Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Baykal’ın rahle-i tedrisinden Saray’a: Korkmaz Karaca

Baykal’ın rahle-i tedrisinden Saray’a: Korkmaz Karaca


HABER PORTRE | MUHSİN AHMET KARABAY

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Korkmaz Karaca’yı “128 milyar dolar nerede?” tartışmaları ve Sedat Peker’in hakkında yaptığı açıklamalar olmasa kimse tanımayacaktı. Gündemdeki isim Korkmaz Karaca, ilişkileri ile bulunduğu yerin adamı olmayı sürdürüp gidecekti.

Korkmaz Karaca, 2021’in Nisan ayına kadar sıradan insanlar için “kimsenin bilip tanımadığı” bir isim hükmünde idi. Kamuoyu önüne ilk kez, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi olarak çıktı.

Habertürk’te Kübra Par’ın programında 13 Nisan akşamı boy gösterdi ve muhalefetin gündemde tuttuğu “128 milyar dolar nerede?” iddialarını cevaplandırdı.

Korkmaz Karaca’nın ekrana çıkarılmasının arka planında Yiğit Bulut’un olduğu konuşuldu. Yok öyle anlamayın. Karaca’nın ekrana çıkmasını Yiğit Bulut istemiş değil. Karar vericiler Yiğit Bulut’u ekonomist olarak kamuoyu çok itici bulduğu için Karaca’nın çıkmasının doğru olacağını düşünüyorlar.

Karaca o programı izleyen AK Partililere saç baş yoldurdu. Söyledikleri ile iktidarın değil muhalefetin havuzuna su taşıdı. O akşam aldığım notlarla başınızı ağrıtmayayım ama birini paylaşayım.

“128 milyar dolar nerede?” çerçevesindeki sorulara cevap veremeyince aynen şu diyalog geçiyor:

– Merkez Bankası’nın rezervi 87 milyar dolar diyorsunuz. Bu rakam brüt mü net mi?

– Böyle sorulara gerek yok, Merkez Bankası’nda 87 milyar dolar var.

GÜRSEL TEKİN, EKRANDA ÇAMURDAN ÇIKARMAYA ÇALIŞMIŞTI

Bu diyalogu izleyince aklıma 22 Kasım 2010’da CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge programındaki konuşmaları geldi. CHP adına ekrana çıkan Parti Meclisi üyesi Sait Korkmaz Karaca, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevaplandırıyordu.  

Bir gazeteci CHP’nin HDP’nin selefi olan BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) ile ittifak kuracağı yolunda bir iddia ortaya atmış, Karaca da buna cevap vermeye çalışıyordu. Ama ne çalışma! Lafı eviriyor, çeviriyor eveleyip geveliyor. Ne var diyor, ne yok diyor.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin dayanamayıp programa telefonla bağlanıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yalanladığı bir iddianın bir parti yöneticisi tarafından tartışılmasının kendisini rahatsız ettiğini söylüyor.

Gürsel Tekin kızgınlığını daha net ifadelerle ortaya koyup aynen şu ifadeleri kullanıyor:

“Parti Meclisi üyesi arkadaşımız, Genel Başkanımızın açıklamasına rağmen böyle bir tartışmanın içine niye giriyor anlamıyorum. CHP tartışılacak, sorgulanacak bir parti değildir.”

Gürsel Tekin, en son dayanamamış ve Ahmet Hakan‘dan “Lütfen programı bitirin” talebinde bulunmuştu.

KARACA BİR ZAMAN CHP PARTİ MECLİSİ ÜYESİ İDİ

Korkmaz Karaca, kamuoyunun pek bildiği bir isim değilse de merkez medyada siyasi konularla ilgilenen kişilerin yakından tanıdığı biriydi. Bırakın muhabirleri, Karaca medyanın mutfağında çalışanlar ile bile diyalog halinde idi. Bu sayede adı çok ön plana çıkmasa bile siyasi mahfillerde gündemde tutulmasını sağlayacak kadar siyaset sayfalarında kendisine yer buluyordu.

Mayıs 2010 CHP Kurultayında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının önüne geçilmeye çalışıldığı sırada Kurultay delegesi olarak öne atıldı. Aslanlar gibi Kılıçdaroğlu’nu savundu. Bunun mükafatını da Parti Meclisi üyeliğine seçilerek gördü.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde idi ama esas itibariyle eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın prensi olarak tanınıyordu. Nitekim Haziran 2009’da Merve Ceylan ile evlenen Korkmaz Karaca’nın nikah şahitliğini CHP Genel Başkanı sıfatı ile Deniz Baykal yapmıştı. Bağlantılarından kafanız karışmayacaksa Bay Karaca’nın bir özelliğini daha paylaşayım. Korkmaz Karaca, o tarihte FOX TV’nin Yönetim Kurulu üyesi idi.

KORKMAZ KARACA-SEZGİN BARAN KORKMAZ-SEDAT PEKER

10 yıl öncesini bırakıp günümüze dönelim artık. Suç Örgütü liderliğinden aranan Sedat Peker’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yaptığı bir çağrı ile Karaca gündemin ön planına çıktı. Peker, “Eğer namusun varsa Korkmaz Karaca’yı da gözaltına aldırsana. Kendisi Ak Parti yerel yönetimler başkan yardımcısı, ayrıca da cumhurbaşkanlığı ekonomi politika kurulu üyesi” dedi.

Ardından da Karaca’nın Sezgin Baran Korkmaz’ın kendisine hediye ettiği Audi A8 arabayı kullandığı bilgisini paylaştı. Karaca, söz konusu araba ile ilgili bilgiler ortaya çıkınca Audi A8’i götürüp Biofarma ilaç fabrikasına bıraktı.

Korkmaz Karaca, böyle biri. Baykal’ın prensliğinden 2018’de Erdoğan’ın Sarayı’na transfer oldu. Mart 2021’de yapılan AK Parti Kongresinde de partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Beyefendi son payesini ise geçtiğimiz Nisan ayında aldı. Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin yardımcısı oldu.

Bir dönem CHP içinde, şimdi de AK Parti’de sevmeyenleri tarafından “Adı da soyadı da tencere markası adam” diye tanımlanan Korkmaz Karaca’ya yakıştırılan bir başka sıfat ise “Savcı Sayan’ın şehir görmüşü”.

Bu yakıştırmaları yok sayın siz. Korkmaz Karaca, Türk siyasi hayatında menfaat ve makam için hangi kılıklara girilebileceğinin prototipi olarak hatırlanacak.

Exit mobile version