Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belarus, hava korsanlığına ilişkin NATO’da kendisini savunan Türkiye’ye teşekkür etti

Belarus, hava korsanlığına ilişkin NATO’da kendisini savunan Türkiye’ye teşekkür etti


Muhalif gazeteci Roman Protaseviç’in uçağını zorla indirerek hava korsanlığı yapması nedeniyle NATO’nun yapacağı açıklamayı önleyen Türkiye’ye Belarus’tan teşekkür mesajı geldi.

Muhalif gazetecinin sahte bomba ihbarıyla indirdikleri yolcu uçağında gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, NATO’da Ryanair uçağı vakası nedeniyle Minsk’e yaptırım uygulanmasının destekleneceği bir açıklamanın kabul edilmesine karşı çıkan Türkiye’ye minnettar olduklarını belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre, Kommersant gazetesine demeç veren Makey’e, Türkiye’nin NATO açıklamasında Minsk’e yaptırımların desteklenmesi gibi bir hususun yer almasını engellemesine nasıl baktıkları soruldu.

”SON DERECE DOSTANE İLİŞKİLERE SAHİBİZ”

Makey, “Elimizdeki bilgilere göre Türkiye, bu tür bir açıklamanın kabul edilmesine gerçekten karşı çıktı. Eğer öyleyse, tutumu ve yaklaşımları için Türkiye’ye minnettarız. Biz her zaman tüm partnerlerimize karşı dürüst olduk. Darbe girişimi olduğu zaman biz de Türkiye’yi destekledik ve bu ülkeyle son derece yakın, dostane ilişkilere sahibiz” dedi.

”BİR ASKERİ BLOK SİYASİ KONULARA NEDEN KARIŞIYOR?”

Belarus Dışişleri Bakanı, ‘bir askeri blok olan NATO’nun özellikle kendileri için hiçbir önemi bulunmayan, havaalanında gözaltına alınan blog yazarının serbest bırakılmasının talep edildiği bir açıklama yapma girişiminde bulunması karşısında şaşkınlığa uğradığını’ belirterek, “Bir askeri blok bu tür siyasi meselelere müdahale ediyorsa, bizim daha ne beklememiz gerekir? Tankların Belarus’a girmesini mi?” diye sordu.

‘İttifakın söz konusu açıklamayla barışı tehdit eden olayların yaşanması için çabaladığını söyleyen’ Makey, “Daha sonra da NATO, barışı tehdit eden bu olaylara uygun şekilde müdahale edecek. Olayın arka planı anlaşıldı” ifadelerini kullandı.

WASHINGTON POST YAZMIŞTI

Washington Post’ta yer alan haberde, “NATO’nun göreceli olarak kısık sesle tepki vermesi Lukaşenko’nun bazı etkili arkadaşları olduğunu ve tamamen izole olmadığını gösteriyor. Türkiye, NATO’nun Minsk yönetimine karşı olabilecek pratik hamleleri veto etme yetkisini kullandığını, görüşmelerin gizli olması sebebiyle ismini açıklamak istemeyen iki diplomat söyledi” denmişti.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan’dan Litvanya’ya giden Ryanair’e ait 123 yolcu taşıyan uçak, bomba ihbarı bahanesiyle Belarus hava sahasındayken acil iniş yaptırılmıştı. Belarus’un başkenti Minsk’e indirilen uçaktaki yolcular arasında bulunan ve terör olaylarına karıştığı gerekçesiyle aranan Nexta ve Belarus Golovnogo Mozga Telegram kanallarının kurucusu Protaseviç gözaltına alınmıştı.

GEÇMİŞTE YAŞANAN BENZER OLAYLAR

Bu arada Minsk’teki uçak hadisesi, bir uçağın üçüncü ülkede zorla indirilmesiyle sonuçlanan ilk olay değil. 3 Temmuz 2013’te Moskova’da katıldığı bir konferanstan dönen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in uçağı Fransa ve Portekiz’in hava sahalarında uçuş izni çıkmaması üzerine Viyana’daki Schwechat Havaalanı’na zorunlu iniş yapmıştı.

ABD’nin casuslukla suçladığı Edward Snowden’ın içinde olduğu iddiasıyla aranan bir uçağın ABD’li eski istihbaratçının bulunmaması üzerine Avusturya’dan havalanmasına izin verilmişti. Avrupa ülkelerinin bu kararı, Güney Amerika’da büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Exit mobile version