Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EURO 2020 C Grubu: Hollanda’nın dönüşü, Avusturya’nın galibiyet hayali

EURO 2020 C Grubu: Hollanda’nın dönüşü, Avusturya’nın galibiyet hayali


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Avrupa futbolunun yıldız tedarikçisi ülkelerinden Hollanda üst üste iki uluslararası turnuvayı kaçırarak, şaşkınlık yaşatmıştı. Önce Euro 2016, ardından 2018 Dünya Kupası Hollanda olmadan sahne aldı. Yeniden ait olduğu arenaya dönen Portakallar, Ukrayna, Avusturya ve Kuzey Makedonya’nın yer aldığı C Grubu’nun mutlak favorisi. İkincilik için diğer üç ekip arasında kıyasıya bir yarış bekleniyor. Güç dengeleri arasında uçurum olmaması üçünün de ikinci tur hayali kurmasını sağlıyor.

HOLLANDA DİPTEN DÖNDÜ

Dünya Kupası’nda üç kez final oynayıp kaybeden Hollanda, 1988’de Avrupa şampiyonu olma başarısını göstermişti. Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Marco van Basten ve Ruut Gullit’li takım fırtına gibi estiği turnuvada Sovyetler Birliği’ni yenip kupayı ülkesine taşımıştı. Kupanın hafızalara kazınan anlarından biri Van Basten’in golüydü. Hâlâ Avrupa şampiyonları tarihinin en iyi golü olarak anılmaya devam ediyor.

1976’dan itibaren Avrupa şampiyonası finallerine adını yazdıran Hollanda, bugüne kadar sadece iki kez yer almadı. Biri 1984 diğeri ise 2016. 2010 Dünya Kupası’nda final oynayıp, 4 yıl sonra Brezilya 2014’te üçüncü olan Hollanda’nın Euro 2016’da yer almaması bir devrin de sonunu getirmişti. Robben, Sneijder, Van Persie gibi yıldızların devrinin sonu gözükmüştü. Ülke 2018 Dünya Kupası’nı da kaçırınca, sil baştan yeni bir milli takım kurmanın zamanı gelmişti.

Zor göreve talip olan isim Ronald Koeman’dı. Yaşlanan isimlerle yollarını ayırıp, yeni bir kadro kurdu. İmdanına Ajax’ın sahneye sürdüğü genç yıldızlar yetişti. Euro 2020 yolunda Almanya ile aynı grupta mücadele eden Portakallar, rakibine sahasında yenilirken deplasmanda 4-2’lik skorla rövanşı aldı. Yine de Almanya’nın ardından ikinci olarak adını Euro 2020 katılımcıları arasında yazdırdı.

KOEMAN’DAN DE BOER’A BAYRAK YARIŞI

Koeman, Euro 2020 sonrası görevi bırakıp Barcelona’nın başına geçecekti. Ancak pandemiden dolayı turnuva bir yıl ertelenince, Koeman daha fazla beklemedi. Milli takımın dümenine ise Frank De Boer geçti. Hollanda futbolunun sembol isimlerinden olan Frank De Boer yönetiminde çıkılan 10 maçta pek parlak sonuçlar gelmedi. Euro 2020 bir anlamda De Boer’in kendini ispat etme mücadelesi vereceği bir turnuva olacak.

Hollanda, klasik 4-3-3 sistemiyle sahaya çıkıyor. Son yıllarda Liverpool formasıyla Avrupa’nın bir numaralı stoperi olarak gösterilen Virgil Van Dijk sakatlığından dolayı turnuvada yer almayacak. Van Dijk’in yokluğu Hollanda için büyük kayıp. Bir başka moral bozan haberde ise kalenin sahibi Jasper Cillesen’in koronavirüs testinin pozitif çıkması. Teknik patron Cillesen’in ne zaman yüzde 100 hazır olacağını bilmediğini belirtti. Tim Krul veya Maarten Stekelenburg arasında bir seçim yapacak. Defansta Mathijs de Ligt, orta sahada Georginio Wijnaldum, Frankie de Jong ve Memphis Depay Portakallar’ın en önemli silahı. Son yıllarda kayda değer bir forvet çıkaramayan Hollanda’nın gol ümidi olarak gözler Luuk de Jong’un üzerinde olacak.

UKRAYNA’NIN BAŞINDA EFSANESİ VAR

Ukrayna, yetiştirdiği en önemli isim olan Andriy Shevchenko yönetiminde adını Euro 2020’ye yazdırırken, oldukça güçlü rakipleri geride bıraktı. Bunlardan biri son şampiyon Portekiz, diğeri ise Sırbistan’dı. Oynadığı 8 maçta yenilgi görmeyen Ukrayna 6 galibiyet ve 2 beraberlikle grubu lider tamamladı. 2012’den beri Avrupa şampiyonasına sürekli katılan Ukrayna’nın önemli silahları bulunuyor. Futbol otoritelerine göre, Ukrayna Hollanda’nın ardından grubun ikinci favorisi.

Ukrayna’nın en dikkat çeken ismi Manchester City formasını giyen Oleksandr Zinchenko. Guardiola’nın gözde isimlerinden olan Zinchenko, mükemmel bir sol ayak ve iyi bir tekniğe sahip. Andriy Yarmolenko (West Ham), Roman Yaremchuk (Gent) ve Ruslan Malinovskiy (Atalanta) Ukrayna’nın rakiplere gözdağı vereceği isimler arasında yer alıyor.

AVUSTURYA İLK GALİBİYETİNE HASRET

Tarihinde üçüncü kez Avrupa şampiyonasında mücadele edecek Avusturya’nın öncelikli hedefi ise, ilk galibiyetini almak. İsviçre ile birlikte Euro 2008’e ev sahipliği yapan Avusturya, turnuva tarihinde grup aşamasında hem de galibiyet almadan turnuvaya veda eden ilk ev sahibi olmuştu. Galibiyet hasretini Euro 2016’da da sürdüren Avusturya bu kez şeytanın bacağını kırmak istiyor.

Polonya’nın ardından ikinci olup adını 24 ülke arasına yazdıran Avusturya’nın en golcü ismi Marco Arnavutovic oldu. Sırp baba ve Avusturyalı annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Arnavutovic, eleme gruplarında 6 gole imza attı. Avusturya’nın tartışmasız yıldızı uzun yıllar Bayern Münih formasını giydikten sonra sezonun bitimiyle Real Madrid’e imza atan David Alaba. Adrese teslim asistleri ve tekniğiyle Alaba, Avusturya’nın en büyük kozu olacak. Bundesliga’da ter döken Valentino Lazaro, Marcel Sabitzer ve Stefan Ilsanker Avusturya’nın turnuva tarihinde ilk galibiyeti almasının yolunu açabilecek diğer isimler.

GÖZLER PANDEV VE ELMAS’TA

Kuzey Makedonya, turnuvaya ilk kez katılan ülkelerden biri. Euro 96’dan itibaren eleme gruplarında mücadele eden Kuzey Makedonya, Avrupa’nın vasat ekiplerinden biri. Polonya ve Avusturya’nın yer aldığı grupta üçüncü olup, playoff oynayan Kuzey Makedonya, Kosova ve Gürcistan engelini geçip ülke tarihinin en büyük başarısına imza attı. Grubun en zayıf halkası olan Kuzey Makedonya, ilk kez mücadele ettiği Avrupa şampiyonasında iyi bir iz bırakmak istiyor. Takımın öne çıkan iki isminin de yolu Türkiye’den geçti.

Kısa süreli Galatasaray formasını giyen 37 yaşındaki Goran Pandev, 114 milli maçta 36 gol attı. Şüphesiz en önemli golü playoff finalinde Gürcistan’a attığıydı. Pandev’in golüyle Kuzey Makedonya mahkum oynadığı maçı kazanıp, adını Euro 2020’nin 24 katılımcısı arasına yazdırdı. Diğer isim ise Fenerbahçe’den hatırladığımız şimdinin Napolilisi Eljif Elmas. Defansta Ezdzan Alioski (Leeds) ve orta sahada Enis Bardhi (Levante) Kuzey Makedonya’nın öne çıkan isimleri.

Exit mobile version