Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan: Yaklaşık 8 milyar insanın kaderi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin insafına bırakılamaz

Erdoğan: Yaklaşık 8 milyar insanın kaderi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin insafına bırakılamaz


Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daha kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini savundu.

“Yaklaşık 8 milyar insanın kaderi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin insafına bırakılmaz. 190 ülkeye bir süreliğine masada oturma hakkı veren ancak kendi kaderleriyle ilgili söz hakkı tanımayan bir sistem adalet üretemez. Yeni dönemde diplomasimizi yoğunlaştırmamız gereken konuların başında BM Güvenlik Konseyi’nin daha kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması gerekir. Statükodan çıkarı olanlar kendilerine asimetrik güç veren imkanı paylaşmak istemeyecektir. Hakkı ve adaleti savunmaya devam edeceğiz.”

 

“BMGK, tarihin en büyük sağlık krizini ancak 100 gün sonra gündemine aldı. Aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemesi önemli. Aşının şantaj, baskı ya da politika dikta aracı olarak kullanılması yanlıştır. Çalışması sürdürülen yerli aşımızı bütün insanlıkla paylaşacağız.”

 

“Doğu Akdeniz Konferansı önerimiz hâlâ masadadır. Enerji kaynaklarının işbirliğine vesile olması bizlerin elindedir. Yunanistan’la son dönemde yakaladığımız ivmeden memnuniyet duyuyoruz.”

Exit mobile version