Ondan sonrada unutmuş. Siyasetle ilgili değil. Sadece seçimden seçime oy veriyor. Çay ocağında gün boyu televizyon açık olduğu için de gündeme iyi-kötü vakıf. Ancak çay ocağına gelen insanların da öyle ya da böyle siyaseti girdiklerini anlatıyor.  Esnaf olduğu için siyasi görüşünü de sürekli geri planda tuttuğunu kaydeden Demir, “Ben siyasetle alakadar değilim. Peker’in ismini zaten o seçim döneminde duydum. Bazı hocaları tehdit etmişti. Hocalar da ona dava açmıştı. Ondan sonra da unuttum. Fakat siyasetle ilgilenmezsen bile her yerde siyaset konuşuluyor. Çay ocağındaki müşteriler de siyaset, spor, din falan konuşuyor. Biz konuşsak müşteri bize karşı tavır alabilir. İş yerinde siyaset iyi değil zaten. Sonuçta esnaf olduğumuz için fikrimizi kendimize saklıyoruz. Mafya ile alakalı haberlere de ara sıra televizyonda denk geliyordum. Mesela Alaattin Çakıcı hapisten çıkınca gündem oldu. Onu da ilk kez o zaman duydum. Hapisten çıkmıştı. Açıkçası mafya ne yapar bilmiyordum. Meğerse her şeyi yapıyorlar” diye anlatıyor. 

 

Ülkede kimin kimle ne iş yaptığını anlamadığını ekliyor Demir. Gerekçesi ise dün sağcı olan bugün solcu oluyormuş. Dün dindar olan ise öbür gün dinsiz gibi davranıyor. Bugün topçu olan da yarın popçu oluyor diye anlatan Demir’in aldığı maaşı yaklaşık 4 bin civarında. Ailesiyle birlikte yaşıyor.  Çalışmaktan memnun değil. Okuyup bir dairede memur olmadığı için pişman.

 

Peker’in bahsettiği milyonlarca para hakkında konuşan genç adam, “Ya öyle paralardan bahsediyorlar ki aklım almıyor. Ben ömrüm boyunca çalışsam bir ev sahibi olamam. Marinadan bahsediyorlar, milyarlarca paradan bahsediyorlar. 10 bin dolar maaş alan birisi varmış. Ben bir yıl çalışsam ve hiç harcamazsam bile en fazla 40 bin lira param olur. 6 yıldır burada çalışıyorum ama biraz birikim yaptım. Her şey çok pahalı. Ama galiba bu mafya hem çok para kazanıyor hem de bedavaya yaşıyor. Çünkü televizyonda izledim. Galiba harcamaları ücretsizmiş. Otel falan bedava diye tartışma vardı. Zengin bir adam bir yere gittiğinde herkes ona her şeyi ücretsiz sunuyor. Ama fakir biri gidip su istese kimse vermez. Akbili olmayanı otobüse almıyorlar. 5 kuruşun eksik olsa marketten çıkamazsın. Ama o adamları beleşe ağırlamışlar. Bir de ben mafyayı silahlı bir grup insan sanırdım. Sedat Peker’in anlattıklarına göre herkes mafya olabiliyor. İşadamı, siyasetçi, şarkıcı, gazeteci… Neredeyse her kesimden insan bu işlerde takılıyormuş. Peki sebebi nedir? Maneviyat eksikliği. Allah ile yetinmeyene dünyanın her yerini versin doymaz. Allah ile yetinene ibadeti ve rızkı yeter” diyerek konuşmasını bitiriyor. 

 

Elektronik işiyle uğraşan İmdat Taşdemir de Peker’in iddialarının doğru olduğunu düşünüyor. Peker’i yıllardan beri duyuyormuş. Taşdemir’e göre gençlik sürekli dijital dünyada takılıyor. Bu yüzden zihinleri alt üst olmuş durumda. Bu ülkede kimseye bir bütün olarak inanmadığını aktaran Taşdemir,  “Valla kamuoyunun bildiği ve anladığım kadarıyla Peker’in bazı söylemleri doğru. Söylemi doğru çünkü bunları ispatlayan söylemlerde var. Mesela İçişleri Bakanı rüşvet alan vekilleri söylemiyor. Tapu müdürlüğü üzerinden dairelerin araştırılması gerekir ama ben kimseye inanmıyorum. Savcıya da inanmıyorum. Tüm gençlik dijital ortamda. Beyinler allak bullak. Peker o yüzden gençlere dijitalden hitap ediyor. Sedat Peker’in bazı söylediği noktalar doğru ama ne kadar doğru. Konuşurken uyuşturucu kullanıyor gibi bir hali var” şeklinde konuşuyor.

 


 


Taşdemir, muhalefetten de iktidardan da memnun değil. İçişleri Bakanı’nın rüşvet olayını açıklamasını gerektiğini belirterek şöyle konuşuyor:

 

“Muhalefet kukla. Sayın Cumhurbaşkanının hiçbir şeyden haberi yok bence. Yaver ve danışmanları ne söylerse o ancak onu biliyor. Pandemi sürecini atlattık. Ben Sultangazi’de oturuyorum. İnsanlar aç perişan. Yani iktidar neyin peşinde? Sırf gösteriş peşinde… Başka ülkelere hastane yapsınlar, otobüs hibe etsinler ama kendi halkına bakmıyor. Mesela kira 1500 TL. Bir kalıp peynir 40 lira. Sıkıntılı bir dönemdeyiz. Dolar oldu 8.65 yani her şey sıkıntılı. Bence iktidarın bırakıp gitmesi lazım. içindeki FETÖ’cülerin da yargılanması lazım. Benim düşüncem budur.”

 

Sedat Peker’in gençleri manipüle etmek istediğini aktaran Muhammed isimli genç ise gençlerin bu oyunlara gelmeyeceğini söylüyor. Muhammed Bey’in aktardığına hükümet her zaman gençleri düşündü ve onlar için çalıştı.

 

Sedat Peker ile Peker’in hedef aldığı isimlerin de bir dönem birlikte hareket ettiğini ifade eden  genç adam, “Sedat Peker gençleri manipüle etmek istiyor. Ama gençler bu oyuna gelmez. Gençler vatanını, milletini sever. Yalandan ‘vatanımı milletimi seviyorum’ diyenlere de inanmaz. Kimin vatanı, milleti için ne yaptığını herkes biliyor. Peker’in anlattıklarının gerçeklik payı olabilir. Neden olmasın? Ama madem herkes biz şuyuz, buyuz diyorsa, delikanlıyız diyorsa yaptığı işi ortaya çıkarmaz. Ortaya çıkarıyorsa da zaten kendisi de yapmış. Onlardan ne farkı kalıyor? Kendisini beyaz pelerinli kahraman ya da süperman diye anlatıyorsa o zaman onlara itham ettiği şeylerin aynısını kendi yapmış. Onlara aşağılık şu, bu derken bir farkı kalmıyor netice itibariyle” şeklinde konuşuyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

“Hükümet her zaman gençleri düşündü. Onlar için çalıştı. Şu anda da doğru bir tutumda. Muhalefet her zaman yıkma peşinde, parçalanma peşinde… O öyle devam eder. Gençlik umutlu. Aslında iyi yönlendiriliyor. Gençler için çalışma yapan birçok kurum var. Gençler umutlu, biz gençler umutluyuz. Biz milletimizi, devletimizi her zaman ileriye götüreceğiz.”

 



 

Konuştuğumuz bir isim de İrfan Duman. Kendisi Esenyurt’ta oturuyor. Sedat Peker’in anlattıklarının doğru olduğunu düşünüyor. Üniversiteyi yeni bitirmiş. Gençlerin Türkiye’de mutsuz olduğunu belirterek sözlerine başlıyor. Ona göre Peker’in gençliğe yönelmesinin sebebi de gençlerin sorgulamacı yönlerinin aktif olması.  Peker’in söylediklerinin neden etkili olduğunu aktaran Duman, “Çünkü o da zincirin önemli bir halkasıydı. Hepsi beraberdiler. Şimdi o ayrıldı ve ne yaptıklarını açıklıyor. Demek ki birbirine de kazık atıyor bunlar. Yani Peker’e kazık attılar. O da şimdi konuşuyor” yanıtını veriyor.

 

Duman’ın söylediklerine göre siyaset ve mafya her zaman içli dışlı oldu. Çünkü karşılıklı bir fayda söz konusu:

 

“Şimdi mafya gidiyor siyasetçiler için orayı burayı gasp ediyor. Siyasetçiler de mafyaya 5-10 senede bir af kanunu çıkartıyor. Böylece iki tarafta zengin oluyor. Mesela Sedat Peker’in siyasetle ne işi olur? Siyasetin Peker ile ne işi olur? Kesin birbirinden çıkarları vardır. Bizim burada gençler gidip belediye başkanı ile resim çekiyor. Bakan ile resim çekiyor. Facebook’ta yayınlıyor. Amaç nedir? Yani diyor ki bak benim arkam güçlü. Bana dokunmayın. İnsanlar da bakıyor bakanla fotoğrafı var. Tabi ki ondan korkuyorlar.”

 



 

Salih Duvar isimli gence göre de Sedat Peker haklı. Peker’in 40 yaş altındakilere hitabının da bir plan içinde olduğunu ifade eden Duvar, hükümetin bakan değişikliğinin yerinde bir karar olacağını söylüyor.

 

Gençliğin sosyal medyada takıldığını ve Peker’in de bu yoldan mesajlarını verdiğini belirten Duvar şöyle anlatıyor:

 

”Ben Sedat Peker’i haklı buluyorum. Hangi konuda haklı? Hemen hemen her konuda haklı buluyorum. Zamanında susmuş. Çünkü zamanında öyle gerekmiş. Konuşmamış. Ancak şimdi kendisine haksızlık yaptığını söylüyor. Hükümet ne yapmalıydı? İlk videodan sonra Soylu ve Mehmet Ağar’ı görevden almalıydı. Peker’in kafasında ne var bilmiyorum ama demek ki kafasında bir şeyi kurgulamış. Yani 40 yaş altındakileri kafaya koyduğuna göre demek ki kafasında bir şey var.” 


 


 


Son olarak konuştuğumuz Kubilay isimli genç ise Sedat Peker’in gençliğe vurgu yapması ile Atatürk’ün gençliğe vurgu yapmasının paralel şeyler olduğunu belirtiyor.

 

Peker’in AKP için mitingler yaptığını ve bunları Youtube’dan izlediklerini aktarıyor. Z ve X kuşağının örf ve adetlerden habersiz olduklarını ekleyen genç adam, “Zamanında Atatürk de gençliğe önem vermişti. Çünkü daima gençler ülkenin ümidi. O yüzden gençlere hitap ediyorlar. Ancak gençlerin de durumu vahim. Z ve X kuşakları hep dijitalde. Hep batıya özeniyorlar. Örf-adet bilmiyorlar” diye anlatıyor. 

 

Sedat Peker’in açıklamalarından sonra muhalefetin tavrını da eleştiren Kubilay Bey, konuşmasını da şu şekilde noktalıyor:

 

“Sedat Reis bu işin içinde. Kendi adına olsun, AK Parti adına olsun mitingler düzenlemiş. Youtube’da gördük. Açıp izledik. İşin içinde olmazsa konuşmazdı. Ben fazla haber izlemiyorum. İzleyince geriliyorum. Daha rahat hissediyorum. Gündemi Instagram gibi yerlerden izliyorum. Hükümetin yerinde olsam ben de bir şey demezdim. Çünkü doğru mu değil mi şu an bilinmiyor. Muhalefet zaten kopmuş gidiyor. Muhalefet, muhalefet değil. Halen sömürülüyoruz. Fas, Cezayir neyse biz de öyleyiz. Batılılaşma sıkıntı. İngilizce öğreneceğimize Kuran-ı Kerim öğrensek daha iyi. Okulda bir dua öğrendik. O kadar. O yüzden gençlerin durumu parlak değil.”

 

 

KAYNAK: AHVAL / Maaz İbrahimoğlu

 

Exit mobile version