Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

G-7’de liderler Çin’i, Sincan bölgesindeki insan haklarına saygı duymaya çağırdı


İngiltere’de yapılan G-7 Zirvesi’nin sonuç bildirisinde liderler Çin’i, Hong Kong’ta ve Uygur azınlığın yaşadığı Sincan’da insan haklarına saygı duymaya çağırdı.

Bildiride Çin’in ekonomi politikası eleştirilirken, “küresel ekonominin adil ve şeffaf işleyişini baltalayan piyasa dışı politikalara ve uygulamalara meydan okumak için kolektif yaklaşımlara danışmaya devam edileceği” ifade edildi.

Zirveye ev sahipliği yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G-7 liderleri arasında dünyanın geri kalanına demokrasi ve insan haklarının değerini göstermek ve “dünyanın en fakir ülkelerinin kendilerini bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olmak” için “harika bir uyum” olduğunu söyledi.

1 milyar doz Covid-19 aşısı hibe edilecek

Sonuç bildirisinde ihtiyacı olan ülkelere gelecek yıl içinde toplam 1 milyar doz Covid-19 aşısı hibe edileceği duyuruldu.

Ayrıca Covid-19’un kökenleri hakkında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülecek şeffaf ve bilime dayalı soruşturma çağrısında bulunuldu.

İngiltere Başbakanı Johnson, vaat edilen aşı dozlarının hem doğrudan hem de uluslararası COVAX programı aracılığıyla geleceğini söyledi. Ancak taahhüt, Dünya Sağlık Örgütü’nün dünya nüfusunun en az yüzde 70’ini aşılamak ve pandemiyi sona erdirmek için gerekli olduğunu söylediği 11 milyar dozun çok altında kalıyor.

G7 neyi temsil ediyor?

G7, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve İtalya’nın bir araya gelmesiyle oluşuyor.

Ülkeler, ilk toplantılarını 1975 yılında gerçekleştirdi. Rusya, 1998 yılında oluşumda yer almasına rağmen 2014 yılında Kırım’ın ilhakının ardından gruptan çıkarıldı.

G7, halihazırda dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’lık kısmını temsil ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda bulunan Çin, daha çok Batı ekonomik paktını temsil eden bu oluşumda hiç yer almadı.

Exit mobile version