Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cenevre’de 36 yıl sonra Rusya-ABD zirvesi: Putin ve Biden’dan ilk mesajlar

Cenevre'de 36 yıl sonra Rusya-ABD zirvesi: Putin ve Biden'dan ilk mesajlar


Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden, her iki tarafın da ikili ilişkilerin dibe vurduğunu kabul ettiği bir dönemde İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde Kasım 1985’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra bir kez daha ABD-Rusya zirvesi düzenleniyor. 

 

Putin ve Biden, TSİ 13.25 sularında, zirvenin yapılacağı Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısındaki Parc de La Grange villasına geldi.

 

Görüşme öncesi kısa açıklama yapan Putin, Biden’e şahsen görüşme girişimi için teşekkür etti.

 

Zirvenin 4 saat sürmesi ve görüşmenin ardından Putin’in TSİ 18.45’te, Biden’ın ise TSİ 20.00’de ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

 

Liderlerden görüşme öncesi ilk açıklamalar

 

Görüşmelerinin hemen öncesinde Putin, Rusya-ABD ilişkilerinde pek çok sorunun bulunduğunu söyledi ve bir araya gelmelerine ilişkin inisiyatif aldığı için Biden’a teşekkür etti.

 

Biden buna karşılık yüz yüze görüşmenin yararlı bir yöntem olduğu kaydetti ve “Rusya ile karşılıklı menfaatimiz olan alanları belirlemeye çalışacağız” dedi.

 

Putin, Biden’a hitaben, “Üstünde çalışmamız gereken pek çok konu olduğunu biliyorum. İlişkilerimizdeki sorunlar, en üst düzeyde yapılacak bir görüşmeyi gerektiriyordu. Umuyorum ki bugünkü  görüşmemiz verimli geçecek” dedi.

 

Bu sırada, ilk açıklamaların ardından basın mensuplarının odadan çıktığı sırada Putin ile Biden’ın şakalaşıp karşılıklı güldükleri görüldü.

Exit mobile version