Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Genç yaşayan genç kalan bir devrimcinin duyguları: Zaman’ın Ardından

Genç yaşayan genç kalan bir devrimcinin duyguları: Zaman’ın Ardından


DİYARBAKIR – Mustafa Gezgör’ün 1980’li yıllarda cezaevlerinde yazdığı şiirleri Aram Yayınevi tarafından “Zaman’ın Ardından” adıyla kitaplaştırıldı. Gezgör’ün şiirleri sadece devrimci eylemi anlatmaz, devrimcinin ruhunu, duygusunu da yansıtıyor.

 

Mustafa Gezgör, 1957’de Urfa’nın Viranşehir ilçesinde doğdu. 1976’da özgürlük hareketiyle tanışır ve lise son sınıfta özgürlük mücadelesine katılır. Aynı yıl bir cenaze töreninde Kemal Pir ve Hayri Durmuş ile birlikte gözaltına alınır. Tutuklanır ve Urfa’dan sonra Diyarbakır Zindanı’na gönderilir. Kısa bir süre orada kaldıktan sonra çıkar. 1979’da tedavi amaçlı kaldığı evde gözaltına alınır ve katılmadığı bir eyleme katılmış süsü verilerek tutuklanır. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 24 yıl ceza verilir ve Malatya’ya sürgün edilir. Diyarbakır cezaevi vahşetinden bir yıl sonra Gezgör buraya sürgün edilir. 1987’de kazdığı bir tünel son anda fark edilir. Ardından Mardin Cezaevine sürgün edilir. Urfa, Viranşehir, Kızıltepe, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Malatya, Eskişehir, Aydın, Buca cezaevlerinde kalan Mustafa Gezgör, 1991’de cezaevinden çıkar. Yönünü dağlara verir. Daha sonra Urfa’ya döner ve 23 Aralık 1992’de bir çatışmada yaşamını yitirir. 

 

Mustafa Gezgör’ün kendini yazmaya ve araştırmaya verdiği cezaevi sürecinde kaleme aldığı şiirleri “Zaman’ın Ardından” adıyla kitaplaştırılarak Aram Yayınevi tarafından okuyucuyla buluşturuldu. Mücadele arkadaşları Mustafa Gezgör için “araştırma kapasitesi, yaratım yeteneğinin derinliği ve yoğunlaşması hiç eksik kalmamıştır. O önce kişiliğinde insan özünü ortaya çıkararak şiiri oluşturur” derler. 

 

Kitabın önsözünde yoldaşı Ali A. Mustafa Gezgör için şöyle diyor: “Şiir, zindan direnişinde kendini dışa vurduğu ilk sözleridir. Bu şiir umut yüklüdür, direnç ve moral yüklüdür. Duygu taşıyıcısıdır. Bir hançerdir mesela veya bir karanfil. Estetik ve sanatsal kaygı bu sözden ve duygudan sonra gelir. Gezgör ilk şiir yazanlarımızdandır. Şehitlerimizi, direnişlerimizi mısralara ilk dökenlerdendir. Bu sebeple şiirleri çıplaktır. Her zaman işlenmeye, esinlenmeye yarayan hammadde gibidir. Sadece devrimci eylemi anlatmaz, devrimcinin ruhunu, duygusunu da yansıtır…” 

 

“Gittiler

Bilirim geri gelmezler

Kum fırtınaları

görmeyecekler

sahralarda

Çalı diplerinde

Pusu atmayacaklar

Vietnamlardan

Kutuderesi’nden

Geçmeyecek Dersim’den yolları

Sonsuzluğun dinmeyen acılarında

Dağları sahraları

ormanları aşalım

Haydi haydi gelin

Dağlara kavga ekelim

Gidenler, gidenlerimiz 

Biliyorum geri gelmeyecekler

Neyleyim kahpeyse devran

Vaktidir geceleri

kuşatmanın

Bu dağlar ki hep bizden yana

Çatışmasız, baskınsız, pususuz

gün yaşanmadı…”

 

Mustafa Gezgör, mücadeleyle, direnişle bezenen kısa bir ömrün ardından devrimci duygulara bürünmüş onlarca şiir miras bıraktı. Kendi döneminin duygularını, özlemlerini, umutlarını şiirlerine işledi. Kitabın önsözünde yoldaşı Muzaffer A. Mustafa Gezgör için şöyle diyor: “Gezgör’ün tüm yaşamında ve mücadelesinde olduğu gibi, bu şiirlerine de yansıyan; hapishaneler, sorgular, sürgünler, işkenceler, direnişler ve isyanlardır. Bu şiirlerini okuyanlar, aynı zamanda onun duygusal, hümanist, arkadaş canlısı, ülkesine ve halkına aşkla, tutkuyla bağlı olduğunu anlayacaklardır” diyor. 

 

Mustafa Gezgör, Mazlum Doğan’ın anısına yazdığı bir şiirinde mısraları kağıda şöyle diziyor:

 

“Kan çığlıklarında yürüyor işkence

Nefesler tutulmuş bekleyişte

Nerede bu belalı ölüm

Bir bir kavuşalım güneşe

Diyarbakır sessiz

İşkence yürüyor

Bedenimden yüreğime beynime

Zulüm yiğit

İblisçe davet ediyor ihanete

Ve NEWROZ

Tarihimizin şafak vaktinde

Kürdistan topraklarına diz vurduğumuz

Bir bayram ki kavgasında duyduğumuz

Üç bin yıldır

Böyle yaşanmamıştı Newroz

Tarih 21 Mart 1982

(…)

NEWROZ kutlanacak

Ve Mazlum

Kızılca güneş

Toprağımıza alev tohumları ekecek.” 

 

Mustafa Gezgör yoldaşlarının deyimiyle “genç yaşadı, genç kaldı”. Ardından örnek alınacak anılar bıraktı. Aram Yayınevi etiketiyle çıkan “Zaman’ın Ardından” kitabı bunlardan sadece biri.

 

MA / Abdurrahman Gök

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version