Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden-Putin görüşmesi sona erdi: Tansiyonun düşmesi için büyükelçiler görevlerine dönecek


Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İsviçre’nin Cenevre kentindeki görüşmesi sona erdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin görüşmesinin yaklaşık 4 saat sürdüğü daha sonra her iki ülkeden yetkililerin de katıldığı bir başka toplantıya geçildiği ve bunun da 65 dakika sürdüğü aktarıldı.

Washington’la Moskova, silah kontrolü, siber saldırılar, ABD seçimlerine müdahale suçlaması, Suriye ve Ukrayna gibi konularda fikir ayrılığı içerisinde. Ancak liderler zirve öncesi yaptıkları açıklamalarda ‘anlaşmazlıklara rağmen, daha istikrarlı ve öngörülebilir ilişki’ umduklarını dile getirmişlerdi.

Putin: Büyükelçilerimiz yeniden görevlerinin başına dönecek

Toplantının ardından ilk basın toplantısını düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla Başkan Biden’la büyükelçilerin karşılıklı olarak görevlerine geri gönderilmeleri konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Görüşmenin ‘oldukça yapıcı’ geçtiğini, ‘düşmanca olmadığını’ dile getiren Putin, “Biden’la siber güvenlik alanında istişarelerin başlatılması konusunda anlaştık. Bu oldukça önemli.” ifadesini kullandı.

Putin, “Pek çok konuya ilişkin değerlendirmelerimiz farklı ama bana göre her iki taraf da birbirini anlama arzusunu gösterdi ve yakınlaşmanın yollarını aradı.” dedi.

ABD ve Rusya’nın nükleer istikrar için (ortak) bir sorumluluğu paylaştığını belirten Putin, yakın geçmişte uzatılan ve yeni stratejik silahların azaltılmasını öngören “New START Anlaşması” üzerindeki olası değişikliklerle ilgili görüşmelerde bulunacakları bilgisini paylaştı.

Exit mobile version