Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan: Türkiye dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecek

Erdoğan: Türkiye dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecek


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni’nde konuştu.

“Türksat 5A ile yörünge haklarımızı garanti altına alıyoruz” ifadelerinin ardından Erdoğan, “Şimdi sıra Türksat 5B uydumuzda” diyerek, daha önce Haziran 2021’de atılması planlanan ancak ertelenen Türksat 5B ile ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Tasarım ve üretim aşamaları tamamlanan Türksat 5B uydumuzun testleri sürüyor. Amacımızın bu uydumuzu yılın son çeyreğinde yine Falcon 9 roketiyle uzaya göndermektir. Yaklaşık beş yıl önce milli haberleşme uydu projemizi başlatmıştık. Türksat 6A uydumuzu ürettik. Test aşamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Böylece Türkiye dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecektir.”

 

TÜRKSAT 5A uydusu, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden 8 Ocak’ta fırlatılmıştı.

 

İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, faaliyetlerine başlıyor. Manevra ömrü 35 yıl olarak hesaplanan uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Exit mobile version